Recenze: 7 divů světa

Počet hráčů: 2–7
Doporučený věk: od 10 let
Délka hry: 30 minut
Autor: Antoine Bauza
Rok vydání: 2010
Výrobce: Repos Production, Blackfire (2011 české vydání)
Jiný název: 7 Wonders
Ocenění: Tric Trac d'or 2010 (hra roku, Francie), Kennerspiel des Jahres 2011 (hra pro náročnější hráče, zvláštní cena Spiel des Jahres), Deutscher Spiele Preis 2011(vítěz), International Gamers Awards 2011 (vítěz kategorie strategická hra pro více hráčů), Hra roku 2011
Obvyklá cena: cca 900 Kč
Herní systém: karetní hra, budování města vykládáním karet
Čeština: hra vyšla kompletně v češtině

Znáte všech sedm divů starověkého světa? Že ne? Nevadí. S karetní hrou 7 divů světa si je připomenete. Hra je přístupná širokému publiku, během krátké doby si získala oblibu po celém světě. Oceňují ji i odborníci, jak o tom svědčí řada herních cen. Nyní ji máme k dispozici i v kompletním českém vydání. Hra je svižná, variabilní, dobře hratelná v různém počtu hráčů, má jednoduchá pravidla a vynikající zpracování. Má tedy nejdůležitější vlastnosti k tomu, aby si našla cestu do rodin i mezi náročnější hráče.

Ve hře se stanete vládcem starověkého města, který usiluje o jeho rozkvět. Především však budete chtít vybudovat jeden z divů, který by obdivoval celý svět. Hráči soupeří o to, čí město bude nejskvělejší. Budete se starat o zdroje surovin, budovat obchodní zázemí i vojenskou moc, podporovat vědu, stavět ty nejhodnotnější budovy, které vám přinesou nejvíce výhod. Přitom se vyplatí sledovat, co se děje u sousedů, výhodně s nimi obchodovat či včas zajistit obranu.

Hra je rozložena do tří věků. V každém věku zahrajete šest karet. Vtipně se ve hře využívá princip výběru a předávání karet. Pro každý věk je připraven nový balíček. Hráči na začátku věku obdrží sedm karet. Současně vyberou jednu kartu, kterou chtějí zahrát, a zbylé předají dalšímu hráči. Hráči tedy plánují a hrají současně, takže ve hře nejsou žádné prostoje a zbytečné čekání. To hru velmi urychluje. A nezáleží ani na počtu hráčů.

Ve hře je několik typů karet, které představují různé budovy. Rozlišeny jsou barvou. Hnědé a šedivé produkují suroviny – za ně můžete postavit hodnotnější budovy. Za modré získáte na konci hry vítězné body. Zelené vám dají vítězné body podle počtu vědeckých symbolů, které nasbíráte. Žluté pak přinášení různé výhody. Červené jsou vojenské a zvyšují vojenskou sílu. Fialové karty cechů přinášejí body při splnění určitých podmínek na konci hry.

Jeden tah hry má vždy tři fáze: výběr karty, akce a předání všech zbývajících karet sousedovi. Po výběru karty všichni současně provádějí akci: postaví budovu nebo část divu světa či kartu odhodí, aby získali 3 mince. Karty vykládají hráči před sebe tak, aby na ně soupeři viděli. Kdo chce postavit budovu, musí mít příslušné suroviny. Pokud je nemá, může potřebné získat u sousedů (hráče napravo či nalevo) za 2 mince.

Hra končí bodováním po skončení třetího věku. Oboduje se toho dost, peníze, vojenské střety, budovy, věda, vybudování divu. K tomu, abyste na nic nezapomněli, můžete použít přiloženou bodovací tabulku. Vyhraje ten, kdo získá nejvyšší skóre.

Každý ze sedmi divů světa má své osobité vlastnosti a hráčům přinášejí výhody v podobě bodů, peněz či surovin za každou vybudovanou část. Hráči si na začátku hry zvolí, který z divů budou budovat, a dohodnou se, zda budou hrát s jednodušší stranou A, nebo náročnější B. Pro první hry je doporučena strana A.

Hra je velmi variabilní. Je to dáno výběrem divu na začátku hry, především však volbami hráčů. Kdo chce uspět, musí sledovat své sousedy a přizpůsobovat svou taktiku a výběr karet vývoji hry. Ve hře sice nedochází k přímé interakci mezi hráči, ale nepřímo se mohou výrazně ovlivnit. "Proč posílat soupeři hodnotnou kartu, kterou potřebuje? Lepší bude postavit část divu." Můžete si proto zahrát několik partií za sebou a každá partie bude jiná a s novým nábojem.

 Graficky je hra připravena moc pěkně. Již Rhodský kolos na krabici a další vyobrazení divů láká ke hře. Každá karta názorně zobrazuje stavbu, kterou můžete postavit. Jen karty by mohli být o něco silnější, aby vydrželi časté hraní. Další herní materiál je z kartonu: hráčské desky s divy světa, mincí a bodovacích žetonů za vojenské střety. Vše dohromady vytváří příjemnou herní atmosféru. Barevně jsou karty výborně odlišeny a obsahují dobře čitelné symboly, takže se budete ve hře dobře orientovat.

Když si otevřete pravidla, mohou se vám na první pohled zdát dlouhá. Jsou však přehledná a srozumitelně napsaná a obsahují mnoho ilustrací a příkladů. Samotná pravidla zabírají jen čtyři strany. Standardní hra je určena 3–7 hráčům. V pravidlech najdete i úpravu pro dva hráče. Dále pak jsou popsány jednotlivé divy světa, karty pro každý věk a symboly. Základní pravidla jsou jednoduchá a po první hře se již budete orientovat i v symbolech na kartách. Vše potřebné také najdete na jednom listu ve stručných pravidlech.

Hra 7 divů světa má hned několik vlastností, které ji řadí mezi špičkové hry. Má jednoduchá pravidla, atraktivní téma, výborné grafické zpracování, krátkou herní dobu do 30 minut. Je také potřeba vyzvednout to, že si dobře zahrajete v jakémkoliv počtu hráčů, a bez prodloužení herního času. Náhoda vytváří podmínky, na které musí hráči reagovat. Je dána jednak namícháním balíčku karet pro každý věk, jednak samotnými hráči, jaké karty vybírají a co předávají soupeřům.

Hra je přístupná široké veřejnosti, ale současně po ní rádi sáhnou i zkušení hráči. Pokud hledáte příjemnou hru, k níž se budete rádi vracet s různými hráči, pak vám 7 divů světa mohu vřele doporučit.

Hra má již také své rozšíření Leaders. Přináší nový typ karet, lídry, které hráči mohou za patřičný obnos vyložit na začátku každého věku a za to získají odměnu. Rozšíření také obsahuje nový div světa: Řím.

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru 7 divů světa koupit?

7 divů světa lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Obrazová příloha

Herní materiál.

Fialové karty cechů – ve hře je náhodný výběr podle počtu hráčů.

Žetony bodů za vojenské střety.

Bloček pro závěrečné bodování.

Balíčky karet pro každý věk: před hrou se vyberou karty podle počtu hráčů.

Karty divů: každý hráč si na začátku náhodně zvolí div, který bude stavět.

Brusel – nový div světa byl přiložen k časopisu spielbox.

***

Žádné komentáře: