Recenze: Malacca

Léto přineslo také jednu ryze českou hru s exotickým názvem Malacca, kterou připravila společnost Loris Games. Určena je pro vskutku pestrý počet 2–8 hráčů. Jedná se o karetní hru, která kombinuje sázení a odhad soupeřů a která dává prostor pro blafování. Zavede vás do světa námořního obchodu a především pirátů. Všichni se snaží zbohatnout, ale volí k tomu různé cesty. Je to v podstatě party hra na pirátské téma pro širokou veřejnost.

Téma hry
Jako kapitáni vlastních lodí se vydáte do bohatých, ale zrádných vod malackého průlivu, abyste nashromáždili co největší bohatství. To získáte především díky obchodu, ale výnosná může být i cesta piráta. Vstoupit do služeb guvernéra není tak výnosné, může však přinést užitečnou odměnu a výhodu do další hry.

Jak se hraje
Hraje se na dvanáct kol. V každém připlouvá loď s nákladem určité hodnoty a hráči se rozhodují, kterou ze tří akcí zvolí: zda budou obchodovat, útočit na loď nebo ji naopak bránit. Volba akce probíhá skrytě. Nikdo netuší, jak se ostatní rozhodli. Určitou nápovědu dávají vložené "sázky", aktuální množství peněz a hodnota lodě daného kola. Každá volba má své výhody, ale i rizika ztráty. Probíhá to tak, že každý hráč zvolí jednu z karet akcí. Na začátku hry má každý svou sadu tří karet (obchod, útok, obrana).

Obchod pomáhá především rozmnožovat jmění. Pokud se loď ubrání, získá hráč dvojnásobek vsazené částky. Hrozí ale, že o peníze vložené do obchodu přijde. Úspěšný útok přinese kořist, rozdělení nákladu lodi a všechny "sázky" obchodníků a obránců. Pokud jsou ale obránci dostatečně silní, přijde útočník o polovinu svých peněz. Obránce sice tolik nevydělá, získá ale jako bonus kartu z balíčku speciálních akcí.

Když hráči skrytě zvolili svou akci, všichni najednou ji odhalí. Loď byla dobyta, pokud je počet útoků vyšší než počet obran. V případě rovnosti nebo menšího počtu útoků se loď ubránila. Obchody se tedy do vyhodnocení nezapočítávají.

Všechny kola se hrají stejně. Mění se však podmínky. Na začátku mají všichni málo peněz a žádné speciální karty. Jak hráči bohatnou, musí více vážit, do jaké akce půjdou, a především, co asi budou dělat ostatní, což do hry vnáší zajímavé napětí. Ve výsledku jde jen o peníze. Zvítězí ten, kdo jich má na konci hry nejvíc. 

Komu je hra určena 
Malaccu si zahrajete v podstatě s kýmkoliv. Není složitá a je rychlá, takže je přístupná širokému publiku. Nejlépe si zahrajete ve větší skupině přátel, kdy dobře využijete možnosti blafování. Hra je však přístupná i pro skupinu, ve které jsou příležitostní hráči společně se zkušenými. Taková konstelace může být velmi zábavná, obzvláště když nečekané rozuzlení zaskočí zkušené hráče, a ti přijdou o "všechno".

Zpracování, grafika, pravidla
Pravidla jsou celkově jednoduchá a dají se vysvětlit během pěti minut. Karty jsou kvalitní a pěkně ilustrované, podporují atmosféru hry. Peníze mají podobu umělohmotných žetonů, jak je znáte z hry Citadela. Hra je rychlá. Jedna partie trvá okolo půl hodiny. Díky společnému plánování se herní doba s počtem hráčů neprodlužuje. Pokud se s hrou budete seznamovat z pravidel, přečtěte si je pozorně, aby vám nic důležitého neuniklo.

Zajímavosti a ocenění
Za hrou Malacca stojí obdobná skupina lidí, kteří vytvořili hru Dorn. Tyto hry spojuje také autor ilustrací Jan Dřevíkovský. Autor není jeden nebo dva, jak jsme zvyklí, ale celá skupina, to však z krabičky nepoznáte. 

Součástí hry jsou i karty kapitánů a vybavení, s nimiž můžete hrát, ale nemusíte. Je to rozšíření hry. Každý kapitán má svou vlastnost, která mu dává určitou výhodu. Například Henry Morgan si při úspěšné obraně vezme z banku navíc tři stříbrňáky, Pierre Le Picard si zas bere jeden stříbrný na konci každého kola.

Na webové stránce hry najdete i příběhy jednotlivých kapitánů. Kapitán Morgan býval obávaným pirátem, který posléze vstoupil do anglických služeb, aby piráty potíral. Nakonec se stal guvernérem Jamajky a admirálem.

Společnost Loris Games představí Malaccu také zahraniční veřejnosti na veletrhu SPIEL v Essenu. 

Hodnocení hry
Malacca je na pravidla jednoduchá a rychlá hra, ve které jde především o to, jak dokážete odhadnout spoluhráče. Nečekejte tedy nic náročného na promýšlení, rozhodovat se ale budete v každém kole, a pak s napětím čekat, zda vám to vyšlo. Všechna kola probíhají stejně, ale mění se podmínky, díky získanému jmění a především díky speciálním kartám. Rozhodnout ale může až poslední kolo.

O zvraty ve hře není nouze, při dobrém odhadu a troše štěstí se můžete vrátit se do hry, i přes slabší start. Správný odhad ve správnou chvíli přinese velký zisk a výhodu. Komu se nedaří, může zažívat chvíle frustrace, ale hra je rychlá, takže prohra tak nebolí. A v nové partii si to vynahradíte.

Tuto hru si můžete vzít kamkoliv a zahrát si ve volné chvíli. Krabička s kartami nezabere moc místa, takže se dobře hodí na cesty, ale třeba i do hospody. 

Infobox o hře

 Počet hráčů:  2–8 hráčů
 Doporučený věk:  od 9 let
 Délka hry:  20–30 minut
 Autoři:  Jan Daněk, Jiří Daněk, Jan Dřevíkovský, Jiří Dvořák, Ondřej Kareš, Kryštof Kozák
 Rok vydání:  2013
 Výrobce:  Loris Games
 Obvyklá cena:  cca 370 Kč
 Herní systém:  karetní hra se sázením a odhadováním soupeřů
 Čeština: hra je jazykově nezávislá, obsahuje pravidla v češtině, angličtině a němčině

Odkazy:

Chcete si hru Malacca koupit?

Malacca - pirátská karetní hra lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

***

Žádné komentáře: