Představení hry: Shogun

ShogunPočet hráčů: 3-–5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 90–120 minut.
Autor: Dirk Henn.
Rok vydání: 2006.
Výrobce: Queen Games.
Obvyklá cena: cca 1190 Kč.
Herní systém: budování, válečná strategie.
Čeština: hra s přiloženými českými pravidly, materiál kromě názvů neobsahuje cizojazyčné texty.

Dlouho očekávaná hra je tady. Možná jste se během roku marně pokoušeli získat Wallensteina, ale byli jste zklamaní, protože ho vydavatel Queen Games přestal vyrábět. Po roce čekání je zde jeho náhrada - Shogun. Jistě vás potěší, že je to náhrada opravdu vydařená. Důvodem je především zachování všech herních principů původního Wallensteina, s dotažením několika prvků. Největší rozdíl je tedy v předělání hry do nového japonského designu. Prý kvůli větší atraktivnosti na světovém trhu.

Pět vůdců soupeřících klanůHra vás tentokrát zavede do bouřlivého 16. století v Japonsku, kde tehdy mezi sebou válčilo několik klanů o nadvládu nad Japonskem. Hráči představují velitele těchto klanů, snaží se udržovat vliv na svých územích a rozšiřovat ho na další provincie. Přitom ale nesmí zapomínat na rozvoj své říše - stavět hrady, chrámy, divadla a postarat se o dostatečné množství zásob. Jen ten nejúspěšnější vůdce se může stát Shogunem - nejvyšším velitelem japonského císařství a faktickým vládcem celé říše.

Stejně jako u Wallensteina hra zahrnuje dvouleté válečné tažení. Každý rok je rozdělen do 4 ročních období, ve třech probíhají akce (celkem je 10 akcí: nasazení nových armád či jejich přesun, výběr daní, konfiskace rýže, stavba budov), čtvrté zimní období je pak vyhodnocovací, kdy se spočítají body. Po druhé zimě tedy hra končí závěrečným bodováním. Body hráči získávají jednak za obsazené provincie, jednak za postavené budovy na svém území. Bonusové body potom na nejvyšší počet budov podle typu v každém regionu zvlášť.

Hráčská hrací deska pro plánování akcíPokud chce být hráč úspěšný, musí mít dostatečné finanční zdroje (daně) a zásoby (rýže). Ty získá výběrem daní a konfiskací rýže ve svých provinciích. Zvyšuje tím ale nespokojenost sedláků. Pokud se vzbouří a vypukne revolta, mohou ho z dané provincie vyhnat. Za vybrané daně hráč najímá nové armády a staví budovy, rýži potřebuje pro své provincie v zimním období. Nemá-li rýže dostatek, vypuknou v některých provinciích revolty.

Oproti Wallensteinovi byly mírně upraveny karty událostí, jejich použití zůstalo stejná. Vybraná událost ovlivňuje v daném období všechny hráče. Přibyly však speciální karty, které mají dvě funkce. Jednak pomáhají při určení pořadí hráčů, jednak pro dané období poskytují určitou výhodu jednotlivým hráčům, každému jinou. Pořadí v jakém si hráči speciální karty vybírají určí "dražba". Kromě speciální karty s určitou výhodou (např. lepší výběr daní, posílení při obraně) si při výběru hráč zvolí i to, kolikátý bude provádět akce.

Hrací deska - sluneční stranaDalší výraznou změnou je řešení hrací desky - má protáhlý tvar a je oboustranná (můžete si vybrat, na které straně budete hrát - rozdíl je v propojení provincií). Odstranilo se tak nevýhodné "centrální" postavení. Některé provincie na pobřeží jsou spojeny "vodní" cestou a jsou brány jako sousední. Deska je rozdělena do pěti barevně odlišených regionů. Každý region pak zahrnuje 9 provincií. Při menším počtu hráčů se v některých speciálně označených provinciích nehraje. Na desce je nově také počítadlo vítězných bodů, není tedy třeba nic zaznamenávat na papír.

Rozehraný Shogun - Essen 2006Graficky je hra připravena velmi pěkně. Je propracovaný každý detail. Herního materiálu je poměrně hodně, takže je dobré ho před hrou přehledně roztřídit. Podlouhlé řešení hrací desky je šikovné i v tom, že na stole nechává prostor pro hráčské osobní desky sloužící k plánování akcí.

Pravidla se mohou na první pohled zdát složitá, jsou ale jednodušší něž tomu u strategických her bývá. Hra má přesný postup činností, se kterými je třeba se seznámit. Pak stačí cvičně odehrát několik prvních období, abyste si ujasnili mechanismus hry, a mít po ruce pravidla pro řešení speciálních situací. Pokud znáte Wallensteina, nebudete mít s pravidly žádné potíže. Jedna hra sice může trvat i přes dvě hodiny, záleží to však na tom, jak dlouho hráči plánují své akce. V každém případě času nebudete litovat, protože při hře se nikdo nebude nudit. Akce se řeší rychle a všichni jsou zvědaví, jak případný konflikt dopadne, i když je na druhém konci :-)

Plusy:
  • zachování osvědčeného herního principu z Wallensteina,
  • zachování věže pro řešení bitev,
  • vyváženost hry, napětí až do konce, nikdo se nenudí,
  • výborná hratelnost v různém počtu hráčů,
  • nádherné grafické zpracování.
Mínusy:
  • přenesením legendy hry do Japonska se ztrácí původní příběh a věrohodná simulace třicetileté války - na vlastní hru to však nemá vliv,
  • horší orientace v názvech provincií (pomáhají malé mapky na kartách, ne však dostatečně, neboť kartu má jen její vlastník),
  • regiony mohly být výrazněji barevně odlišeny.
Odkazy:
Související články:

Chcete si hru koupit?

Shogun lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Reklama


:: Hru Shogun si můžete zakoupit ve specializovaném obchodě Svět deskových her ::

Žádné komentáře: