Představení hry: Slavkov

Počet hráčů: 2.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 2 až 3 hodiny.
Rok vydání: 1988.
Výrobce: Disk Říčany.
Obvyklá cena: hra se neprodává (původně 66 Kčs).
Herní systém: válečná strategie.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

Slavkov je jednou z her, které vydalo Výrobní družstvo Disk Říčany (další byly např. Expres, Lovci pokladů či Kamionem po Evropě). Stejně jako většina jeho her je Slavkov vyroben z kartonu a graficky odpovídá možnostem doby svého vzniku. Pokud se vám podaří ji vytáhnout z nějaké zastrčené krabice, získáte poměrně kvalitní deskovou hru pro dva hráče. Na nejeden večer oživíte dobu, kdy Napoleonova vojska táhla Evropou, a konkrétně bitvu u Slavkova. Spojená rusko-rakouská armáda pod velením generála Kutuzova se 2. prosince roku 1805 střetla s vojskem císaře Napoleona - vy můžete změnit dějiny.

Hra SlavkovProti sobě stojí dva soupeři se svými armádami, každý má k dispozici 25 různých vojenských jednotek (pěchotu, jízdu, dělostřelectvo) a tři manévry na kolo. V jednom kole může hráč s některou jednotku přesunout, útočit palbou nebo útočit ztečí. Nejdůležitější, ale také nejzranitelnější jednotkou je štáb - o ten se hraje. Zvítězí totiž hráč, kterému se podaří kteroukoliv ze svých jednotek zajmout štáb nepřítele.

Hrací plán představuje stylizované (skutečné) bojiště u Slavkova, a to včetně kopečků, vesnic a rybníků. Je rozdělen na hexy (šestiúhelníky). Na každém může stát jedna jednotka. Významnou roli hraje terén, například jednotka stojící výš je silnější - stojí na tmavším poli. Žádná jednotka nesmí vstoupit na modré pole označující vodní plochu. Vesnice označené bílým okrajem jsou důležité především pro pěchotu, protože na zde umístěné jednotky nemůže útočit jízda.

Podle toho, jakého jsou jednotky druhu, mají určité herní vlastnosti - na jakou vzdálenost může útočit a délku pohybu (platí pro celou hru). Každá má také určitou bojovou hodnotu (během hry se mění). Když dojde například ke zteči, sečte se bojová hodnota jednotky s hodnotou pole, na kterém stojí, a totéž udělá protivník (který na zteč odpovídá protiztečí). Hráč s vyšším součtem hází dvěma kostkami, hráč s nižším pak jednou. Hozené číslo pak určí, o kolik sníží protivník hodnotu své jednotky. Pokud jednotka nemá žádnou bojovou hodnotu, je odstraněna ze hry.

Pravidla se dají osvojit velmi rychle, nejsou nijak složitá. Především je potřeba znát možnosti jednotlivých jednotek a průběhem střetnutí a další si osvojíte při první hře. Určitou nevýhodou může být délka hry. Ta narůstá tím víc, čím víc hráči taktizují a pokud se vzájemně nenapadají. Hra kombinuje strategické a logické uvažování s hody kostkou. Náhoda však dobře zastupuje přirozenou míru "osudu". Bez strategického uvažování a zdravé míry rizika, se bitva nevyhrává.

Odkazy:

***

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Koukám, jak někdo nabízí tudle hru na Aukro.cz.

Anonymní řekl(a)...

Koho už nebaví šachy a chce něco s podílem náhody, kde ale i při smůle v kostkách vítězí výrazně lepší stratég, tak rozhodně by si měl tuto hru pořídit. Hra se dá hrát i rychle i pomalu to už záleží na hráčích jak se dohodnou. Díky principu, že za každou zničenou soupeřovu jednotku získává hráč tah navíc, je hra značně dynamická a projevují se vlastnsti všech druhů armád, počínaje řadovou pěchotou přes jezdectvo a konče dělostřelectvem.
Budete si připadat jako skutečný vojevůdce v jedné velké bitvě ...

Anonymní řekl(a)...

ahoj, sháním marně pravidla ke hře slavkov, už si je bohužel nepamatuji a papírová verze se ztratila. pomozte prosím. díky
nejlepší by byly naskenovaný a poslaný na jakub.vorel@seznam.cz
díky

Anonymní řekl(a)...

Ahoj musi to bý opravdu dobrá hra s kamošema jsme vyrtobili napoleonskou hru kde jsme dobývali evropu kazda zeme mela 2až3bitvy papír byl ze ctvereckovaný na jehož zaklade se jednotky psouvali,utoky atakoveto veci jsou velmi podobne jednotky jsou rozdelene na pechotu, jizdu,dela byli jsou zde take gardove jednotky a velitele kteri zvysuji moralku-v bitve o tu evropu si ty jed.kupujete a take potraviny jednotlive armady presovatese po ctverec.papire.hrajete za francii,rusko,rakousko nebo prusko (ale jeste by to chtelo trochu doladit) ale tu hru s tim slavkovem bych si rad sehnal

mx-dirter řekl(a)...

Mám ji na prodej, jako nová, kontakt na mejl klarazakopalova@seznam.cz

Libor řekl(a)...

Rád bych tuhle hru koupil.Jako malý jsem ji měl,ale asi to bude nemožné ji sehnat,že?Libor-sla.y@seznam.cz

Anonymní řekl(a)...

Hru mam k prodeji,snad nebyla ani hrana,jako nova.Cena 800 Kc + posta. V pripade zajmu me kontaktujte na e-mail:dasulik@centrum.cz

Unknown řekl(a)...

Je-li ještě zájem, tak mohu nakopirovat návod :-)

Unknown řekl(a)...

Dobrý den, měl bych prosím zájem o návod pokud ho máte k nahlédnutí.

Unknown řekl(a)...

Mejl Fenix188@seznam.cz