Představení hry: WildLife a SeaLife

Počet hráčů: 2–4.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 60 minut.
Autor: Arthur Tebbe.
Rok vydání: 2006.
Výrobce: Identity Games, MindOK (2009).
Obvyklá cena: cca 900 Kč.
Herní systém: znalostní hra, kombinace deskové hry a filmových ukázek na DVD.
Čeština: hra vyšla kompletně v češtině.

Tentokrát se nebudeme věnovat jen jedné hře, ale hned dvěma současně. Obě představují vzdělávací deskovou hru využívající videoklipy na přiložených DVD. Jedná se o originální propojení multimédií a hry. Díky jednoduchosti je hra vhodná i pro děti mladšího školního věku a výborně se hodí pro rodinné hraní. WildLife přibližuje život divokých zvířat v africkém národním parku Serengeti. Autorem filmových ukázek je známý kameraman zvířat ve volné přírodě Hugo van Lawick. SeaLife je hra o životě pod hladinou moří. Vaším průvodcem bude Jean-Michel Cousteau, z jehož filmů jsou filmové ukázky složeny. Každá hra obsahuje na 200 filmových klipů a 400 otázek. Ke hře tedy budete potřebovat DVD přehrávač s televizí nebo počítač s DVD mechanikou. >>>

Obě hry interaktivně propojují dokumentární film s deskovou hrou. Z pasivních diváků se stanete účastníky hry, kteří se seznamují s životem v africké divočině nebo pod mořskou hladinou formou krátkých videoukázek a kvízů. Současně si ověřujete, co o přírodě již znáte.

Ve hře WildLife "nasedne" každý hráč do svého džípu, aby natočil svůj film ze života divokých zvířat v Africe, o velké pětce: lev, slon, levhart, nosorožec, buvol. Na hracím plánu jsou vyznačena místa určená k natáčení. Po nich se budete pohybovat. K pohybu během hry slouží karty zvířat, které získáváte za správně zodpovězené otázky. Kromě základních karet vám budou pomáhat speciální karty se zvláštními efekty: film, prasklá pneumatika, stan, dalekohled. Dalekohled vám například poslouží jako žolík – místo kterékoliv karty zvířat, prasklou pneumatikou pak zpomalíte vybraného hráče.

Jak získáte karty? Po zhlédnutí klipu se vám postupně zobrazí série čtyř otázek s vymezeným časem na zvolení jedné ze tří odpovědí. Kdo odpověděl dobře, vybral správnou z odpovědí A, B nebo C, lízne si kartu. Poté popojedete svým džípem na následující natáčecí místo (pokud máte správné karty, které vám to umožní). Vítězem se stane hráč, který jako první dorazí na poslední místo natáčení. Zde jsou zobrazena všechna natáčená zvířata.

Hra SeaLife probíhá obdobně. Místo jízdy džípem plavete jako potápěči a natáčíte film ze života pod mořskou hladinou: delfína, želvy, žraloka, chobotnice, klauna. Pokud jste tedy hráli jednu hru, znáte obě. Jen se ponoříte do jiného světa a budete dostávat jiné otázky. Víte například, zda doroste žralokovi nový zub místo toho, který mu vypadl?

Obě hry se prodávají v krásné kovové krabici, která obsahuje kruhový hrací plán, balíček karet zvířat a speciálních karet, 12 žetonů pro odpovědi, pro každého hráče džíp nebo potápěče a dvě DVD, barevná pravidla v češtině a slovenštině. Vše ukazují obrázky.

Pravidla hry jsou opravdu jednoduchá a i s obrázky zabírají pár stránek. S hrou se seznámíte velmi rychle a v podstatě hned můžete začít hrát. Hra je určena především dětem, ale i dospělí se dozvědí mnoho zajímavého. Proto se výborně hodí pro rodinné hraní. Nenásilnou formou hry se děti seznamují s životem africké fauny a podmořského života. WildLife a SeaLife jsou dobrým příkladem využití multimédií ve vzdělávání. V rukách šikovného učitele by si hra mohla najít i cestu do škol.

Videoklipy jsou vybírány náhodně, takže si hru můžete zahrát několikrát za sebou, a pokaždé uvidíte nové klipy a budete odpovídat na jiné otázky. Hra se tedy neohraje tak rychle, jak by se mohlo na první pohled zdát. Kdo má rád přírodopisné dokumenty a život divokých zvířat obecně, ten u hraní vydrží i několik partií za sebou. Pokud hrajete s dětmi mladšího školního věku, pak jim dávejte pomocí pauzy více času na přečtení otázek a na zvolení odpovědi. Vzhledem k tomu, že se jedná o vzdělávací hru, žádné strategie v ní nehledejte. Takticky se dá využít speciálních karet, především pak na vedoucího hráče :-)

Bez DVD přehrávače se neobejdete, takže se hra hodí především do domácího, případně školního prostředí. Pokud ale vlastníte notebook, můžete si hru vzít prakticky kamkoliv.

Odkazy:

Související články:

Obrazová příloha

WildLife – hrací deska

WildLife – speciální karty

WildLife – žetony pro odpovědi


SeaLife – herní materiál


SeaLife – hrací deska


***

Žádné komentáře: