Zprávy z veletrhu her v Essenu 3. díl (aktualizováno)

Dnes je poslední den veletrhu. Návštěvníků je již méně. Ti ze zahraničí už se připravují na cestu domů, většinou vybaveni hromadou her, aby se o ně podělili s druhými ve všech koutech světa.

Ve veletržním žebříčku časopisu Fairplay stále vede 7 Wonders. Včera jsem zapomněl uvést hru 20. století od Vladimíra Suchého, kterou letos do Essenu přivezlo CGE. Byla na předních příčkách žebříčku. Doplnění: V konečném pořadí se hra umístila na 18. místě s průměrnou známkou 2,44 od 55 "scoutů". První byla hra 7 Wonders (1,84), druhá Troyes (1,98) a třetí Navegador (2,04). Celý žebříček naleznete na webu Fairplay.


V sobotu také proběhl velký turnaj čtyřčlenných družtev EuroMasters, kde jsme měli svá želízka v ohni. V konkurenci 31 týmů se naši borci neztratili. Tým "One Day Heroes" o pouhý půlbod získal výbornou stříbrnou medaili. Družtvo "Třebotov" bylo 14. Další družstvo "Korunka Vet" pak bylo 27. Hry v turnaji: Dungeon Lords (Vládci podzemí), Vasco da Gama, Assyria, Opera.

Dnes se koná mistrovství světa v Carcassonne. Českou republiku reprezentuje Martin Mojžíš. Držme mu palce. Turnaj probíhá mimo výstaviště v replice středověkého hradu. Doplnění: Matin se stal již podruhé vicemistrem Evropy. Gratuluji! Obhájil stříbrnou medaili z roku 2008. Turnaje se zúčastnililo 20 hráčů z 19 zemí. Zvítězil Ralph Querfurth z Německa (již počtvrté z pěti mistrovství).

Bratři Lemontovi ze Skotska každý rok přijíždějí s jednou hrou, jejíž téma hráče zavede do světa zvířat. Pro letošek připravili specialitku - Antics! Stanete se pány mraveniště. Staráte se o to, abyste se vám vyklubali noví mravenečci, ty posíláte do světa pro potravu - listy a hmyz. Přitom své mraveniště rozšiřujete a zvětšujete. A musíte si dát pozor na hladové mravenečník, aby vám neslupli mladé mravence. Hra je to velmi pěkná. Každý hráč ve své tahu udělá až tři akce. Jedinou výtkou je, že se déle čeká na tah (ve třech hráčích to bude lepší). Kladem je krásně vyřešené téma a celkově příjemná hra. Hra je pro 3-4 hráče.

Upozornit chci ještě na jednu hru od firmy Kosmos. Je jí Jäger der Nacht, která vás zavede do světa vlkodlaků a upírů. Je to čistě grafická předělávka hry Shadow Hunters. Rychlé, interaktivní hry pro 4-8 hráčů. Hráči mají svou postavu, na začátku tajnou, tamá patří ke straně vlkodlaků či upírů nebo lidem. Každý má svůj specifický úkol, když ho splní, vyhraje. Vlkodlaci mají zničit upíry a naopak. K odhalování charekterů postav slouží speciální karty. Pak už jde o to, na koho zaútočíte a jak budete spolupracovat s ostatními hráči. Pokud vládnete němčinou, pak vám ji doporučuji. Jazykové předpoklady jsou bohužel podmínkou hry (ale přelepky by tento hendicap mohly vyřešit). Doporučuji do větší herní skupinky, která se nebojí interakce.

Za chvíli vyrazíme i my k domovu. Na větší porci ukázek a fotek z veletrhu se můžete těšit v následujících dnech.

Související články:

***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Třebotov 14.

Anonymní řekl(a)...

tak Martin Mojžíš skončil druhej v MS v Carcassonne!!! GRATULACE!!!