Představení hry: Vikingové

Vikingové

Počet hráčů: 2-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Michael Kiesling.
Rok vydání: 2007.
Výrobce: Hans im Glück, MindOK.
Jiné názvy: Wikinger, Vikings.
Ocenění: Deutscher Spiele Preis 2007 (3. místo), Spiel des Jahres 2007 (doporučená hra), Hra roku 2008 (nominace).
Obvyklá cena: cca 650 Kč.
Herní systém: přikládání kartiček, aukce.
Čeština: herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky, pravidla jsou v češtině.

Vikingové se vylodili už i v Zemích koruny české. Po Graenalandu Vládi Chvátila tu nastupuje invaze Vikingů Michaela Kieslinga. Hra si již získala své příznivce ve světě i u nás. Není se co divit, protože splňuje kritéria dobré moderní deskové hry: dobře promyšlený herní mechanismus, atraktivní téma, jednoduchá pravidla, je výborně hratelná v různém počtu hráčů s délkou hry do jedné hodiny.

Hrací deska s kolem pro nabídkuV této hře budete představovat vůdce vikingského kmene. Vaším úkolem bude osídlit neznámé ostrovy, kde budete moci získávat zlato, obživu pro všechny členy kmene a bránit se proti útočícím lodím nepřátel. Nejúspěšnějším Vikingem a pánem ostrovů se stane ten, kdo nejlépe povede svůj kmen a nashromáždí nejvíce vítězných bodů.

Hra probíhá v šesti kolech. Na začátku každého z nich se nejprve naplní nabídka kartiček a figurek Vikingů kolem otočného kruhu, který označuje jejich aktuální cenou. Originální je způsob získávání kartiček a figurek Vikingů. Hráči si je nakupují z nabídky, která je pro každé kolo nová. V průběhu nakupování se cena mění. Je tedy třeba dobře vážit, co si vzít a kolik zaplatit. Kolo se neotočí a cena nesníží, dokud nejsou vykoupeny všechny figurky aktuálně nejlevnější barvy. Kolo končí po vyčerpání celé nabídky bodováním.

Jeden hráčKaždý hráč obdrží svou "pevninu" s pobřežím, ke které postupně přikládá kartičky ostrovů tak, aby na sebe navazovaly (podobně jako u Carcassonne nebo Alhambry), začít musí od pobřeží. Na ostrovy pak umisťuje své Vikingy. Koupenou kartičku je třeba hned umístit. Figurku Vikinga může hráč umístit jen na ni. Pokud nemůže, nebo nechce, zanechá ji na pobřeží až do příchodu šedivého námořníka, který převáží každé sudé kolo.

Vikingové mají různé úkoly (rozlišují se barvou) a přinášejí vám různou hodnotu: žlutí zlatníci peníze, červení šlechtici body, zelení zvědové další body (především ve spojení se zlatníky a rybáři, modří rybáři obživu, černí bojovníci všechny chrání, šedí námořníci převáží ostatní na ostrovy. Čas od času musí hráč umístit nad své ostrovy nepřátelskou loď. Ta ho sice může poškodit - nebude bodovat -, ale pokud jí postaví do cesty ozbrojence, může i získat body či peníze navíc.

Hra s rozšířenímBodování probíhá po každém kole. Po skončení lichého kola získávají hráči jen peníze (malé bodování), v sudém kole pak i body (velké bodování, speciální bodování nastává po posledním kole (závěrečné bodování). Je třeba si dát pozor na lodě nájezdníků, kteří vaše nekryté ostrovy obsadí a neumožní vám bodovat. Při závěrečném bodování zhodnotíte, jak dobře jste hráli ve všech předchozích kolech. Oceněny jsou například uzavřené ostrovy či nejdelší ostrov a ověří se, zda rybáři nakrmí všechny vaše Vikingy.

Vikingové jsou do detailů promyšlenou hrou, která velmi dobře funguje. Zaujme široký okruh lidí různého věku i zkušeností. Jejich velkým kladem je, že je hra skvělá v různém počtu hráčů, ve dvou, ve třech i čtyřech hráčích. Jednu partii vždy zahrajete do jedné hodiny. S pravidly se seznámíte rychle, jsou jen o málo složitější než např. Carcassonne. Již první hru si však užijete. Díky "nalosování" nabídky před každým kolem je do hry namíchán určitý díl náhody, která však každou hru správně okoření. Hráčům umožňuje volit mezi různými cestami k vítězství, nejedná se přitom o složité strategie, ale bez přemýšlení nikdo dobrého výsledku nedosáhne.

Kartičky k rozšířeníZajímavostí a kladem hry také je, že současně se základní hrou obsahuje také rozšíření pro pokročilé hráče. Pokud si budete chtít hraní obohatit a zmenšit podíl náhody, pak na vás čeká nové dobrodružství při rozšířené hře. Použijete tedy i zbylé kartičky, které dosud zahálely v krabici.

Hra je připravena velmi kvalitně, grafika je příjemná a má svou atmosféru. Kartičky jsou vyrobeny z kartonu, stejně tak peníze, figurky jsou dřevěné. Na první pohled zaujme hrací deska s otočným kruhem, který si musíte před první hrou nejprve připevnit. Přiložená pravidla jsou přehledná, dobře ilustrovaná.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: