Rozšíření Galaxy Truckera je opravdu velké

Galaxy Trucker: Velké rozšíření

Hned na začátku vás musím varovat, hluboký vesmír je opravdu nebezpečný. Pokud máte za sebou jen pár letových hodin v rámci naší galaxie, pak se raději ještě věnujte tréninku a krátkým letům. Nejspíš ale máte pro strach uděláno a chcete vyzkoušet nové technologie. V tom případě se můžete těšit na nová dobrodružství. Velké rozšíření Galaxy Truckera obsahuje celý soubor doplňků, které můžete dle libosti kombinovat. Autor ale nedoporučuje zkoušet všechna rozšíření najednou: "Vyzkoušeli jsme to na našich testerech, a několika z nich přitom explodovala hlava." No, trochu silná slova, ale nejspíš ví, co říká a hrát se všemi novinkami nebude nejlepší nápad.

Krabice Velkého rozšíření je stejně velká jako základní hry, bez které se samozřejmě neobejdete. I to vypovídá o velikosti rozšíření. Materiál je použit kvalitnější než v prvním vydání. Abyste nepoznali rozdíl, dostanete i balíček s herním materiálem, který nahrazuje ten původní. Pojďme se tedy podívat, co nového s rozšířením získáte.

Dvanáct nových technologiíNové technologie - vylepší vaši loď
Do hry je přidáno celkem 42 nových dílků, které přinesou dosud nevídané vylepšení vašich lodí. Jednak jde o nová zařízení, jednak o neobvyklé kombinace zařízení původních. Dohromady je to 12 nových technologií. Členem posádky se tak může stát tyrkysový mimozemšťan, který přináší určitou jedinečnou výhodu (vylepší sílu vaší lodi, lépe prodá zboží, ukecá nepřátele, atd.). Instalovat na svou loď můžete nejrůznější posilovače, například posilovač štítů vás ochrání i před velkými střelami. Jsou však energeticky náročnější. Proto se hodí v kombinaci se spalovacím reaktorem, který z přebytečného zboží získává energii.

Mimozemšťan - právníkPokud hrajete v menším počtu hráčů než v pěti, odstraňte náhodně 25 dílků za každého nehrajícího hráče. Nové technologie přinášejí do hry celou řadu možností a umožňují velmi pěkné kombinace, pokud se vám podaří je využít. Vyplatí se tedy vědět, co vás asi při letu čeká, a tomu stavbu lodi přizpůsobit. Nové dílky ale současně činí hru složitější a náročnější pro nezkušené hráče. Pokud se vám v základní hře daří doletět z téměř neporušenou lodí, pak nastal správný čas pro přidání nových technologií.

Pátý parťák - komponenty a pravidla pro hru v pěti hráčích
Součástí rozšíření jsou samozřejmě známé plány raket a figurky raket v oranžové barvě. Při hře v pěti se neobejdete bez nových dílků, které přinášejí Nové technologie. Při hře v pěti se trochu mění pravidla pro vyhodnocování letových karet. Například jeden hráč si může vybrat planetu, na které už někdo přistál, dostane ale o kostičku zboží méně. Opuštěnou stanici či loď mohou využít dva hráči, druhý ale dostane menší odměnu. Nepřátelé létají ve dvojicích, musíte je proto porazit dvakrát. Bojová zóna pak postihuje dva nejslabší hráče.

Nové třídy lodí - IA a IIA
S rozšířením také získáte nové plány lodí IA a IIA, které můžete použít pro první či druhý let. Obě lodě mají specifické vlastnosti. IA může letět jakýmkoliv směrem, při zachování pravidel pro motory. IIA je vlastně malá flotila - složená ze dvou lodí, obě stavíte současně. Některá zařízení fungují pro obě části, jiná jen pro jednu. Meteorit díky tomu můžete sestřelit dělem z kterékoliv části, štít ale chrání jen část, kde je instalován.

Zlomyslné plányZlomyslné plány - nové letové karty vybírané hráči
Z celkového počtu 24 karet obdrží každý hráč před stavbou lodi čtyři. Z nich jednu tajně vybere. Před letem se přimíchají do balíčku letových karet. Karanténa vás například zdrží o tolik dní, kolik máte lidských členů posádky. Galaktická liga zas vybere pokutu za zaměstnávání mimozemšťanů. Kosmické záření vás připraví o energii, posádku a zboží z každého dílku, který má otevřený konektor.

Drsné štrekyDrsné štreky
Toto rozšíření je vylepšené a doplněné oficiálně vydané rozšíření, které bylo volně ke stažení. Obsahuje 25 karet, které skutečně prověří vaše inženýrské schopnosti pro stavbu kvalitních lodí. Proto se nedoporučuje používat při hře nových a méně zkušených hráčů a lidí, kteří neradi létají s vraky. Drsné štreky ale můžete využít při hře různě zkušených hráčů. Jejich účinek bude fungovat jako hendikep pro ty zkušenější, nováčků se netkne.

Bonusové kartyBonusové karty - šest nových letových karet
Dostanete po dvou nových kartách do každého balíčku letových karet. Zpestří tak původní balíčky. Setkat se můžete s robopolicií, která prošťourá vaši loď a může vás připravit o některý dílek lodi, byrokracie vás může pěkně zdržet, na vrakovišti zas leccos získáte, ale o leccos zde přijdete.

Pravidla jsou stejně jako u základní hry pečlivě a přehledně připravena, včetně vtipných hlášek a příkladů. Stačí, když se s nimi budete seznamovat postupně podle toho, jakou část rozšíření budete hrát.

Velké rozšíření určitě nadchne všechny, kdo si Galaxy Truckera oblíbili. Když budete jednotlivé novinky postupně přidávat, případně promyšleně kombinovat, zajistíte si zábavu na dlouhou dobu. Hra přináší více kombinačních možností. Nevystačíte jen s dobře postavenou lodí, s dostatečným množstvím motorů a děl. Všechno prostě postavit nemůžete. Jste prosto donuceni lépe promýšlet vaši strategii. Díky tomu prověříte své schopnosti při stavbě lodi i taktiku při vlastním letu.

Související články:

***


Reklama


:: Hru Galaxy Trucker - Velké rozšíření si můžete zakoupit ve specializovaném obchodě Svět deskových her ::

1 komentář:

Filip řekl(a)...

Rozšíření se mi moc moc líbilo, a při první sehrávce člověk ani nemůže vyzkoušet všechny jeho možnosti. Zařazení jednotlivých částí rozšíření pak závisí na osobním vkusu - mě se hodně líbí "drsná štreka", která dramaticky zvyšuje obtížnost i variabilitu, takže každý let je trochu jiný, a potom některé nové dílky lodí (např. modrý mimozemšťan) - jiné mi zas přišly trochu nevyvážené...