Představení hry: Puerto Rico

Počet hráčů: 3–5
Doporučený věk: od 12 let
Délka hry: 60–90 minut
Autor: Andreas Seyfarth
Rok vydání: 2002
Výrobce: Alea, Albi, nově MindOK
Jiné názvy: Portoriko
Ocenění: Hra roku 2005 (vítěz), Hra roku 2004 (nominace), Hra německé veřejnosti 2002 (1. místo), Spiel des Jahres 2002 (finalista)
Obvyklá cena: 900 Kč
Herní systém: ekonomická strategie, budování
Čeština: hra je kompletně v češtině

Puerto Rico je úspěšná ekonomická strategie, dlouhodobě vede hráčské žebříčky oblíbenosti her (v Čechách vévodí žebříčku Top100 Hrajeme.cz, v zahraničí Top 10 Board Game Geek) a získala i řadu ocenění od odborné kritiky.



Hráči se stávají vlastníky plantáží v Puerto Ricu 16. století. Kdo se stane nejváženějším občanem, nejlepším obchodníkem, kterému bude Puerto Rico vděčit za rozkvět? Cílem každého hráče je produkovat, zpracovávat a obchodovat suroviny z plantáží lépe a výhodněji než ostatní (kukuřici, indigo, cukr, tabák, kávu). Potom bude mít více peněz na nákup budov a zpracovaných surovin pro export do Evropy, a tím i více vítězných bodů. Ty hráč získává za vývoz zboží a za postavené budovy. Kdo jich na konci hry bude mít nejvíce, zvítězí.

Samotná hra má unikátní herní systém. Probíhá v jednotlivých kolech, kdy každý hráč zvolí jednu ze sedmi postav (osadník, starosta, stavitel, dozorce, obchodník, kapitán, zlatokop), přičemž vždy všichni hráči postupně odehrají akci, kterou vybraná postava umožňuje. Osadník umožní vysázet novou plantáž, dozorce výrobu nového zboží, obchodník jeho prodej, kapitán vývoz, stavitel stavbu nových budov, starosta příjezd nových kolonistů, zlatokop přidá peníz. Když odehrají všichni, nastává nové kolo, kdo začínal minule, dostane se na řadu až poslední. Každé kolo má svého nového guvernéra.

Krabice se hrou obsahuje velké množství herních komponent, které je potřeba před samotnou hrou přehledně rozložit: hlavní desku s budovami a penězi, hráčské desky, karty postav, nákladní lodě, obchod, loď s kolonisty, zásoba zboží, zásoba kolonistů, zásoba žetonů vítězných bodů, zásoba plantáží. Nic nezůstane v krabici. Graficky je hra také zdařile vyvedená. Komponenty jsou z kartonu a ze dřeva.

Hra umožňuje velkou variabilitu herních strategií. Náhoda přitom hraje jen velmi malou roli. Záleží především na kombinačních schopnostech hráče a jeho rychlém rozhodování. Svým tahem může velmi pomoci nejen sobě, ale i umožnit větší prospěch protihráčům. Proto musí stále sledovat, jak na tom jsou ostatní, co je momentálně pro něj nejvýhodnější a co naopak uškodí druhým.

Důležitým hráčovým rozhodnutím je zvolení základní strategie, zda se bude zaměřovat více na získávání peněz a stavbu budov (za které jsou na konci body), nebo spíše vyvážet zboží (za něž dostává vítězné body průběžně). I díky tomu je každá hra jiná.

Portoriko patří k těm hrám, které nejsou pro úplné začátečníky. Hra má poměrně hodně komponent a má složitější, i když velmi dobře propracovaná a přehledně uspořádaná pravidla. Hru bych doporučil spíše zkušenější hráči a těm, co rádi u her přemýšlí a kombinují. Jedná se totiž o opravdový zápas mozků. Rozhodně prověří vaše početní a kombinační dovednosti.

Co řada hráčů oceňuje, je výborná hratelnost ve 3, 4 i 5 hráčích. Počtu hráčů budete muset přizpůsobit svou strategii, ale na zábavě hra nic neztratí. Po úpravě pravidel se dá hrát i ve dvou lidech - upravuje se počet komponent, které jsou k dispozici, za kolo také každý hráč vybírá celkem tři role.

K dispozici je i rozšíření o nové kartičky plantáží (les) a budovy (např. akvadukt, ubytovna, pila, kostel, knihovna). Přehled naleznete na webu Board Game Geek, ke stažení i v češtině. Existuje také karetní hra San Juan, která z Portorika vychází.

Letos vyšla jubilejní edice hry (2010). Její součástí jsou i dvě rozšíření, která dříve vyšla samostatně. Především však má přepracovanou grafika a obsahuje kvalitní herní materiál včetně kovových mincí. Hra je dostupná v německé verzi, případně v anglické.

Odkazy:
Chcete si hru Puerto Rico koupit?

Puerto Rico lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, můžete mi poradit kde přesně na webových Board Game Geek najdu rozšíření v češtině? Nic se mi tam nepovedlo najít.

Jakub řekl(a)...

Najdete ho na strance hry Puerto Rico v sekci Files (http://www.boardgamegeek.com/browser.php?itemtype=file&gameid=3076) pod názvem PR_cz.zip (vystavil sparky2 6. 1. 2006, má 11,47 MB). Stáhnete si zip s několika soubory ve formátu pdf, které stačí vytisknout a rozstříhat.

Anonymní řekl(a)...

Díky moc.

Anonymní řekl(a)...

Puerto Rico je jedna z mých oblíbených her - je moc dobře vyvážená a zábavná od začátku až do konce pro všechny hráče.

Jedinná nevýhoda je asi počet hráčů - nejlepší je hra přesně v pěti, ve čtyřech taky docela dobrá, ve třech už to není ono. Zkrátka se musíte předem domluvit, aby vás bylo akorát.

Moje recenze: http://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/puerto-rico.aspx

Anonymní řekl(a)...

Hra je to výborná. Jediné co zarazí, kromě obvyklého počátečního zdání složitosti, je provedení herních rekvizit - milion papírových kartiček. Ty jsou prostě nehezké, i když líbivě potištěné.