Přehled rozšíření Carcassonne

CarcassonneHra Carcassonne se rozrostla tak, že již tvoří početnou rodinu her a rozšíření. Základní verzi buď obohacují o nové prvky a rozšiřují tak její možnosti (rozšíření a několik minirozšíření), nebo vytvářejí samostatnou plnohodnotnou hru (Lovci a sběrači, Hrad, Carcassonne Město, Objevitelé, Mayflower, Děti z Carcassonne).

Za úspěchem hry Carcassonne stojí několik jejích vzájemně provázaných předností: jednoduchá pravidla, přehledný herní materiál, výborná hratelnost v různém počtu hráčů i ve skupině s různou zkušeností, dobře se při hře baví děti i dospělí, jedna partie přitom trvá půl hodiny až hodinu. Jednoduchý princip hry umožňuje její rozšiřování a úpravy pravidel, které základní hru zpestřují. Každá hra tedy může být jiná a hned tak vám neomrzí. Můžete si také vybrat jen některá rozšíření nebo prvky podle vlastního vkusu a momentální nálady. To je další geniální výhoda této hry. Pojďme se podívat, jaká všechna rozšíření základní modré Carcassonne již má.

Základní hra (2001)
Obsahuje celkem 72 kartiček, každý hráč má 7 figurek pro hru a jednu na počítadle | Představení hry | Přehled kartiček | Pravidla.

1. rozšíření1. rozšíření – Hostince a katedrály (2002)
Kromě nových 18 kartiček přidává velkou figurku a sadu figurek pro šestého hráče | Přehled kartiček | Pravidla.

Velká figurka se umisťuje stejně jako normální, při určování převahy však vydá za dvě normální figurky. Na kartičkách jsou nově katedrály. Při uzavření města s katedrálou obdrží jeho vlastník 3 body za kartičku místo dvou, pokud však město zůstane neuzavřené, neobdržíte nic. Další novinkou je rybník s hostincem u cesty. Při uzavření obdrží její vlastník 2 body za kartičku, zůstane-li neuzavřena, nedostane nic.


Kupci a stavitelé2. rozšíření – Kupci a stavitelé (2003)
Přináší 24 nových kartiček, které mají navíc obrázky pro umístění zboží, dále každý hráč obdrží figurku stavitele a prasátka Přehled kartiček | Pravidla.

V tomto rozšíření hra získává několik nových prvků. Hráč, který uzavře město se vínem, látkou nebo obilím (nemusí ho vlastnit), zboží získá. Hráč, který má na konci hry nejvíce žetonů určitého druhu zboží, obdrží jako bonus 10 bodů. Stavitel se umísťuje na cestu nebo do města (podle pravidel). Hráči později umožní zdvojený tah. Prasátko se umisťuje na louku, zhodnocuje ji - při závěrečném bodování obdržíte 4 body místo tří za uzavřené město.

Princezna a drak3. rozšíření – Princezna a drak (2005)
Celkem přináší 30 nových kartiček, figurku draka a víly | Přehled kartiček | Pravidla.

Rozšíření je zvláštní tím, že do hry přidává "destruktivní" prvek. Kartička s vulkánem vyvolá draka. Při položení kartičky s obrázkem drakem vyvolá zvláštní akci, při které se drak pohybuje a požírá figurky. Uchránit je může jen víla stojící na stejné kartičce jako figurka. Umístíte ji místo vlastní figurky. Novinkou jsou také kartičky s princeznou. Když je některá umístěna k městu, musí si vybrat, kterou z přítomných figurku odstraní zpět do zásoby hráče. Karta s tajnou chodbou pak hráči umožňuje položit svou figurku na jinou kartu ve hře (nesmí na ní někdo stát a nesmí se jednat o uzavřené město, klášter či cestu).

Věž4. rozšíření – Věž (2006)
Obsahuje 18 nových kartičky a 30 dřevěných dílků věží | Přehled kartiček | Pravidla - strana 1, strana 2 (sken, jpg, 500 kB).

S tímto rozšířením získává hra nový rozměr - staví se také do výšky. Na speciální kartičky stavíte strážní věže, s jejichž pomocí zajímáte figurky soupeře (a to do vzdálenosti dané výškou věže). Zajetím cizí figurky se jednak zbavíte konkurenta např. ve městě, jednak oslabujete soupeře, protože má méně možností bodovat. Při vzájemném uvěznění dochází okamžitě k výměně zajatců. Věž asi nejvíce ze všech rozšíření mění taktiku hru. Součástí rozšíření je také velmi pěkný a praktický zásobník na kartičky v podobě věže.

5. rozšíření5. rozšíření – Opatství a starosta (2007)
Obsahuje 12 nových kartiček, 6 kartiček opatství a figurku starosty, stodoly a povoz pro každého hráče.

Starostové jsou umísťováni do měst a jejich sílu určuje počet erbů v daném městě. Stodoly umožňují obodovat louku již v průběhu hry, ne jen na jejím konci. Povozy lze umísťovat na cesty, do měst či klášterů a po jejich uzavření se mohou přesunout na přilehlou neuzavřenou cestu, město či klášter.




6. rozšíření6. rozšíření – Král, hrabě a řeka (2007)
Obsahuje minirozšíření vydaná již dříve: Král a loupeživý rytíř, Řeka II, Hrabě z Carcassonne a úplně nové minirozšíření Kacíři a kultovní místa.

7. rozšíření – Katapult (2008)
Rozšíření obsahuje 12 nových kartiček krajiny s vyobrazením trhu a dále dřevěný katapult a "munici" v podobě žetonů (pro každého hráče sada čtyř žetonů). Vždy, když některý hráč přiloží kartičku s trhem, nastane zvláštní kolo katapultu. Každý vystřelí žeton vybraný prvním hráčem a vyhodnotí se efekt. Katapult vnáší do hry prvek šikovnosti. Do hry vnáší odlehčení a zábavnost. Především při hře s dětmi si užijete s tímto rozšířením spoustu legrace.

8. rozšíření – Mosty a hrady (2010)Mosty a hrady
MindOK ohlásil vydání nového rozšíření pro Carcassonne: "Potěší všechny hráče, kteří rádi budují a upřednostňují taktické prvky hry. Mosty přinášejí nové možnosti při stavbě cest. Malá města, která do této chvíle nepřinášela příliš velké výhody mohou být přestavěna na hrady. Kromě toho po obchodních cestách přicházejí cestující obchodníci a na loukách rozkládají své bazary."

Carcassonne – minirozšíření (2012)
Celkem šest malých rozšíření zpestří vaši hru. Každé obsahuje osm nových kartiček krajiny a další herní materiál navíc (kostky, figurky).
Jedná se o:
  • Létající stroje – umožní položit figurku i na jinou než na právě položenou kartičku krajiny (určí se kostkou), 
  • Dopisy – umožňují speciální akci podle odhaleného dopisu, nebo přináší body navíc, 
  • Přívozy – nové kartičky s jezerem rozdělují cesty, přívozem spojíte ty, které chcete, aby tvořili jednu cestu, 
  • Zlaté doly – hráči průběžně umisťují a sbírají zlaté cihličky, na konci hry za ně obdrží extra body,
  • Mág a čarodějnice – hráči průběžně přesouvají figurku mága (přináší body navíc při dokončení cesty nebo města) a čarodějnice (naopak body bere), 
  • Zbojníci – figurky loupežníků se umisťují na počítadlo bodů k figurkám jiných hráčů, přináší body navíc.

Zvláštní malá rozšíření
Řeka I (2001) – 12 kartiček s řekou se používá na začátku hry místo počáteční kartičky | Přehled kartiček | Pravidla.

Král a zvěd (2003) – 7 kartiček k základní hře a 5 kartiček ke hře Lovci a sběrači, lze získat jako bonus ke hře Hrad | Přehled kartiček | Pravidla.

Hrabě z Carcassonne (2004) – 12 kartiček města Carcassonne, slouží jako počáteční herní plán | Přehled kartiček | Pravidla.

Kataři (2004) – 4 kartičky | Přehled kartiček | Pravidla.

Řeka II (2005) – 12 kartiček, lze kombinovat s Řekou I | Přehled kartiček | Pravidla.

Odkazy:
Související články:

Chcete si koupit hru Carcassonne?

Carcassonne lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Chcete si koupit 1. rozšíření hry Carcassonne: Hostince a katedrály?

Carcassonne - Hostince a katedrály (1. rozšíření) lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


*** Aktualizace 25. srpna 2012 ***

Žádné komentáře: