Novinky: Představení dalších dostupných nových her

Mnohé z novinek, které se objevily v posledních týdnech, si mohli vyzkoušet návštěvníci pražského Deskohraní. Část jsme si již představili v předchozím článku. Zde si představíme další: Dobble Chrono, Malá velká království, Námořníci z Nordenu, PictoFun, Poslední slovo, Venezia 2099. Sympatické je, že se mezi nimi objevilo hned několik her, které u nás vyšly současně s jejich uvedením ve světě. Období, kdy jsme na české vydání museli několik let čekat, zdá se pominulo nebo se výrazně zkrátilo. Je vidět, že čeští vydavatelé věnují výběru a přípravě nových her stále větší péči. A to je dobře pro všechny lidi, kteří si rádi alespoň občas něco zahrají, s přáteli či svými dětmi.

Dobble Chrono (Blackfire)

  • pro 1–8 hráčů od 6 let
Postřehová hra Dobble se již u nás docela dobře zabydlela. Má jednoduchá pravidla, je akční, rychlá a zábavná. Malou kovovou karabičku s kulatými kartami si můžete vzít kamkoliv a zahrát si ji s kýmkoliv. Obsahuje 55 karet, na každé kartě je 8 symbolů z 50 různých. Přitom platí, že každé dvě karty mají společný pouze jeden symbol. Dobble si zahrajete ve 2–8 hráčích od 6 let. Nyní přichází v nové edici Dobble Chrono, která je obohacena o stopky v podobě ručičky s velkým okem. Navíč přináší tři zcela nové varianty hry a také dvě tréninkové hry pro jednoho hráče.

Malá velká království (REXhry)

  • pro 2–5 hráčů od 12 let
Malé velké království je malá strategická hra, kterou si zahrajete do půl hodiny. Každý hráč zastupuje malé království, které má velké plány na obsazení celé říše. Během hry rozšiřují svá království, učí se novým kouzlům a bojují s ostatními o území. Aktivní hráč si vybere akci, ostatní si zvolí, zda vykonají stejnou akci, nebo dají přednost získání zdrojů. Hráči si vybírají ze 13 různých národů, které mají své přednosti a slabiny a hře dávají velkou variabilitu. Po splnění podmínek konce hry se spočítají body, které určí vítěze.

Námořníci z Nordenu (Dino)

  • pro 2–4 hráče od 10 let
Jedná se o strategickou hru, kterou si zahrajete i s většími dětmi. Úkolem hráčů je pomoci třem důležitým přístavům, které vyplenili piráti. Vítězem se stane ten, kdo jako první získá požadovaný počet bodů prestiže a nejlépe se vypořádá s nástrahami obchodních cest v drsném prostředí severského moře. Hra kombinuje budovatelské a obchodní strategie střední obtížnosti, takže osloví i náročnější hráče. Jejím autorem je Klaus Teuber, jehož Osadníci z Katanu jsou již klasika moderních deskových her. Hra obsahuje 3D modely lodí.

PictoFun (Piatnik)

  • pro 2–12 hráčů od 12 let
Jedná se o párty hru, která je plná asociací. Hráči spojují pojmy znázorněné na kartě s obrázky na hrací desce. Ty pak vytvářejí dlouhou souvislou řadu. Nejlépe si zahrajete ve čtyřech hráčích nebo ve čtyřech týmech s maximálně třemi hráči. Ve hře uplatníte nápaditost a fantazii.

Poslední slovo (Albi)

  • pro 2 a více hráčů od 8 let
Pokud máte rádi hry se slovy nebo hledáte jednoduchou hru, která rozvíjí slovní zásobu a postřeh, pak můžete sáhnout po nové obrázkové slovní hře Poslední slovo. Právě u nás díky Albi vychází. Je určena hráčům od 8 let a zahrajete si ji v libovolném počtu. Hra obsahuje 61 opravdu velkých karet, které mají jedinečné a pěkné ilustrace.

Princip hry je jednoduchý. Každý hráč dostane pět karet a v průběhu hry se jich snaží zbavit. Odložit kartu můžete tehdy, když řekněte slovo zobrazené na některé z vašich karet, musí však začínat stejným písmenem, kterým končilo předchozí slovo. Kdo se nejdříve zbaví všech karet z ruky, má poslední slovo a vyhrává.

Venezia 2099 (Piatnik)

  • pro 2–5 hráčů od 8 let
 Tato rodinná strategická hra vás zavede do budoucnosti, na konec 21. století. Krásné italské město Benátky se ztrácí pod hladinou moře a vaším úkolem je zachránit vzácné poklady, které se zde nacházejí. Hra má variabilní hrací plán, který představuje Benátky. Hráči jimi procházejí, získávají poklady a snaží se vyhnout potápějícím se částem města. Jako ostrov bezpečí mohou využít plovoucí pontony. Celkově jsou pravidla hry jednoduchá, takže se s nimi rychle seznámíte, abyste si mohli zahrát v rodinném kruhu. Autorem této novinky je Leo Colovini.

Související články:
***

Žádné komentáře: