Představení hry: Age of Mythology

Age of MythologyPočet hráčů: 2–4
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 120–180 minut
Autor: Glenn Drover
Rok vydání: 2003
Výrobce: Eagle Games
Jiné názvy: Age of Mythology: The Boardgame
Obvyklá cena: cca 1500 Kč
Herní systém: budování civilizace, válečná strategie
Čeština: hra obsahuje cizojazyčné materiály, pravidla jsou k dispozici v češtině

Většinou jsme zvyklí na to, že se počítačové hry inspirují těmi deskovými. Tato desková hra má ale svůj předobraz ve stejnojmenné počítačové hře a také maximálně využívá její herní možnosti. Hra vyniká svým kvalitním zpracováním a skvělou hratelností. Přestože trvá přes dvě hodiny, je stále co objevovat a vymýšlet, co dělat, hráčům umožňuje využívat celé řady strategií. Vyhrává ten, kdo dokáže svou kulturu vést nejúspěšněji po všech stránkách. Je třeba mít silnou ekonomiku, ale udržet ji v rovnováze s obranou a dobře načasovanými útoky na konkurenční kultury.

Zadní strana krabiceKaždý hráč vede a rozvíjí jednu ze tří kultur: řeckou (zelená), egyptskou (hnědá) a severskou (modrá). Akce probíhají prostřednictvím karet. Ze sedmi různých akcí (průzkum - zvyšování možných zdrojů, sběr - získávání zdrojů, stavba - nových budov ve městě, verbování - nových jednotek, obchod - směna zdrojů, další věk - postoupení na vyšší stupeň, útok - napadení protivníka), si v prvním věku (starobylý) může každý hráč vybrat 4 (v každém dalším o jednu více). Případně místo některé z nich si může vybrat z náhodných akcí (jsou sice silnější, ale nemusí se hráči zrovna hodit). Za kolo ale můžete použít jen tři tyto akce. Je tedy na každém hráči, které karty si pro dané kolo vybere a které nakonec podle vývoje hry a výhodnosti použije.

Co všechno tedy hra umožňuje:
  • Zkoumat svět a zabírat místa produkující zdroje (jako zlaté doly, farmy, těžbu dřeva a chrámy).
  • Sbírat z nich zdroje (zlato, jídlo, dřevo a přízeň).
  • Utrácet zdroje na verbování mocné armády smrtelných bojovníků, mocných hrdinů a mytických stvoření.
  • Utrácet zdroje za stavbu nových budov ve svých městech, které mohou dát výhody nad ostatními hráči.
  • Napadnout jiné hráče, abyste zničili jejich budovy a armády a vzali jim jejich zdroje.
  • Obchodovat se zdroji k doplnění nebo naplnění mezer ve své produkci.
  • Posunout svou kulturu do další doby k získání přístupu k lepším hrdinům a více možnostem.
Karty - Řecko
Hra je velmi dobře hratelná i ve dvou hráčích (třetí kultura se nepoužije). Ve větším počtu je pak větší zábava, když se popichuje více zástupců různých kultur. Ve čtyřech můžete hrát na dva týmy se dvěma kulturami. Existuje také rozšíření pro 5-6 hráčů, které obnáší další sadu karet, budov a kostek zdrojů. Pokud si pořídíte dvě herní sady, můžete hrát i ve více hráčích.

Doporučená úprava pravidel: Při útoku se používají šestistěnné kostky. Hráč použije takový počet kostek, který odpovídá síle jednotky a bonusům. Když jimi hodí, spočítá si, kolikrát mu padlo číslo "6" a číslo "5" (v původních pravidlech jen "6"). Boj je potom vyváženější a "spravedlivější". Silnější jednotka má větší šanci na vítězství, ale i slabší může překvapit. Boj je také rychlejší.

FigurkyHerní součásti jsou v angličtině, distributor ale přikládá k anglickým pravidlům i česká. Překlad karet je k dispozici ZDE. Hra obsahuje na 38 druhů figurek (celkem cca 300 figurek z plastu), 216 herních karet, dřevěné kostičky zdrojů, dvě hráčské desky od každé kultury. Pravidla se mohou zdát složitá, ale po jedné hře do nich bez problémů proniknete. Abyste si nemuseli pamatovat všechny bonusy a vlastnosti jednotek a budov, připravte pro každého hráče kopii těchto částí pravidel - urychlíte tím samotnou hru.

Samotný herní systém je odlišný od toho počítačového, nenechte se tím zaskočit. Hra je však výborně propracovaná a vyvážená, umožňuje velké množství herních strategií a variant postupu ve hře. Dáte se cestou budování silného města, nebo spíše armády? Na co vám stačí zdroje? Který protivník potřebuje srazit hřebínek, aby vás již neohrožoval? S chutí do toho.

Odkazy:

Chcete si hru koupit?

Age of Mythology lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Musím tě opravit,hrát tam může i 8 hráčů:)

Anonymní řekl(a)...

To sis špatně přečetl. V článku se píše, že s rozšířením se dá hrát i v 5-6 hráčích, při pořízení dvou sad se dá hrát i ve více.

Anonymní řekl(a)...

S 1 krabici muzete hrat az v 6, v krabici jsou 3 rasy a kazda ma 2 provedeni. Lze dokoupit i 4 rasu ale jedine prez internet v zahranici tady u nas to nejde sehnat mam ji uz 2 roky a je supr

Anonymní řekl(a)...

Můžete mě poradit ohledně té 4 rasy? na jaké stránce se dá pořídit? moc bych to ocenil. sierpe@centrum.cz

Anonymní řekl(a)...

ráda bych si pořídila rozšíření pro osm hráčů mužetemi mi někdo pls poradit a napsat na e-mail kiki.mat@tiscali.cz dik moc

Anonymní řekl(a)...

Povím vám, že dnes jsem tuto hru dostala, a když si vzpomenu, jak jsem se na ní těšila.. jsem v deskových hrách začátečník a někde jsem četla že tato hra je pro začátečníky vhodná. Poprvé když jsem si přečetla pravidla, vůbec jsem netušila o co GO. Pokoušela jsem se jí hrát, ale nešlo to. Hezký design, ale jinak vyhozené peníze.

Jakub řekl(a)...

Age of Mythology patří mezi komplexní hry, které mají propracovaná, složitější pravidla. Pokud se vám na první čtení nepodařilo do pravidel proniknout, nevadí, nenechte se odradit. Zkuste hrát s pravidly v ruce. Nebo doporučuji zajít do některého herního klubu, kde vám ochotně poradí. Určitě to nejsou vyhozené peníze.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, prodám čtyři měsíce starou Age of Empires. Hrána asi 20x, avšak ve velice zachovalém a hlavně !kompletním! stavu. Hra to není špatná, ale s přáteli se spíše orientujeme na složitější hry a tudíž na ní nevychází tolik času, abychom jí dostatečně využili.
V případě zájmu, napiště na stenod@seznam.cz a nebo na 732712300. Hezký den a úspěšné tahy ;)