CGE představuje novinky

Ani letos nebude na veletrhu her v Essenu chybět stánek českého vydavatele CGE – Czech Games Edition. Opět představí několik nových her. Letos je vlajkovou lodí hra pro náročnější hráče od Vladimíra Suchého, která má název 20. století. Vláďa Chvátil ho doplní hrou Travel Blog. Je to jednoduchá, rychlá hra, kterou bychom mohli zařadit mezi vzdělávací, protože "prověří" znalosti zeměpisu. Konečně se také dočkáme slibovaného rozšíření Space Alert: Vzdálené horizonty (v angličtině Space Alert: The New Frontier), které prověří i ty nejzkušenější hráče této kooperativní hry.

Kromě uvedených novinek se návštěvníci stánku mohou těšit na party hru Bunny Bunny Moose Moose (u nás vydalo Albi pod názvem Ušáci a paroháči) od Vládi Chvátila. Chybět nebude ani další jeho hra Sneaks and Snitches (u nás vydalo Dino s názvem Bezva finta). Jedná se o jednoduchou blafovací hru.

Hrací plán s kartičkami (web CGE)
Hra 20. století patří mezi náročnější hry. Je určena pro 3–5 hráčů, herní doba je okolo 90–120 minut. Hráči v ní rozvíjejí svou zemi co možná nejlépe, aby zajistili příjmy, ale aby rozvíjeli i vědu. Přitom usilují o to, aby své území co nejméně zamořili odpadky. Základním mechanismem hry je dražba o kartičky území. Ty hráčům přinášejí potřebné zdroje. Hru ocení především zkušenější hráči.

Z popisu CGE: "Ve 20. století se všechny státy se snaží rozvíjet a zlepšovat, každý svým vlastním způsobem. Někteří se zaměřují na finance. Jiné se staly centry vzdělání. Věda i ekonomika jsou hnací silou vývoje směrem k budoucnosti – ale jaké budoucnosti? Průmysl produkuje odpad a čím větší rozvoj, tím více zatěžuje životní prostředí. Jak budou země zabránit ekologickým katastrofám?
Vaším cílem je vybudovat zemi bez odpadků a znečištění – zemi, kde životní prostředí je stejně zdravé jako ekonomika. Pokud se vám to podaří, vedli jste svoji zemi opravdu správně."

Vláďa Chvátil neporušil svou tradici a připravil hru, která spadá do zcela nových herních vod. Základem hry Travel blog jsou zeměpisné znalosti. Hráči se stávají cestovateli, kteří projíždějí Evropu nebo Spojené státy americké, podle toho, kterou ze dvou map si hráči zvolí. Vybrané cíle se snaží projet co nejefektivněji. Pokud máte v zeměpisu mezery, nemusíte mít ze hry obavu, zábavnou formou si je doplníte. Znalost pro hru není rozhodující, ale je výhodou. Ve hře si můžete tipovat. Hra je určena 2–6 hráčům a jedna partie vám zabere okolo půl hodiny.   

Všechny novinky CGE si budou moci vyzkoušet návštěvníci veletrhu v Essenu, a to v anglické a německé verzi. V češtině budou hry k dispozici až po Essenu.

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: