Představení hry: Genial

Genial - krabice

Počet hráčů: 1-4.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 20-45 minut.
Autor: Reiner Knizia.
Rok vydání: 2004.
Výrobce: KOSMOS, Piatnik.
Jiné názvy: Einfach Genial, Ingenious, Genial Connections.
Ocenění: Spiel des Jahres 2004 (nominace), Hra roku 2005 (nominace), Hra roku 2006 (nominace).
Obvyklá cena: 780 Kč.
Herní systém: abstraktní strategie, pokládání dvojic symbolů.
Čeština: hra s českým návodem, herní materiál neobsahuje cizojazyčné prvky.

Pokud hledáte inteligentní deskovou hru, tedy takovou, při které potrápíte hlavu, má přitom jednoduchá pravidla, variabilní počet hráčů, chytrý herní mechanismus a nedá vám to, abyste si ji opakovaně zahráli, pak by Genial neměl ujít vaší pozornosti. Když si k tomu připočtete osvědčeného autora deskových her Reinera Kniziu, neměli byste už s vyzkoušením váhat.

Hrací deska, hra začalaKnizia zde dokonale využil svůj oblíbený způsob počítání, kdy hráči získávají body v několika kategoriích, při závěrečném vyhodnocení se ale každému počítá ta nejslabší. Připomeňme si alespoň Euphrat & Tigris, kde vyhrává ten z hráčů, který má silnější své nejslabší odvětví.

Genial se hraje na hexové desce. Její velikost je variabilní podle počtu hráčů. Přikládají se na ni dvojice různých symbolů tak, aby vytvořily co nejdelší řady. Za právě umístěné symboly se pak počítají body, čím delší řada, tím víc bodů odpovídajícího symbolu. Každý hráč má vlastní bodovací tabulku, na níž je dobře vidět, který symbol je nejslabší.

Na začátku si hráči vylosují šest dvojic symbolů (hracích kamenů). Po umístění kamene si pak během hry vždy do šesti doplní. První tah musí hráči zahrát k předtištěným symbolům na desce, další kameny pak mohou umisťovat kamkoliv. Ve svém tahu přikládá hráč vždy jeden kámen a hned ho oboduje. Jedině v případě, že některým symbolem docílí hranice 18 bodů, získává bonusový tah navíc. Nemáte-li kámen své nejhorší barvy, můžete si všechny kameny vyměnit.

Genial - počítadloHru vydal Piatnik v solidní krabici, s českým a maďarským návodem. Hexové kameny jsou plastové, takže by měly vydržet mnoho partií, kostičky na počítadle jsou dřevěné. Každý hráč má také svůj stojánek na kameny, aby je mohl skrýt, ale sám měl přehled. Celkově je hra vyrobena kvalitně s příjemným designem.

Jak vidíte, hra je velmi jednoduchá. Pravidla zvládnete za pár minut. Kombinací a taktických možností je však mnoho, a budete je objevovat během řady her. Hra se velmi dobře hraje ve dvou, třech i čtyřech hráčích. Zahrát si můžete i solitérně a překonávat svůj nejlepší výsledek. Věřím, že si může získat a ke hře strhnout i lidi, kteří jinak abstraktní hry příliš nevyhledávají. Pokud si chcete hru nejdřív vyzkoušet hned, zahrajte si on-line verzi na internetu.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: