Představení hry: Fauna

Počet hráčů: 2–6
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 45–60 minut
Autor: Friedemann Friese
Rok vydání: 2008, české vydání 2010
Výrobci: Huch&Friends, MindOK
Obvyklá cena: cca 850 Kč
Ocenění: Spiel des Jahres 2009 (nominace), Deutscher Spiele Preis 2009 (10. místo), Hra roku 2010 (nominace)
Herní systém: vědomostní hra ze světa zvířat, hráči odhadují místa výskytu, délku, hmotnost a délku ocasu některého zvířete
Čeština: hra je kompletně v češtině

Zvířata můžete poznávat ve volné přírodě, na vlastním dvorku, pokud nějaký máte, na venkově, a za těmi exotickými nejspíš vyrazíte na safari či do Zoo. Můžete ale zvolit i jinou cestu, v pohodlí domova si zahrát Faunu. Fauna je vědomostní hra, která vás vtáhne do světa zvířat, ani nebudete vědět jak. Má jednoduchá pravidla a na svůj typ hry překvapivě fungující herní mechanismy. Díky nim je hra zábavná. Znalosti jsou důležité, ale nemusí být rozhodující. Fauna je přístupná všem bez rozdílu herní zkušenosti a věku (dětem pak od 10 let). Není náhodou, že byla Fauna jako první vědomostní hra nominována na Spiel des Jahres 2009 a Hru roku 2010.

Jejím autorem je Friedemann Friese. Pokud znáte jeho strategickou hru Vysoké napětí, nejspíš byste od něj hru zaměřenou na znalosti nečekali. Dokazuje však, že není autorem jednoho typu her.

Ve hře budete usilovat o to, abyste co nejpřesněji odhadovali, kde konkrétní druhy zvířat žijí, kolik váží a měří. Netipujete však přesné hodnoty, ale určité pásmo, takže můžete bez obav riskovat. Za každý správný odhad dostanete body. Nějaké body si připíšete, i když se "netrefíte" přesně, musíte však být blízko správné hodnotě. Ve hře pak zvítězí hráč, který bude mít po posledním kole nejvíce bodů.

S Faunou si osvěžíte znalosti plazů, ptáků, savců, a mnohdy budete překvapeni, co nového jste se dozvěděli, přitom se budete dobře bavit. To, že žirafa může měřit i pět metrů, nejspíš víte, i to, že existuje panda velká i malá, je ale mnoho dalších zajímavých druhů, o nichž toho tolik nevíme, a přitom bychom mohli. Tak například pískomil mongolský žije v rodinných skupinách a svůj revír urputně brání před všemi, kdo nepatří do rodiny. Proto jeho latinské pojmenování znamená "bojovník se spáry". Věděli byste, kolik toho denně sežere takový plejtvák obrovský? V létě až 3,5 tuny potravy, oproti tomu v zimě nepřijímá potravu vůbec.

Hra má pěkný herní plán, který zabere většinu vašeho stolu. Zobrazuje mapu celého světa, která je rozdělena do oblastí. Pod mapou jsou tři stupnice, a to hmotnosti, délky/výšky a délky ocasu. Deska je orámována počítadlem bodů. K dispozici máte celkem 180 oboustranných karet s 360 zvířaty. Zelený okraj značí známější zvířata, černý okraj pak exotičtější. Na začátku si vyberete, se kterými budete hrát. Můžete je také smíchat dohromady. Karty umístíte do speciální krabičky, takže uvidíte jen horní část, která vám ukáže, o jaké zvíře jde. Spodní část skrývá přesné údaje, které budete potřebovat při vyhodnocení. Karty jsou velké a přehledné. Celkově je hra graficky výborně připravena.

Každý hráč má k dispozici omezený počet šesti kostiček, které používá během hry k odhadování místa výskytu, délky, hmotnosti a délky ocasu zvířat. Při špatném tipu o kostičku přichází, takže v dalším kole bude moci tipovat méně, a tím má méně příležitostí k zisku bodů. Vždy však má do hry alespoň tři. Poté co začínající hráč kola odkryje novou kartu, začnou všichni postupně po jedné umisťovat na mapu a na stupnice kostičky, dokud všichni nepasují.

Fauna není jen znalostním kvizem, jak tomu u vědomostních her většinou bývá. Hráčům umožňuje taktizovat. Mohou se také rozhodovat, do jak velkého "rizika" půjdou. Pravidla jsou jednoduchá, rychle pochopitelná, takže si dobře užijete hned první hru. Hra dobře plyne, nemá hluchá místa. Jedna partie vám zabere necelou hodinu času, takže si večer můžete zahrát několikrát za sebou. Velký počet karet zaručuje, že se vám hra jen tak neohraje. Při jedné hře jich budete potřebovat okolo deseti.

Fauna nenásilnou, hravou formou učí – především děti – o říši zvířat, ale taky zeměpisu a odhadování velikosti či váhy. Hra obsahuje knížečku, která obsahuje přehled všech zvířat s obrázkem a doplněnými zajímavostmi. Karty zvířat si neprohlížejte dopředu, nechte to až na samotnou hru. Možná byste byli o něco lepší (ne nutně), ale připravili byste se o zábavu. Nejspíš by taková hra ostatní moc nebavila.

Znalosti nejsou pro hru nejdůležitější, jsou ale stále podstatné. Můžete se nechat strhnout tím, jak tipují ostatní, a uspět. Hra ve skupině s příliš velkými rozdíly ve znalostech nebude tak zábavná, protože ti s menšími znalostmi budou ztrácet. Děti také nemají takové zkušenosti a hůře odhadují míry a váhy. To neznamená, že Fauna nebude fungovat jako rodinná hra pro dospělé s dětmi. Je ale potřeba si to uvědomit a děti povzbuzovat a chválit, i když nezískávají tolik bodů. Je to výborná příležitost k jejich učení.

Nejspíš narazíte na několik nejasností v pravidlech. Například není explicitně řečeno, co jsou sousední oblasti a co ne, zda mohu umístit kostičku do moře jako do sousední oblasti vždy, i u suchozemských zvířat. Doporučuji hrát tak, že ano (jako by žila na ostrově). Hodilo by se také, kdyby měl každý hráč kartičku s bodováním. Sice je na desce, ale z druhého konce stolu je špatně čitelná. Můžete si ji ale jednoduše okopírovat z pravidel.

Faunu si zahrajete opravdu s každým. Rozhodně ji doporučuji vaší pozornosti. Vyzkoušejte.

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: