Jaký vybrat dárek a srovnání cen doporučených her


Vánoce se kvapem blíží a vy jistě intenzivně přemýšlíte, jakým dárkem potěšit své děti, blízké, přátele. Dobrou hrou uděláte radost, a ještě si užijete spoustu společné zábavy. Jak ale poznáte správnou hru? Mám pro vás několik tipů na hry, které se osvědčily, a také malé srovnání cen, abyste se rychleji zorientovali.

Doporučené hry jsou rozděleny do několika skupin podle toho, komu či pro jaké příležitosti jsou především určeny:
• hry pro jednoho – když jste zrovna sami,
• první hra – když s hraním moderních deskových her začínáte vy nebo vaši spoluhráči,
• hry pro dva – pro dvojice a páry,
• hry pro předškoláky – pro děti do 6 let,
• hry pro děti a dospělé – označované také jako rodinné,
• hry pro zkušenější a náročnější hráče – především strategické různého druhu,
• společenské hry – méně náročné hry pro pobavení, poučení a příjemné chvíle s druhými,
• vzdělávací a znalostí hry – zábavou k poznání.





Při výběru hry mějte především na paměti:
  • komu hru chcete věnovat (co má rád, jaké téma by se mu mohlo líbit: historie, sci-fi, fantasy, vláčky), 
  • jaké hry již zná, ale také to, 
  • s kým bude hrát 
  • a kolik bude mít obvykle spoluhráčů (například, zda bude hrát převážně se svým partnerem, či s rodinou).

Zde najdete pro přehlednost hry, které doporučuji, rozdělené do několika kategorií podle vybraných situací. Jedna hra se proto může objevit i v několika skupinách. Pro orientaci jsem vybral několik specializovaných internetových obchodů: Svět deskových her, Planeta her, Hras, Moderní hry. Celkovou nabídku najdete na jednotlivých stránkách a v dalších obchodech (viz Obchody s deskovými hrami).

Hry pro jednoho 

Je to specifická kategorie her. V podstatě se jedná o hlavolamy, které mají různou obtížnost. Když vyřešíte lehčí rébusy, můžete se pustit do těch složitějších. Nejedná se tedy o klasické hlavolamy, jako jsou Ježek v kleci či Rubikova kostka. Příkladem jsou hry od Smart Games (česky vydal MindOK) nebo ThingFun. Existují ale i deskové hry, které si můžete zahrát jako solitér, například Agricola, Tantrix, Genial.

Anti-Virus, pro 1 hráče
Z her pro jednoho hráče doporučuji například Anti-Virus. Je to jedna z nejlepších her od Smart Games. Úkolem hráče je vystrnadit z buňky virus (má červenou barvu). V buňce není mnoho místa a navíc "překážejí" různé další molekuly rozličných tvarů. Hra má několik stuňů obtížnosti. Řešení není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zpracování hry je výborné.
Další doporučené hry: Na ledové kře, Letiště, Rush Hour (Bláznivá křižovatka).

První hra

Pokud jste moderní deskové hry ještě nehráli, znáte Člověče, nezlob se, Prší nebo třeba Scrabble, pak vám doporučuji vyzkoušet některou z následujích her. Jejich výhoda je, že mají jednoduchá pravidla, s nimiž se seznámíte velmi rychle, přitom jsou kvalitně vyrobené a jsou výborně graficky zpracované, přitom nejsou herně triviální, takže si je s chutí zahrajete opakovaně a v podstatě s kýmkoliv.

Ticket to Ride, pro 2–5 hráčů
Proč Ticket to Ride doporučuji? Je to ideální hra pro ty, kdo moderní deskové hry dosud neznají. Má jednoduchá pravidla, pěkné téma, hraje se svižně a je graficky excelentně zpracovaná. Mohou spolu hrát děti s dospělými či různě zkušení hráči, a přitom bude všichni bavit. V této hře budujete železniční tratě ve Spojených státech. Existují také varianty hry: například Evropa nebo Německo (Märklin).
Další doporučené hry: Carcassonne, Carcassone: Lovci a sběrači, Citadela, Dominion, Dračí srdce, Hej! To je moje ryba, Ubongo, Zooloretto.

Hry pro dva

Mnoho moderních her je určen 2-4 hráčům. Některé z nich jsou ve dvou výborné, jiné jsou lepší ve více hráčích, ale zahrajete si je i ve dvou. Existuje však kategorie her čistě pro dva hráče. Mnohé jsou abstraktní, nebo mají výrazný abstraktní základ.

Genial - cestovní, pro 2 hráče
Genial je jednoduchá hra, kterou si rádi zahrají i ti, kteří jinak abstraktní hry nevyhledávají. Hráči se snaží přikládáním dvojice symbolů na hrací plochu vytvořit co nejdelší řady, za něž získávajíc body. Hra je pro 1-4 hráče. Má také svou cestovní verzi pro dva hráče, která se liší jen provedením. Výborně se hodí i na dovolenou nebo na hory.
Další doporučené hry: BattleLore, Blokus Duo, Blue Moon, Dračí srdce, Dvonn, Hive, Jambo, Osadníci z Katanu - karetní hra, Pick and Pack, Twilight Struggle: Deluxe Edition.

Hry pro předškolní děti

Hry pro malé děti jsou svébydnou kategorií. Děti učí rozpoznávat barvy, tvary, rozvíjí paměť, postřeh, zručnost. Herní materiál je přizpůsoben věku, je barevnější, větší.

Děti z Carcassonne, pro 2–4 hráče
Hra patří do rodiny Carcassonne. Hra je určeny předškolním dětem, ale zároveň je vhodná pro společné hraní se staršími dětmi a dospělými. Má jednoduchá pravidla, kvalitní provedení s výraznou a dětem přizpůsobenou grafikou. Podobně jako v Carcassonne z kartiček skládáte mapu krajiny a umisťujete na ni své figurky. Tím však podobnost končí. Kartičky můžete přiložit ke kterékoliv již dříve umístěné kartičce, protože do všech stran se rozbíhají cesty (nejde tedy o puzzle). Panáčky hráči mohou umístit až v momentě, kdy je některá cesta uzavřena. Vyhraje ten, kdo má všechny své figurky v krajině jako první.
Další doporučené hry: Schatz der Drachen (Dračí poklad), Kuřecí olympiáda, Záhadný hrad, Viva Topo.

Pro děti a dospělé (rodinné hry)

Většinu rodinných her si dobře zahrajete s dětmi od 10 let. Díky přístupnosti pravidel, přiměřené míře náhody a kvalitnímu zpracování se při hře budou bavit děti i dospělí. Uspět může i méně zkušený hráč. Nikdo ze hry "nevypadává", všichni jsou zapojeni až do konce - o vítězi rozhoduje součet bodů.

Dominion, pro 2–4 hráče
Dominion je karetní hra přístupná širokému spektru hráčů. Díky jednoduchých pravidlům a krátké hrací době si ji může zahrát každý a nemusí zůstat u jedné partie. Každý hráč během hry vytváří svůj balíček karet, který představuje jeho panství i majetek. Hra vyšla česky a k dispozici jsou i dvě rozšíření: Intriky a Pobřeží.
Další doporučené hry: Aquaretto, Doba kamenná, Fazole/Bohnanza, Galaxy Trucker, Genial, Pandemic, Poštovní kurýr, Small World, Théby, Top Race, Vikingové, Wie verhext!.

Hry pro zkušenější a náročnější hráče


Většina strategických her je určena náročnějším hráčům, ocení je především starší děti a dospělí. Tyto hry mají složitější pravidla, hráčům dávají různé možnosti pro promýšlení straterie - k vítězství vedou různé cesty. Herní doba je delší, i přes dvě hodiny.

Agricola, pro 1–5 hráčů
V této hře pečujete o svůj statek. Postupně ho rozšiřujete a zvelebujete tak, aby měl vše, co dobře prosperující statek má mít: zaseto na polích, dobytek v ohradách, prostou chýši přebudovanou na kamenný dům. Agricola je složitější hra, která uspokojí ty nejnáročnější hráče. Její přednosti tkví v silném tématu, které je naplněno fungujícím herním mechanismem, a dobré hratelnosti v jakémkoliv počtu hráčů. K vítězství vede řada cest. Každá hra je přitom jiná, takže se vám jen tak neomrzí. Pravidla nejsou tak složitá, jak se na první pohled zdá, vyplatí se jim věnovat čas. Hra přinese mnoho hodin zábavy.
Další doporučené hry: Brass/Köhle, Fresco, Le Havre, Mořeplavci, Navegador, Puerto Rico, Shogun, Steam, Vládci podzemí.

Společenské hry

Méně náročné hry pro pobavení i poučení, které zpestří setkání přátel, narozeninovou oslavu či usnadní seznámení lidí, kteří se dosud neznají. Hodí se pro větší počet lidí, mají jednoduchá pravidla, která rychle vysvětlíte i nováčkům. Zábavnou formou prověříte svůj postřeh, zručnost, odhad spoluhráčů, apod., podle typu konkrétní hry.

Dixit, pro 3–6 hráčů
Dixit je originální a velmi přístupná hra, která vás osloví svými krásnými velkými kratami, jednoduchými pravidly a nenásilným způsobem, jakým rozvíjí fantazii hráčů. Jeden z hráčů v každém kole představuje vypravěče. Ze svých šesti karet jednu tajně vybere a jen ji okomentuje krátkým příběhem či jen několika slovy. Ostatní hráči ze svých karet vybírají takovou, kterou by mohl vypravěčův příběh také vystihnout. Vypravěč usiluje o to, aby jeho kartu mezi ostatními alespoň někdo uhádl, ale ne všichni. Hra je o fantazii, příbězích, ale i o vnímání druhých a porozumění. Velmi chytlavá hra pro každého.
Další doporučené hry: Aktivity 2, Černé historky, Cash'n Guns, Jenga věž, Jungle Speed, Párty Alias, PitchCar, Šiki Miki, Time´s Up!, Ušáci a paroháči

Vzdělávací a znalostní hry


Většina her rozvíjí celou řadu schopností, některé jsou ale zaměřeny na vzdělávací prvek v některé oblasti o něco více. Můžete si u nich zábavnou formou otestovat, co například víte o Česku, jak dobře znáte zvířata, jak jste na tom se zeměpisem.

Fauna, pro 2–6 hráčů
Jedná se o vědomostní hru, která má jednoduchá pravidla a velmi dobře fungující herní mechanismy. Ve hře budete usilovat o to, abyste co nejpřesněji odhadovali, kde konkrétní druhy zvířat žijí, kolik váží a měří. Netipujete však přesné hodnoty, ale určité pásmo, takže můžete bez obav riskovat. S Faunou si osvěžíte znalosti plazů, ptáků, savců, a mnohdy budete překvapeni, co nového jste se dozvěděli, přitom se budete dobře bavit.
Další doporučené hry: Česko, Kde leží Kulíkov, Wildlife DVD Stolní hra.


Hry pro jednohoSvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Anti-Virus367355367369
Letiště: kontrolní věž367355367x
Na ledové kře367355367x
Rush Hour (Bláznivá křižovatka) 299x299x





První hraSvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Carcassonne550540551551
Carcassone: Lovci a sběrači550525551551
Citadela360355367367
Dominion800800850820
Dračí srdce367355x367
Hej! To je moje ryba430450399x
Ticket to Ride999890x999
Ubongo750790850790
Zooloretto750745750759





Hra pro dvaSvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Battle Lore199917901599x
Blokus Duo425390499425
Blue Moon xx599x
Dračí srdce367355x367
Dvonn425390449x
Genial - cestovníx440xx
Hive 450x550x
Jambo410399404403
Osadníci z Katanu - karetní hra 420450490470
Pick and Pack 450xxx
Twilight Struggle: Deluxe Edition125012501699x





Pro přeškolní dětiSvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Děti z Carcassonne 455450459495
Schatz der Drachen (Dračí poklad) 360xxx
Kuřecí olympiáda449440425x
Záhadný hrad 459455459459
Viva Topo635635643x





Pro děti a dospělé (rodinné hry)Svět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Aquaretto690750799x
Dixit699650699699
Doba kamenná900900911910
Dominion800800850820
Fazole/Bohnanza235235250280
Galaxy Trucker890890990950
Genial690630x625
Pandemic 635635650635
Poštovní kurýr640635643643





Small World111011401299x
Théby765760xx
Top Race750x1199x
Vikingové640635643643
Wie verhext!490xxx





Pro náročnější a zkušené hráčeSvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Agricola900900911910
Brass/Köhle7501290 (ang.)xx
Fresco10501090xx
Le Havre818815827827
Mořeplavci899890x899
Navegador840xxx
Puerto Rico890890950890
Shogun9999501190x
Steam109010501150x
Vládci podzemí890 (vyprod.)x910910





Společenské hrySvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Aktivity 2595590699659
Bang!270265299270
Černé historky229225229229
Cash'n Guns7908601199x
Dixit699650699699
Jenga věž240250198229
Jungle Speed510395x579
Párty Alias449445x449
PitchCar11901200499x
Šiki Miki229225229229
Time´s Up!455450xx
Ušáci a paroháči419415x419





Vzdělávací a znalostní hrySvět deskových herPlaneta herHrasModerní hry
Česko, otázky a odpovědi615615690649
Evropa, otázky a odpovědi615615x649
Fauna828800x829
Kde leží Kulíkov363355367367
Wildlife DVD Stolní hra 900900911910

Související články:
***

Žádné komentáře: