Českou Hrou roku 2010 je Dixit


Známe vítěze ocenění Hra roku 2010, kterou vyhlašuje česká Akademie her. Hlasování rozhodlo, že z šestice nominovaných ocenění pro letošní rok získává hra Dixit. Slavnostní vyhlášení proběhlo dnes 17. října na závěr Deskohraní - mezinárodního festivalu her v Praze.

Dixit je hra, která oslovila široké publikum u nás i ve světě především svou originalitou a nenásilným vtažením hráčů do světa fantazie. Rádi si ji zahrají jak zkušení hráči, tak lidé, kteří společenské hry příliš nevyhledávají. Je na ní potřeba ocenit kvalitní výtvarné zpracování karet a skvělé provázání grafiky s herními mechanismy.


Je potřeba ještě připomenout, že za pozornost stojí všechny nominované hry. Každou z nich je možné doporučit, protože je něčím zajímavá a vhodná pro určité příležitosti. Své hráči si proto každá najde. Letos je skladba nominovaných her pestřejší, než tomu bylo v minulých letech. Je vidět, jak se nabídka dobrých her rozšiřuje do různých segmentů. Jsou mezi nimi strategické deskové hry (Mořeplavci, Vládci podzemí), rodinná desková hra (Cesta kolem světa za 80 dní), vzdělávací hra (Fauna), společenská karetní hra (Dixit), party hra (Times Up!).

Akademie her letos každou nomimovanou hru doprovodila komentářem, který upozorňuje veřejnost na přednosti jednotlivých her i jejich případná omezení. Najdete je na webu Hry roku. Každý si tak mezi nominovanými hrami může vybrat tu, která mu bude nejlépe vyhovovat.

Zde je komentář akademie k vítězné hře Dixit:

"Je to univerzální hra, která osloví téměř každého, i „nehráče“, tedy lidi, kteří jinak hry moc nevyhledávají. Na první pohled zaujmou velké karty svou excelentní grafikou. Karty neobsahují žádný text, jen krásné malby s mnoha významy. Jsou plné zajímavých detailů, které dávají hře tvořivou atmosféru. Právě pojmenování jednotlivých karet je podstatou hry. Hráči se snaží ostatním sdělit, jaký význam v kartě vidí a současně toto sdělení zamaskovat, aby jej neodhalili všichni.

Hra má jednoduchá, lehce pochopitelná pravidla a je připravena k hraní téměř okamžitě. Dixit má originální herní mechanismus, který po celou dobu nenásilně vtahuje všechny hráče do hry. Hře prospívá obměna hráčů, při hraní ve stejné skupině se potenciál hry může časem snížit."

Odkazy:
Související články: 

Chcete si hru Dixit koupit?

Dixit lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: