Zprávy z veletrhu her v Essenu 1. díl (aktualizováno)

Veletrh v Essenu je každoročně svátkem všech, kdo si rádi hrají. Letošek není výjimkou. Své brány otevřel již ve čtvrtek 21. října a potrvá až do neděle. Rád bych vám zprostředkoval několik prvních dojmů. Možná zde najdete něco, co se v dohledné době objeví i u nás. Všeobecně platí, že si na veletrhu každý může najít něco svého, co si rád zahraje. Setkávají se zde jak velké vydavatelské domy, tak malá vydavatelství z celé Evropy, ale i dalších koutů světa. Návštěvníci si tak mohou vyzkoušet i hry, které by pro ně byly nedostupné, protože nejsou v širší distribuci. Na své si přijdou rodiče s malými dětmi či školáky, "teenageři", dospělí, prostě lidé všech generací.


Nejspíš největším trhákem je hra 7 Wonders. Jedná se o karetní hru pro zajímavý počet 3-7 hráčů. Hráči se ocitají ve světě starověkého Řecka v době, kdy se stavěly divy světa (o tom ostatně vypovídá i název hry). Dobře se hraje v jakémkoliv počtu hráčů, herní čas přitom s hráči nenarůstá. Všichni plánují současně. Hraje se ve třech fázích, pro každou je k dispozici určitý počet karet, z nich si hráči vybírají tu, kterou zahrají. Ostatní předají dalšímu hráči.

Dalším hitem je Fresco od Queen Games. Není to novinka pro Essen, ale hraje se na nejvíce místech a je o ni velký zájem. A je proč. Fresco je příjemná hra, která se hodí i pro rodinné hraní. Herní mechanismy jsou výborně provázány s tématem hry. Hráči vedou své dílny a podílí se na malbě velké fresky. Když pošlete své lidi příliš brzo do práce, budete mít nejlepší nabídku na tržišti, ale zároveň klesne jejich nálada, takže budou pracovat méně.

Velmi pěknou hrou, kterou více ocení zkušení hráči je Navegator. Hráči jako portugalští mořeplavci objevují nové světy a kolonizují je. Je to sice další hra využívající rondel (akce hráči vybírají na kruhové nabídce), ale je použit dobře a především funkčně. Co všechno ve hře děláte? Stavíte lodě, plavíte se po mořích, objevujete, kolonizujete, stavíte budovy na zpracování surovin, získáváte privilegia, atd. Hra má podlouhlejší hrací plán, než bývá obvyklé, s příjemnou grafikou připomínající staré mapy.

Vyzkoušel jsem ještě jednu novinku, která stojí za zmínku. Osvědčená dvojice autorů Kramer-Kiesling připravila hru Asara. Hráči jsou stavitelé věží, kteří usilují o to, aby si vysloužili co největší přízeň u vezíra. Tu získají, jak jinak, za stavbu co nejvyšších a nejkrásnějších věží. Na hře je opět potřeba ocenit provázání herních mechanismů s tématem hry. Jedna partie trvá okolo hodiny času, pravidla jsou snadno pochopitelná, grafické zpracování hry je velmi pěkné.

Celkem mě překvapilo, že je mnoho novinek, které si návštěvníci nemohou zakoupit. Příkladem jsou hry Vinos, Asara (omezeně), Automobile, Burgung, rozšíření ke hrám Shogun, Fresco. Nejedná se tedy jen o malá vydavatelství (Queen Games, Ravensburger). Budou dostupné až v následujících měsících.

Výše zmiňované hry jsem měl již možnost vyzkoušet. Z těch, co mě zaujali od pohledu či referencí jiných, stojí za zmínku Fabula ("nástupce" Dixit). Hráči společně tvoří příběh, každý ho doplňuje podle zvolené postavy a je vypravěčem oceňován body. Pěkně vypadá Tikal II, a věřím, že budu i fungovat (čeká na vyzkoušení). Zájemce o karetní hry z fantasy světa by mohla zaujmout hra Gosu.

Letošní veletrh zatím nezklamal svou šíří, pestrostí a celkovou nabídkou. Nemá však žádný jednoznačný hit, který by oslnil. Je potřeba pečlivě zkoušet, co stojí za větší pozornost. Uvidíme. Pokud mě něco dalšího zaujme, můžete se těšit na další zprávy.

Související články:


Obrazová příloha


O veletrh byl od prvního dne velký zájem.

CBG letos přivezlo hru Verona, v níž hráči soupeří o moc ve městě.

Bratři Lemontovi nezklamali a připravili hru z živočišné říše, tentokrát se hráči stávají mravenci

Na stánku CBG byly k dispozici i hry z předchozích let, např. Insula, Bourací autíčka.

Vláďa Chvátil představil lehčí hru Travel Blog.

Stánek CGE návštěvníkům nabízel také 20. století Vladimíra Suchého, Bezva fintu a rozšíření Space Alertu od Vládi Chvátila

Small World byl letos hlavní hrou Days of Wonder. Návštěvníci si hru mohli vyzkoušet i na iPadu.

Rallyman je závodní hra s modulárním herním plánem.

Porto Cartago, další hra s umisťováním figurek.

Rush n. Crush, závodní hra s velkou interakcí hráčů.


Hodně se hrálo Fresco.

Navegator, nová hra s rondelem krásně vypadá a dobře funguje.

Rozšíření k Fresku a Shogunovi se pořídit nedalo.

Vyzkošet jste mohli i řadu dětských her.

Fabula aneb vyprávíme si příběhy. Nová hra podporující fantazii a tvořivost.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Budou prosím i další zprávy a fotky z následujících dnů v Essenu 2010?

Jakub řekl(a)...

Ano, další zprávy připravuji. Těšit se můžete na velkou galerii s ukázkami většiny herních novinek.

Anonymní řekl(a)...

Další zprávy s kupou fotek denně vychází i na Zatrolených hrách (www.zatrolene-hry.cz). Jen vychází až později večer :-(

Anonymní řekl(a)...

Bude článek o Veroně?