Představení hry: Le Havre

Počet hráčů: 1–5.
Doporučený věk: od 12 let.
Délka hry: 150 minut.
Autor: Uwe Rosenberg.
Rok vydání: 2008, české vydání květen 2009.
Výrobci: Lookout Games, MindOK.
Obvyklá cena: cca 850 Kč.
Ocenění: International Gamers Awards 2009 (1. místo – strategie pro více hráčů), Golden Geek 2009 (nejlepší hráčská hra), Deutscher Spiele Preis 2009 (2. místo), Hra roku 2009 (nominace), Meeples Choice Award 2008 (vítěz), Hall 9000 za rok 2008 (nejlepší velká hra s herní dobou nad 2 hodiny – 1. místo, nejoblíbenější hra – 3. místo).
Herní systém: ekonomická strategie, ve které stavíte budovy, lodě a obchodujete s rozličnými surovinami.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

Le Havre je po Agricole další ekonomickou strategií, kterou připravil Uwe Rosenberg. Z venkovského statku se však vydáte do rušného přístavu, abyste zde vydělávali obchodem s nejrůznějšími komoditami. Pravidla hry jsou oproti Agricole jednodušší, obsahuje ale větší množství herních prvků a poskytuje více možností pro různé herní strategie. I když hra Le Havre nezpůsobila takové pozdvižení jako Agricola, nasbírala již řadu ocenění. Le Havre je komplexní hra, kterou si rádi zahrají především zkušení hráči.

Ve hře budete kromě obchodování také kupovat a stavět budovy či lodě. Pomohou vám s tím přístavní dělníci, ale i ostatní hráči, pokud využijí vaši budovu. Každý hráč buduje své obchodní impérium. Uspěje ten, kdo dokáže lépe naplánovat svou "obchodní" strategii a účelně využije dostupné zdroje. Zvítězí ten, jehož majetek na konci hry má větší hodnotu. Počítají se všechny vaše budovy, lodě a peníze.

Základní pravidla se dají shrnout do několika vět: Popojeď lodičkou a doplň do nabídky vyznačené zdroje. Potom proveď svou hlavní akci. Buď si vezmi všechny suroviny z jednoho místa nabídky, nebo pošli dělníka do zvolené budovy, aby pro tebe pracoval (využil akci této budovy, nezáleží přitom na tom, komu patří). Navíc můžeš nakupovat budovy a lodě (jen za peníze) či je prodávat nebo zaplatit půjčku. Náročnější je však proniknout do toho, jak hru dobře hrát. Le Havre vás neustále nutí promýšlet několik tahů dopředu a rozhodovat se, kterou z nabízejících se možností vybrat.

Le Havre má dvě varianty – zkrácenou a plnou hru. Při prvních partiích doporučuji všem začít zkrácenou variantou. Není to nějaká výuková verze, ale plnohodnotná hra. Varianty se od sebe liší počtem kol a použitím speciálních budov. Příprava hry vám zabere chvíli času, neboť obsahuje větší množství herních komponent. Žetony surovin, karty budov a lodí je potřeba roztřídit podle počtu hráčům a zvolené varianty hry a umístit vše na hrací plán.

Kdo žije nejblíže u vody, začíná. Provede svůj tah a po něm ostatní hráči. Postavené nebo zakoupené budovy si hráči vždy vyloží před sebe tak, aby je ostatní dobře viděli. Všem totiž umožňují různé akce: získat určité suroviny, proměnit je na jiné, postavit nové budovy či lodě. Vždy po sedmi tazích končí kolo a nastává čas, kdy je potřeba nakrmit přístavní dělníky, přiípadně sklidit. Kdo nemá dostatek jídla, musí prodat některou z budov nebo si může vzít půjčku. Lodě, které hráči vlastní, jim nějaké to jídlo přivezou, a tím jim pomáhají plnit "vyživovací" povinnost. Hraje se daný počet kol, podle počtu hráčů. Například ve zkrácené verzi pro dva hráče 8 kol, v plné hře 14.

Celková herní doba je velmi dlouhá, i při zkrácené variantě bude partie trvat přes dvě hodiny. S počtem hráčů se doba prodlužuje. Jednotlivé tahy hráčů mohou být rychlé. Kdo má s hrou již zkušenost, většinou ví, co chce dělat, a tak dokáže rychle reagovat na změny. Hráči přemýšlející o všech možnostech, mohou hru prodlužovat. Výborná je hra ve dvou či ve třech. Hru ve větším počtu doporučuji těm, kdo již hru znají a zbytečně "nezdržují", jinak bude partie velmi dlouhá. Pokud zrovna nemáte spoluhráče, pak vyzkoušejte hru pro jednoho hráče.

Ve hře je jen málo náhody. Ta spočívá především v rozdělení karet budov v nabídce a v pořadí doplňování surovin. Je tak zajištěna variabilita, takže každá hra bude jiná. Díky odlišným podmínkám budete muset promýšlet nová řešení a postupy. V podstatě všechny informace jsou po prvním kole veřejné – přísun surovin do nabídky, pořadí dostupnosti budov a lodí. Můžete si tedy rozmyslet svou strategii a podle vývoje hry rychle reagovat.

Hra má velmi příjemnou grafiku. I když obsahuje velké množství žetonů a karet, díky barevnému odlišení a ikonkám se v nich budete dobře orientovat. Při hře si však musíte udržovat pořádek v žetonech surovin, které získáte. Jsou totiž oboustranné – každá strana představuje jinou surovinu, z obilí se například stává chleba, z jílu cihla. Karty ukazují vše potřebné. V případě nějakých nejasností, najedete upřesnění v přehledu budov, který je přiložen k pravidlům.

Le Havre se vám jen tak neohraje. Díky velké variabilitě bude každá hra novou výzvou. Je to náročnější hra, kterou ocení především zkušenější hráči, a ti, kdo mají rádi obchodní strategie.

Odkazy:

Související články:
***

Žádné komentáře: