Deset nejlepších her pod stromeček (2013)

Pro ty z vás, kteří nenecháváte dárky až na poslední chvíli, mám několik tipů na dárky, které by mohly potěšit vaše blízké či přátele. Pro lepší přehlednost při výběru jsem hry rozdělil do pěti kategorií: dětské hry, rodinné hry, hry pro přátele, hry pro náročné a párty hry. V každé kategorii najdete dva tipy na hru. Všechny doporučené hry jsou u nás dostupné, i když některé jen ve specializovaných obchodech (dají se však objednat přes internet). U každé hry také najdete cenový srovnávač, abyste si mohli udělat představu o ceně a případně mohli hru hned objednat.


Dětské hry
– pro děti předškolního nebo mladšího školního věku, dospělí mohou, ale nemusí hrát, zábavné hry zejména pro děti

1. Kakerlakak (pro 2–4 hráče od 5 let na 15 minut)

Děti mají rády všelijaké pohyblivé hračky a zařízení, která vydávají zvuky a provádějí prapodivné věci. Kakerlakak je akční hra, která tyto náležitosti splňuje. Hrací desku tvoří proměnlivý labyrint, kterým zmateně pobíhá elektronický šváb. Úkolem hráčů je zahnat švába do svého domečku. Komu se to podaří, zvítězí. Hra ale probíhá v reálném čase. Hráči se střídají v hodu kostkou, která jim určí, jakou stěnu mohou pootočit, a tak upravit cestu pro švába. Stěny tvoří lžíce vidličky a nože. Hra vyžaduje postřeh, předvídavost a rychlost. Zábavná je i pro diváky.

Odkazy: BGG (en) | K dostání ve Světě deskových her

2. Katamino (pro 1–2 hráče od 3 let na 10 minut)

Katamino je velmi pěkně provedená hra, která je určena jednomu hráči, případně se dá zahrát i ve dvou. Skládá se z 12 různých dílků, které tvoří pravoúhlé bloky složené z pěti čtverců. Hráči je skládají podle zadání jako puzzle. K dispozici je několik variant Katamino, to je jen pro jednoho, nebo Katamino Duo či Winomino.

Odkazy: Více o hře na BGG (en) | Srovnání cen

Rodinné hry
–  hry pro děti a rodiče, všichni mají šanci na výhru, méně náročné hry, které jsou zábavné pro všechny

3. Noe (pro 2–5 hráčů od 7 let na 30 minut)

Tuto hru doporučuji především pro hraní rodičů s dětmi, ale bavit může i dospělé, kteří si chtějí zahrát jednodušší hru. Úkolem hráčů je pomoci Noemovi při záchraně zvířátek. Není to tak jednoduché, protože přepravní lodičky mají jen určitou nosnost. Při nakládání je také potřeba dodržet dvě pravidla: na lodi smí být zvířata jednoho pohlaví nebo se musí pohlaví zvířat střídat. Některá zvířata mají zvláštní schopnost. Šneka například můžete zahrát jako samičku i samečka, žirafa zas umožní nahlédnout do karet jiného hráče. Noe je rychlá karetní hra, ve které si s dětmi procvičíte počítání. Hra se prodává v krásně provedené plechové krabičce.

Odkazy: Více o hře | BGG (en) | Srovnání cen

4. Sedm draků (pro 2–5 hráčů od 8 let 20 minut)

Pokud hledáte pěknou hru, která nezatíží vaši peněženku, pak doporučuji Sedm draků. Je to rychlá karetní hra, kterou si můžete vzít kamkoliv a díky jednoduchým pravidlům si ji zahrajete téměř s kýmkoliv. Ve hře umisťujete na stůl různé karty barevných draků. Barvy na sebe musí navazovat. Každý hráč na začátku obdrží tajně kartu jedné barvy. Zvítězí, pokud se mu jako prvnímu podaří propojit sedm karet své barvy. Pestrost do hry vnáší akční karty, které například umožňují manipulovat s kartami na stole.

Odkazy: Více o hře | BGG (en) | Srovnání cen



Hry pro přátele
– hry pro dospívající a dospělé, všichni mají stejnou šanci na výhru, hráči jsou starší 12 let 

5. Zeměplocha: Ankh-Morpork (pro 2–4 hráče od 10 let na 60 minut)

Nejen fanouškům knih Terryho Pratchetta je určena hra zasazená do světa Zeměplochy. V této hře usilujete o ovládnutí města Ankh-Morpork. Musí se vám to podařit dříve než některému ze soupeřů. Hra je zábavná především ve třech a čtyřech hráčích, protože se tak více projeví interakce mezi hráči a vzájemné škození. Na začátku hry si každý tajně vytáhne jednu kartu osobnosti, která určí jeho cíl ve hře. Zvítězí ten, kdo na začátku svého tahu prokáže, že daný cíl splnil. Může jít například o ovládnutí určitého počtu území, zisk určitého jmění, umístění osmi ukazatelů potíží. Tajné úkoly dává prostor pro blafování. Hra má přístupná pravidla a zahrajete si ji do hodiny. Variabilitu do hry vnáší jednak různé cílové úkoly, jedna velký balík unikátních karet. Dobrá hra pro setkání s přáteli a kamarády.   

Odkazy: Více o hře | BGG (en) | Srovnání cen

6. Mafia City (pro 3–5 hráčů od 12 let na 60–90 minut)

V této hře pocítíte atmosféru filmů s mafiánskou tematikou. Jako hlavy mafiánské rodiny usilujete o to, abyste získali kontrolu nad jednotlivými částmi města a různé výhody. Hra je určena spíše náročnějším hráčům, ale dobře si zahrajete i s přáteli, kteří se nebojí větší interakce mezi hráči a různých triků, diplomacie a blafování. Hra má relativně jednoduchá pravidla, ale poskytuje mnoho cest k vítězství v závislosti na jednotlivých hráčích. Mafia City má svůj styl, který se promítá do všech komponent, včetně nabarvených figurek.

Odkazy: Více o hře v recenzi | BGG (en) | Srovnání cen


Hry pro náročné hráče
– hry s komplexními pravidly, vhodné pro hráče, kteří často hrají nebo hledají strategickou hru

7. Terra Mystica (pro 2–5 hráčů od 12 let na 90 minut)

Terra Mystica je strategická hra s minimem náhody a civilizačními prvky. Každý hráč představuje jeden ze 14 národů. Ty mají specifické vlastnosti, které jim dávají odlišné možnosti při rozvoji svých sídel a budování měst ve společném fantasy světě. Svou strategii musíte přizpůsobit zvolenému národu, výhodám, které získáte během hry, a dalším prvkům. Hráči si ve hře neškodí, neboří si budovy, nekradou peníze, ale přesto se mohou i výrazně ovlivňovat jinými způsoby. Tuto hru ocenila hráčská i odborná veřejnost hned několika cenami: česká Hra roku, německé Deutcher Spiele Preis a Spiel des Jahres Kennerspiel de Jahres či mezinárodní International Gamers Award.

Odkazy: Více o hře | BGG (en) | Srovnání cen

8. Tzolk´in: Mayský kalendář (pro 2–4 hráče od 12 let na 90 minut)

Mayský kalendář je strategická hra, kterou ocení každý, kdo si chce zahrát pěknou hru, které existuje mnoho cest k vítězství. Hráči představují různé mayské kmeny, které mezi sebou soupeří. Musí zajistit dostatek jídla, staví chrámy, získávají křišťálové lebky. Zvítězí ten, jehož kmen se bohům zalíbí nejvíce. Hra originálním způsobem využívá mechanismus umisťování na akce. Na herním plánu je šest propojených ozubených kol. Střední odpočítává herní čas, pět menších dává hráčům různé možnosti. Ne však okamžitě. Nasazená figurka se s každým otočením posune k dalšímu akčnímu políčku, které poskytuje hráči silnější efekt. Akci totiž hráči vykonají až v okamžiku, kdy figurku sbírají z plánu. Mnohdy se vyplatí počkat.

Odkazy: Více o hře | BGG (en) | Srovnání cen

Párty hry
– jednoduché, rychlé a zábavné hry, ve kterých jde především o společnou zábavu

9. Příběhy z kostek (pro 1–20 hráčů od 6 let na 15 minut)

Tuto vyprávěcí hru si zahrajete ve dvou i ve větší skupině. Pravidla jsou jednoduchá: hodíte devíti kostkami a začnete vyprávět pohádku nebo příběh podle obrázků. Záleží jen na vaší představivosti a fantazii, jaké příběhy vykouzlíte. Hra je určena dětem i dospělým, v podstatě komukoliv. Kostky jsou nádherně provedené a vybízejí k tomu, abyste je vzali do ruky a hráli. Vzít si je můžete kamkoliv, a pokud zrovna nebudete mít spoluhráče, můžete vymýšlet příběhy sami. Kromě úvodní oranžové sady jsou k dispozici i další edice s novými obrázky. 

Odkazy: Více o hře | BGG (en) | Srovnání cen

10. Znáš mě? (pro 3–8 hráčů od 13 let na 30 minut)

Pokud hledáte čistokrevnou párty hru, kterou si zahrajete s přáteli a ve větším počtu, jejíž pravidla rychle vysvětlíte, takže hned můžete začít hrát, a u které se zasmějete, ale i něco dozvíte o druhých, pak nemusíte váhat. Hra "Znáš mě?" se zaměřuje na to, co si myslíme, jak bychom odpověděli na určitou otázku. Nemusíte mít však obavy, že by vám někdo kladl osobní otázky. Vtip této hry je v tom, že na zvolenou otázku neodpovídáte vy, ale ostatní odhadují, jaká by vaše odpověď mohla být. Na celé skupině pak je, jak vážně odpovědi uchopí. Všichni jsou stále zapojeni do hry a nikdo zbytečně nečeká.

Odkazy: Více o hře v recenzi | BGG (en) | Srovnání cen



Jakou hru byste letos doporučili vy? Podělte se o vaše tipy v komentáři k tomuto článku.

Související články:




***

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jako párty hru mohu doporučit rychlou karetní hru s pirátskou tématikou Malacca. Je pro 2-8 hráčů (čím víc tím zábavnější) a jedna hra se určitě vejde do půl hodinky.

Anonymní řekl(a)...

Ještě bych tam pro děti dodala Veselou farmu (od Albi - http://www.hracky-4kids.cz/albi-84755-popular-vesela-farma.html ), minimálně naše dcera je s ní maximálně spokojená a navíc si s ní vystačí sama.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.