Představení hry: Karetní Osadníci z Katanu

Karetní Osadníci z Katanu - krabice

Počet hráčů: 2.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 60 až 120 minut.
Autor: Klaus Teuber.
Rok vydání: 1996.
Výrobci: Albi, Kosmos.
Jiné názvy: Siedler von Catan Das Kartenspiel, Settlers of Catan Card Game.
Ocenění: Spiel des Jahres 1997 (nominace), Hra německé veřejnosti 1997 (2. místo).
Obvyklá cena: cca 490 Kč.
Herní systém: karetní hra, budování, obchodování.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

Po úspěšném startu Osadníků z Katanu vyšla i jejich karetní verze určená dvěma hráčům. Základní princip osidlování a rozvíjení ostrova Katan zůstal stejný. Opět získáváte různé suroviny a jimi platíte za cesty, vesnice a města. Rozvoj ostrova je ale oproti klasickým osadníkům propracovanější, neboť do vesnic a měst můžete přistavovat budovy a umisťovat rytíře. Získáváte tak nejrůznější bonusy a body navíc. Nový je také prvek "destrukce", který umožňuje "zbořit" soupeřovu budovu nebo vyhnat rytíře. Vládcem Katanu se stane ten, kdo dokáže lépe využít zdrojů a příležitostí a dříve získá 12 bodů.

Úvodní rozestavení vesnic s krajinami jednoho hráčeHra zabere překvapivě poměrně hodně místa - celý stůl. Každý staví vlastní vesnice a města. Na začátku mají oba dvě vesnice spojené cestou a šest různých krajin pro získávání surovin. Těch je celkem šest (obilí, ruda, ovce, dřevo, cihly a zlato). Základní rozestavení ukazuje obrázek. Rozvíjet své panství tak můžete po obou stranách přistavěním cest a k nim nových vesnic.

Na začátku tahu se nejprve hází dvěma kostkami: 1. klasická šestistěnná určuje, ze kterých krajin se budou těžit suroviny, 2. kostka se symboly určí novou událost - rytířský souboj, obchodní převahu, dobrý rok, příchod zloděje, otočení karty události. Výsledek se týká obou hráčů. Teprve po jejich vyhodnocení může hráč budovat, obchodovat, provádět akce. Kartu krajiny, ze které získáváte nebo naopak ztrácíte surovinu, jen otočíte. Počet symbolů surovinu na spodní straně ukazuje aktuální stav.

Karty výstavbySvé panství hráči rozvíjejí pomocí karet výstavby, které mají v ruce (zpravidla jsou tři). Zelené jsou karty územní výstavby, červené městské výstavby (mohou se stavět jen ve městě) a žluté akční karty (jejich zahrání nestojí žádné suroviny). Především akční karty umožňují hráčům posilovat svůj rytířský či obchodní potenciál. Příklady karet ukazuje obrázek.

Pravidla hry nejsou složitá, obzvlášť pro toho, kdo zná klasické Osadníky. Vyžadují ale pečlivé prostudování nebo objasnění, protože jinak byste si hru náležitě nevychutnali. V každém případě první partii hrajte jako seznamovací. Nemá cenu před první hrou podrobně studovat obsah všech karet, ale alespoň si je prohlédněte.

Základem úspěchu ve hře je mít dostatek surovin pro výstavbu. To však může být kamenem úrazu. Pokud jednomu z hráčů kostka "prostě nepadá", hra bude váznout. Podíl náhody je velký a především zkušenějším hráčům nebude vyhovovat. Na druhou stranu dává šanci vyhrát i "slabšímu" a umožňuje "velké zvraty" ve hře.

Karty i celá hra je velmi pěkně graficky propracovaná. Karty mají nezvyklý čtvercový tvar. Jednak aby se vešly na stůl, jednak aby se karty krajin dobře otáčely. Jednotlivé karty jsou přehledné a srozumitelné. Pokud by něco přeci jen nebylo jasné, v pravidlech naleznete upřesnění.

Vydání s rozšířením karetních osadníkůKe hře existuje také několik rozšíření, která hru doplňují a zpestřují, v některých ohledech oslabují podíl náhody: Barbaren & Handelsherren (Barbaři a obchodníci), Politik & Intrige (Politika a intriky), Ritter & Händler (Rytíř a kupec), Wissenschaft & Fortschritt (Věda a pokrok), Zauberer & Drachen (Čarodějové a draci), Handel & Wandel (Obchod a obrat). Přinášejí do hry nová témata (např. magie, politika). Vydána byla samostatně nebo v souborném vydání (Kämpfer und Kaufleute, Magier und Forscher), bohužel jen v němčině. K dostání jsou u nás jen omezeně.


Odkazy:

Související články:
***

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, prosim, nasel by se nekdo, kdo by oscanoval nebo poslal v elektronicke podobe navod v cestine na tyto osadniky? Koupili jsme si hru v Anglii, ale pravidla nekdy nejsou uplne z anglickeho navodu jasna. Diky mooooc

Anonymní řekl(a)...

zapomel jsme napsat email kuchtik.j ZAVINAC seznam.cz

Jakub řekl(a)...

Pravidla hry v češtině jsou na stránce: http://fatst.webzdarma.cz/osadkar/08navod.htm

Anonymní řekl(a)...

ad podil nahody: o dost se snizuje pokud se hraje se vsemi rozsirenimi tzv. turnajova verze - t.j. kazdy z hracu si predem pripravi vlastni balik karet se kterymi bude hrat (predpoklada se ze kazdy z hracu vlastni kopii zakladni verze + vsech rozsireni).
Znam skvele hrace kteri maji v turnajove verzi karetnich osadniku uspesnost >85% takze tolik k nahode ;)
Takova hra se pak dost podoba zpusobu jakym se hraji CCG (sberatelske karetni hry) - akorat ze mnozina karet ze ktere muzou hraci svuj balik vybirat je pro oba stejna. V neposledne rade to stoji taky min penez, po zakoupeni vsech rozsireni clovek uz nemusi kupovat zadne "boostry".
Jenom skoda ze to v Cechach skoro nikdo nehraje. :(
Pro zajemce - hru je mozne hrat nemecky na Brettspielwelt, zdarma je k dispozici taky holandska verze pro PC na www.feuerteufel.nl, program umoznuje hrat proti pocitaci s uchazejici AI (5 obtiznosti, nicmene az se do toho trocha dostanete, hodi se uz jenom na testovani baliku, ani na nejtezi obtiznosti ho neni tezke porazit) nebo po siti proti souperi. Je to bohuzel v holandstine, nicmene mam-li mluvit za sebe, pomerne rychle jsem dospel do stadia, kdy jsem si efekty vsech karet pamatoval a nemusel za pomoci anglictiny/nemciny louskat holandske popisky :P

Anonymní řekl(a)...

sorry, Catan Online Welt, ne Brettspielwelt ;)