Představení hry: Ubongo

UbongoPočet hráčů: 2–4.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 30 minut.
Autor: Grzegorz Rejchtman.
Rok vydání: 2003.
Výrobce: Kosmos, Albi (2008).
Ocenění: International Gamers Awards 2005 (nominace), Deutscher Spiele Preis 2005 (4. místo).
Obvyklá cena: cca 800 Kč.
Herní systém: skládání puzzle typu tetrisu v omezeném čase.
Čeština: hra je v češtině, herní materiál neobsahuje žádné texty.

Někdy stačí ke známému principu přidat několik jednoduchých pravidel, aby vznikla originální a pro široký okruh lidí zábavná hra. Příkladem takové hry je právě Ubongo. Jejím základem je hlavolam - složit dané dílky různých tvarů do předepsaného geometrického tvaru.

Představte si, že jste se vypravili do Afriky, abyste pátrali po diamantech a sbírali je. To však vyžaduje notnou dávku bystrosti, rychlosti i štěstí. Každá výprava představuje vyřešení jedné skládačky. Pokud jste úspěšní, získáte dva drahokamy, v opačném případě odejdete s prázdnou. Ale nemusíte zoufat, při dalším pokusu to jistě vyjde. Drahokamy mají různou barvu. Zvítězí ten, kdo bude mít na konci hry nejvíce drahokamů jedné barvy.

Ukázka kartyKaždý hráč obdrží svou sadu dvanácti dílků různých tvarů a první kartu s vyznačeným volným místem. O tom, které dílky použijete, rozhodne hod kostkou. Vezmete si vždy jen ty vyznačené vedle symbolu, který ukázala kostka. Karta je oboustranná. Před začátkem si zvolíte, zda budete hrát se třemi, či se čtyřmi dílky (viz obrázek). Druhá varianta je těžší.

Všichni hrají současně. Začínající hráč hodí kostkou a otočí přesýpací hodiny, který odměřují čas na vyřešení skládačky. Komu se to podaří, vykřikne: "Ubongo!" a může pohnout figurkou a vzít si dva drahokamy. Čím skončíte později, tím méně se může pohnout a máte menší výběr drahokamů. První řešitel se smí posunout až o tři pole, druhý o dvě, třetí o jedno, čtvrtý musí zůstat stát. Kdo nestihne své dílky složit, nezíská v daném kole nic.

Ve hře nemusíte být nejrychlejší při řešení skládanek. Rychlost vám poskytne větší "manévrovací" prostor při posouvání vaší figurky. Záleží ale na vaší taktice, jaký sloupeček pro získání drahokamů zvolíte. Je tedy třeba sledovat i soupeře. Když jim vezmete v pravou chvíli ty správné kameny rovnou před nosem, můžete rozhodnout o vítězi v jinak vyrovnané hře.

Ubongo - herní materiál (BGG)Ubongo má jednoduchá pravidla. Rychle se s nimi seznámíte a hned můžete začít. Jednu partii stihnete do půl hodiny, takže máte šanci zahrát několik partií za sebou a vyzkoušet jednodušší i složitější variantu. Velmi dobře si zahrajete v jakémkoliv počtu hráčů. Nejzábavnější je však ve více hráčích, když se můžete vzájemně hecovat. Ubongo může oslovit i ty, kteří jinak hraní či hlavolamy nevyhledávají.

Karet a možných kombinací skládání je tolik, že se vám hra jen tak neohraje. Budete-li hrát častěji, pak ale získáte určitou "zručnost" a výhodu oproti nováčkům. Tu mají i lidé s lepší prostorovou představivostí. Ti ostatní se mohou zábavnou formou pocvičit. Při Ubongu si také krásně odpočinete od náročnějších strategických her.

Hra je velmi pěkně zpracovaná. Grafika je příjemná a přehledná. Drahokamy jsou sice "plastové", ale navozují dojem barevných kamínků celkem dokonale. S herním materiálem je radost hrát.

Ubongo extremPokud vám už klasické Ubongo bude připadat jednoduché, můžete vyzkoušet náročnější variantu Ubongo extrem. To místo dílků složených ze čtverečků používá dílky poskládané z šestibokých dílků. Speciálně pro dva hráče je určena hra Ubongo - Duel. Vyšla také cestovní verze, kterou si můžete zahrát také jako solitér. Je rovněž jednodušší a vhodnější i pro mladší děti.

Odkazy:

Chete si hru koupit?

Ubongo lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Reklama


:: Hru Ubongo si můžete zakoupit ve specializovaném obchodě Svět deskových her ::

Žádné komentáře: