Ohlédnutí za Essenem – 2. část: HRY

I když v letošním Essenu nebyla představena žádná vyložená herní bomba, objevila se zde řada her, které stojí za pozornost. Dnes se podíváme na první várku přehledu novinek, které bych vám rád představil. U každé hry najdete odkaz na pravidla či další informace (v angličtině či němčině, pokud jsou k dispozici).



7 Wonders
Autor: Antoine Bauza
Vydavatel: Repos Production, Asmodée
Počet hráčů: 2–7 (nejlepší je hra ve 4, 5, 6)
Herní doba: cca 30 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG | BGN
Popis: Hra 7 Wonders patří mezi karetní hry, které pracují s balíčkem (Dominion, Dobyvatelé vesmíru), ovšem novým způsobem. Hra je rozdělena do tří věků. Každý má svou sadu karet, z nichž hráči obrží sedm, vyberou si jednu a ostatní pošlou dalšímu hráči. Některé karty přinesou okamžitý užitek, jiné body na konci hry podle různých kritérií. Všichni vybírají a vykládají současně, takže hra rychle plyne, nikdo se nenudí. A to nezávisle na počtu hráčů. Karty mají pěknou grafiku a díky barevnému odlišení jsou přehledné. K vítězství vede více různých cest. Je potřeba sledovat, jak hrají ostatní, protože to bude ovlivňovat vaši volbu karet k vyložení. Hra 7 Wonders je svižná, s jednoduchými pravidly, dobře hratelná v jakémkoliv počtu hráčů. Je jen málo her, které si dobře zahrajete v šesti sedmi hráčích do jedné hodiny.

Antics!
Autoři: Gordon Lamont, Fraser Lamont
Vydavatel: Fragor Games
Počet hráčů: 3–4
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG | BGN
Popis: Jste mravenci a pečujete o své mraveniště. Rozšiřujete ho, zvyšujete, staráte se o potomky a přísun potravy. Jednoduše řečeno, kdo dokáže zajistit nejvíce potravy, hru vyhraje. Antics jsou další z her bratří Lemontových, která našla inspiraci v živočišné říši. Téma i zvolené herní mechanismy do sebe krásně zapadají. Unikátní je stavba mraveniště, které zároveň slouží jako nabídka akcí. Hráči si ho rozšiřují a zvyšují pomocí dílků ve tvaru dvou spojených šestibokých dílků. Na každém je obrázek akce. Hráč může ve svém tahu vykonat tři akce. Záleží na tom, na jaké úrovni dílek s akcí je. Například na třetí úrovni se vám vylíhnou tři mravenci nebo tři pohnou či přenesete kořist/list o tři políčka. Tento systém hry přináší ale jednu nevýhodu. Dlouho trvá, než se dostanete na tah. I přes tento hendicap je hra originální a příjemná.

Asara
Autoři: Michael Kiesling, Wolfgang Kramer
Vydavatel: Ravensburger
Počet hráčů: 2–4 (nejlepší je hra ve 4)
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Asara je lehčí hra, kterou lze doporučit pro rodinné hraní. Hra vás zavede do světa Orientu. Hráči se stávají staviteli věží. Kdo postaví nejkrásnější a nejvyšší věže, získá nejvíce přízně velkého kalifa a zvítězí. Hrací plán i jednotlivé součásti hry mají krásnou grafiku ladící s tématem. Hra je rozdělena do čtyř etap – let. Na konci každé je základní bodování za vystavěné věže. Na konci hry je navíc velké bodování, při kterém se hodnotí nejvyšší věže každé barvy a další bonusy. Během hry posílají hráči své nákupší, aby zařídili různé věci (akce): plány různých částí věží, povolení ke stavbě, dodatečné peníze. Mají podobu karet. Vtip je v tom, že jakmile určitou akci vykoná určitý typ nákupčího (obdlišeni jsou barvou), může tuto na akci jen stejný typ nákupčího, nebo musí přijít dva, tím se však hráči snižuje počet možných akcí v daném roce. Hráči se rychle střídají, takže je hra svižná. Pravidla mají dvě varianty: základní a profi. V Essenu bylo možné získat rozšíření Dům duchů v lahvi.   

Fabula
Autoři: Régis Bonnessée, Jean-Louis Roubira
Vydavatel: Asmodée, Libellud
Počet hráčů: 3–8
Herní doba: cca 30 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG.
Popis: Fabula je vyprávěcí hra. Typově patří do kategorie jako Dixit. Hru vede vypravěč podle připraveného scénáře. Hráči mají svou postavu a doplňují příběh jednak podle ní, jednak podle předmětů. Vypravěč ohodnotí rozvíjení příběhu každého hráče přidělením bodu. Záleží na jeho subjektivním posouzení. U této hry bude platit více než u jiných, že zábavnost bude záviset na lidech, kteří se ke hře sejdou. Nebude pro každého. Může vám ale přinést jedinečný a neopakovatelný zážitek. Zavede vás do kouzelného světa příběhů a fantazie. V dobré atmosféře dokáží hráči vymyslet úžasné příběhy.

Firenze
Autor: Andreas Steding
Vydavatel: Pegasus Spiele
Počet hráčů: 2–5
Herní doba: cca 90 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Firenze je další hra na téma renesanční Itálie a zároveň další hra o stavitelích věží. Téma je ale velmi pěkně promítnuto do hry. Hráči plní zakázky velkých patricijských rodin, za ně jsou odměňováni (body). Když začnou stavět určitou věž (rozlišeny jsou barvou), musí v dalším kole ve stavbě pokračovat či dokončit zakázku, nebo jim spadne (a mohou začít znovu). Stavební materiál hráči získávají v každém kole společně s kartou, která dává hráčům různé možnosti. Některé karty mají okamžitý efekt, jiné si hráči nechávají v ruce. Karty hráčům pomáhají, ale dokáží i uškodit (přijdou například o stavební materiál, odečtou se jim na konci hry body). Při jejich výběru je potřeba zvážit, kdy se vám vyplatí a co mohou případně způsobit ostatním hráčům. Díky tomu je stále o čem přemýšlet a hra je napínavá až do konce. Karty jsou ale v němčině, což může být pro řadu lidí limitující. 

Forbidden Island
Autor: Matt Leacock
Vydavatel: Gamewright, Schmidt Spiele, Devir, White Goblin Games
Počet hráčů: 2–4 (nejlepší je ve 4)
Herní doba: cca 30 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Forbidden Island je jednodušší kooperativní hra na dobrodružné téma, která je vhodná pro rodinné hraní. Autor využívá mechanismy, které použil již v Pandemicu. Hráči představují dobrodruhy přijíždějící na tajemný ostrov, aby zde našli čtyři artefakty. Mají ale málo času, protože ostrov je postupně zaplavován mořem. Každý dobrodruh má jedinečnou vlastnost, která hráčům pomáhá. Všichni procházejí ostrov, hledají artefakty, zabraňují zatopení jednotlivých částí ostrova. Artefakt najde dobrodruh, který stojí na příslušném místě a má čtyři příslušné karty. Pokud je nějaká část ostrova zatopena podruhé, je odstraněna ze hry. Hráči zvítězí, pokud najdou všechny artefakty a odletí z heliportu. Podmínek, za nichž prohrají je hned několik: je zatopen heliport, některý z dobrodruhů se utopí, zmizí části ostrova skrývající artefakty, zaplavení ostrova přesáhlo kritickou mez. Bez dobré spolupráce to prostě nepůjde. Forbidden Island je krásně zpracovaný. Vydání od Gamewright má plechovou krabici a obsahuje propracované artefakty.

Fresco
Autoři: Wolfgang Panning, Marco Ruskowski, Marcel Süßelbeck
Vydavatel: Queen Games
Počet hráčů: 2–4 (nejlepší je ve 3, 4)
Herní doba: cca 45 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG | BGN
Popis: Hra Fresco vyšla již před Essenem. Na veletrhu patřila k nejhranějším. Fresco je něco mezi rodinnou a strategickou hrou. Výborně propojuje téma s herními mechanismy. Hra je velmi dobře zpracovaná. Obsahuje základní hru a tři moduly (rozšíření), které můžete postupně do hry zapojit. Hráči vedou své malířské dílny, které se podílejí na malbě velké fresky. Pokud tovaryše vyšlete brzy ráno, zajistíte si nejlepší nabídku na trhu, ale jejich nálada klesne, takže může nastat situace, že budou pracovat méně. Body se získávájí za dokončené části fresky. Na desce se postupně odhaluje obraz. Fresco je pěkná a dobře promyšlená hra, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Navegador
Autor: Mac Gerdts
Vydavatel: PD-Verlag, Rio Grande Games
Počet hráčů: 2–5 (nejlepší je ve 4)
Herní doba: cca 90 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG | BGN
Popis: Navegador je další ze série Gerdtsových rondelových her (akce jsou seřazeny do kruhu, v němž se pohybujete). Tentokrát se jako objevitelé vydáváte z Potrugalska na plavby podél Afriky do Indie, zakládáte kolonie, stavíte, obchodujete. Během hry se rozvíjíte ekonomicky i v dalších směrech, získáváte různá privilegia. Za vše na konci hry získáte body, záleží na kombinaci a poměru jednotlivých prvků. Materiál je kvalitně připraven. Herní deska má pobobu staré mapy, má podlouhlý tvar, takže se dobře vejde na stůl. Herní doba závisí na počtu hráčů, odpovídá komplexnější hře.

K2
Autor: Adam Kałuża
Vydavatel: REBEL.pl
Počet hráčů: 1–5
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG | BGN
Popis: K2 je závodní hra na netradiční téma: horolezectví. Hráči vedou své dva horolezce na vrchol slavné hory. Ti se musí vpořádku vrátit. Herní mechanismy jsou dobře skloubeny s tématem - například vliv počasí, aklimatizace na nadmořskou výšku. Předpověď počasí znáte na šest kol dopředu, takže podle toho můžete plánovat postup. Je vidět, že tvůrce zná podmínky na horách. Pokud vás toto téma oslovuje, pak neprohloupíte, pokud si tuto hru vyzkoušíte.

Rallyman
Autor: Jean-Christophe Bouvier
Vydavatel: Rallyman
Počet hráčů: 1–4
Herní doba: cca 45 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE | CZ
Odkazy: BGG
Popis: Hru Rallyman jsem vybral jako zástupce závodní hry. Jak název napovídá, simuluje rally. Hra má variabilní herní plán, který umožňuje připravit si pokaždé jinou trasu a různě dlouhou. Během tahu dostává hráč rychlostní karty, které vy výsledku určí vítěze: kdo projel trať nejrychleji. Auto se pohybuje pomocí kostek, čím vyšší rychlost, tím více kostek, co kostka, to posun o políčko. Hráči si musí dávat pozor na průjezd zatáčkami, kde jsou rychlostní limity.

Související články:

***

Žádné komentáře: