Tipy na dárky: Hry pro náročnější hráče

Do Vánoc ještě pár dní zbývá, takže by se vám několik tipů na dárek mohlo hodit. Ale třeba si vyberete i pro jinou příležitost. Tentokrát se podíváme na hry, které by mohli ocenit zkušenější hráči. Myslím tím všechny, kdo už nějaké hry znají a rádi si zahrají i ty složitější. Může tedy jít i rodinu, která se nebojí her s propracovanějšími pravidly.

Převážně se jedná o hry, které mají složitější pravidla a v nichž k vítězství vede především promyšlená strategie. Hry nejsou jen pro děti, ale výborná zábava v každém věku, takže neváhejte a vybírejte.


Pro teenegery a dospělé

Die Burgen von Burgund
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 12 let
Herní doba: 90 minut
Obvyklá cena: 750 Kč
Odkazy: hra na BGG

Popis: Tato hra zatím stojí stranou pozornosti hráčů. Nezískala sice žádnou velkou cenu, patří však často doporučovaným hrám (International Gamers Awards, Spiel des Jahres, Deutscher Spiele Preis). Jedná se o jednu z nejlepších her letošního roku pro náročnější hráče. A to díky propracovanosti, jak je u her Stefana Felda obvyklé, velkému množství kombinací a možností, jak hrát. Každý hráč má svou desku s šestibokými políčky a na ní staví (vytváří svou zemi s různými budovami, ale i pastvinami, loděmi...). Originálním způsobem jsou v ní využity kostky. Výslek hodu dvěma kostkami hráči využívají na akce. Podle čísel také mohou stavět.

Tato hra nevyšla česky. Je však jazykově nezávislá a český překlad pravidel se dá stáhnout z internetu.

Civilization: Desková hra
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 12 let
Herní doba: 120 minut
Obvyklá cena: 990 Kč
Odkazy: článek 

Popis: Civilizace je strategická hra pro 2-4 hráče. Vytvořena je podle pátého dílu známé PC hry od Sida Meierse. Hráči představují vůdce jedné z civilizací. Zpočátku nemají téměř nic, postupně staví města, vyvíjejí technologie, pečují o kulturu, těží suroviny. K vítězství vedou různé cesty: přes kulturu, technologie, ekonomiku či vojenskou sílu.

Výhodou je kompletní české vydání hry. Pro zájemce je k dispozici také původní anglické vydání a rozšíření Civilization: Fame & Fortune.

Dědictví
Počet hráčů: 2–5
Věk: od 11 let
Herní doba: 60 minut
Obvyklá cena: 850 Kč
Odkazy: článek

Popis: Dědictví je letošní novinka od Vladimíra Suchého. Považuji ji za zatím nejlepší jeho hru. Cílem hry není vydělat nejvíce peněz, jak tomu bývá v ekonomických hrách, ale naopak je co nejdříve utratit. Nakupují proto nemovitosti, pořádají párty a hostiny.  Dědictví je hra, kterou byste si měli rozhodně vyzkoušet. Dobře se hraje v jakémkoliv počtu hráčů. Musíte svou hru počtu hráčů přizpůsobit, jen tak můžete uspět. Hráčům dává řadu možností, které je mohou dovést k vítězství, musí však sledovat i ostatní.

Hra vás zavede do Anglie druhé poloviny 19. století. Podnikaví lidé měli velké příležitosti k získání bohatství. A k nim patřil váš strýček, který celý život šetřil a podnikal, ale svého bohatství si moc neužil. Rozhodl se proto, že své jmění odkáže jen tomu, kdo si svých peněz dokáže nejlépe užít. A to dokáží jen ti schopní.

Dominion: Intriky
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 10 let
Herní doba: 30 minut
Obvyklá cena: 800 Kč
Odkazy: recenze hry Dominion | rozšířil Roh hojnosti | Intriky | Pobřeží

Popis: Dominion je výborná hra, kterou si zkušenější hráči rádi zahrají mezi partiemi složitějších strategických her. Uspěla v mnoha anketách. Důvodem je bezesporu originální herní princip, jednoduchá pravidla, krátká herní doba, dobrá hratelnost v jakémkoliv počtu hráčů. Karty slouží k realizaci akcí i nákupu nových karet. Každý hráč buduje svůj balíček a s ním hraje – postupně ho rozšiřuje podle zvolené strategie. K dispozici je již řada rozšíření, která hru dobře doplňují. Díky tomu hra umožňuje bezpočet kombinací, takže se jen tak neohraje. 

Příšerky z podzemí
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 12 let
Herní doba: 90 minut
Obvyklá cena: cca 900 Kč
Odkazy: článek

Popis: Nová hra Vládi Chvátila vám díky grafice hned připomene jeho hru Vládci podzemí. Je také zasazena do stejného světa. Ve hře tentokrát představujete hlavu rodiny impů, která se rozhodla osamostatnit a obchodovat s příšerkami a mazlíčky vládců podzemí. Každé kolo rozdělíte své impy do skupinek a vyšlete je pracovat. O příšerky se totiž musíte dobře starat a zajistit vše, co potřebují. Jen tak je budete moci prodat za nejvyšší cenu.

Hra je v celku jednoduchá. Na začátku kola všichni společně plánují, potom se obsadí dostupné "akce" a vyhodnotí. Ale nenechte se zmást. Vše dobře promyslet a zkombinovat není jen tak. Hra přináší mnoho možností pro rozhodování. Proto ji ocení náročnější hráči.

Small World Underground
Počet hráčů: 3–5
Věk: od 8 let
Herní doba: 60–90 minut
Obvyklá cena: cca 1100 Kč
Odkazy: recenze hry Small World | článek

Popis: Underground je samostatnou hrou. Od Smallworldu se liší tím, že má nový herní plán s řekou místo jezera, a především zcela nové rasy a vlastnosti. Ty do hry vnáší několik nových prvků. Základ je však stejný. Každý hráč si vybírá národ, za který hraje. Snaží se využít jeho přednosti a také zvláštní schopnosti. Když mu národ přestane přinášet dostatečný zisk, pošle ho do úpadku a vybere si jiný.

Pokud  máte původní Small World i Underground, můžete je zkombinovat, a to díky mimirozšírení Tunely. Budete si moct zahrát až v šesti. 

Údolí králů
Počet hráčů: 2–4
Věk: od 12 let
Herní doba: 60 minut
Obvyklá cena: 650 Kč
Odkazy: článek

Popis: Údolí králů je velmi pěkná a příjemná hra pro náročnější i rodinné hráče. Zavede vás do starověkého Egypta. Budete se plavit po proudu životodárného Nilu a zastavovat na místech, která vám něco hodnotného přinesou. Budete stavět pyramidy a chrámy, zakládat nové kamenolomy, pečovat o své stavební čety. Zároveň se budete snažit plnit další úkoly. Zvítězí ten, kdo bude mít na konci nejvíce bodů.

Hra má velmi příjemnou grafiku, která skvěle dotváří atmosféru hry. Pěkný je mechanismus výběru akcí. Hráči se posouvají po proudu Nilu a nemohou se vracet. Když postupují rychleji, mohou si vybírat hodnotnější "zastávky", ale celkově jich bude méně. Nebo postupují pomaleji, mohou zahrát více akcí, ale mají horší výběr.

Související články:
***

Žádné komentáře: