Mořeplavci připluli do našich končin

Další novinkou, kterou připravila společnost Albi v češtině, je hra Mořeplavci. Již jste se s ní mohli setkat pod názvem Endeavor nebo Magister Navis. Určena je 3-5 hráčům. Vzhledem k tomu, že se jedná o komplexní hru, ocení ji především zkušenější hráči. Pravidla však nejsou tak složitá, aby si ji nemohli s chutí zahrát i další zájemci.

Mořeplavci vás zavedou do 18. století, do časů koloniálního rozmachu různých říší, šíření pokroku a obchodu do nejrůznějších koutů světa. Hrací deska představuje stylizovanou mapu světa. Hráči postupně obsazují města Evropy a Středomoří a vydávájí se na daleké platby k neznámým pevninám Afriky, Ameriky, Karibiku, Indie a Dálného východu. Rozšiřují tak moc své říše a rozvíjejí ji ve čtyřech oblastech, kterými jsou průmysl, kultura, finance a politika. Cílem hry je získat více bodů slávy než ostatní. Na konci hry, po sedmi kolech, se boduje téměř vše, rozvoj v jednotlivých oblastech, obsazená města, získané karty.

Hra má snadno pochopitelná pravidla, obsahuje však hodně prvků, kterou mohou být zpočátku nepřehledné. Námořníky je potřeba si "osahat". Odmění se příjemnou hrou, která poskytuje řadu herních možností a různé strategie. Kromě budování a rozvoje musí hráči předvídat tahy ostatních a včas reagovat, neboť některými svými prvnky vnáší do hry interakci mezi hráči. Koho by potěšilo, že ho soupeř vyžene z obsazeného města a naruší mu výhodné obchodní spojení? Najdou se však další příležitosti.

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: