Zprávy z veletrhu her v Essenu 2. díl

Sobota je na veletrhu opět nejnabytějším dnem. Je s podivem, kolik lidí se na výstaviště vejde. Přitom se zde potkávají všechny generace. Stoly již nestačí, takže můžete potkat mnoho skupinek u hry na koberci, zaplněno je každé volné místečko. Kdo si chce zahrát, musí mít i trochu trpělivosti. Zkušení herní harcovníci raději zůstali doma, aby si v klidu zahráli hry, které již pořídili. Essen je prostě velkou hernou. Jeho výhodou, kromě již zmiňovaných, je, že si návštěvníci mohou hry osahat, srovnat, zeptat se na zkušenosti a dojmy s konkrétními hrami. Vyberou si pak tu svou správnou hru. Nekupují zajíce v pytli.


Další z her, které jsem měl možnost vyzkoušet a zaujali mě, je Firenze. Po Asaře, je to další hra, jejímž tématem je stavba věží. Tentokrát se hráči ocitají v italské Florencii, jak už název napovídá, a soupeří s ostatními rody. Kdo dokáže stavět nejvyšší věže, stane se předním rodem města. Hra je určena pro 2-5 hráčů, herní čas je uváděn okolo 60 minut, ale reálně bude delší. Čím mě hra zaujala? Především tím, jak dokáže udržet napětí po celou hru, stále máte o čem přemýšlet. Musíte sledovat soupeře a občas mu "zaškodit", aby se nerozvíjel tak rychle. Základem je rozhodování, kterou z karet v nabídce si vezmete, protože jejich efekt vám pomůže, ale může vás v nevhodný moment i poškodit. Některé karty mají efekt jen na jednoho hráče, jiné na všechny. Omezením je text v němčině. Karty jsou ale veřejné, takže je stačí vysvětlit během hry. Hru vydal Pegasus Spiele.

V probíhající anketě časopisu Fairplay, ve které hry hodnotí "scouti", zatím vede hra 7 Wonders, následovaný hrou Troyes a Vihnos. Navegator je pátý, Firenze devátá, Assara třináctá. Celkově zatím hlasovalo málo lidí, ale první obrázek o dobře přijímaných hrách si můžeme udělat.

Zde se můžete podívat na další obrázky z pátečního veletrhu. Nejedná se o ucelený výběr, ale ukázku, co je k vidění. Další fotky připravuji.



Související články:
***

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Díky moc zprávy z Essenu, Tvými postřehy aspoň trochu načuchnu k atmosféře tohoto veletrhu. Díky.