Představení hry: Um Krone und Kragen

Um Krone und Kragen

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 45 minut.
Autor: Tom Lehmann.
Rok vydání: 2006.
Výrobce: Amigo Spiele.
Jiné názvy: O korunu a límec, To Court the King.
Ocenění: International Gamers Awards 2006 (nominace).
Obvyklá cena: cca 500 Kč.
Herní systém: sbírání karet, házení kostkou.
Čeština: kromě názvů karet hra neobsahuje text, česká pravidla jsou k dispozici ke stažení.

O korunu a límec je hra, která pěkným způsobem využívá kostek. Základní princip vám připomene některé tradiční hry s kostkami, ve kterých se snažíte naházet určité číselné sestavy. Svým provedením, krásnými kartami a provázaností s tématem však tváří pozoruhodnou hru. Líbit se bude každému, kdo má rád kostky. Náhoda nemá ve hře zas takový podíl, jak by se mohlo na první pohled zdát. Záleží na šikovnosti hráčů, jak se jim podaří náhodu oslabit.

Ukázka karet členů královského dvoraHráči přicházejí na královský dvůr, aby požádali krále o rozhodnutí ve své záležitosti nebo se vetřeli do jeho přízně (a získali společenské postavení). To už je na nich. Dostat se ke králi ale není jen tak. Aby si vás všiml a aby vás vyslechl, musíte získat podporu členů jeho dvora. Čím budou na žebříčku moci výš, tím budou vlivnější. Každý má své specifické možnosti, jak vám může pomoci, pokud ho přesvědčíte. K přesvědčování v této hře slouží právě kostky. Král vyhoví žádosti jen toho hráče, jež bude v posledním kole nejpřesvědčivější. Vítězem bude hráč, který naháže v závěrečném kole hry co nejvíce stejných kostek, při rovnosti počtu kostek rozhoduje jejich hodnota. Osm jedniček je tedy více než sedm šestek.

Na začátku máte k dispozici pouze tři kostky, v průběhu hry vám však přibývají, a tak zvyšujete svou šanci na výhru. Pokud na kostkách ve svém tahu nahážete požadovanou sestavu, můžete si vzít kartu jedné osoby. Každý člen dvora, kterého jste získali na svou stranu, vám jednou ve vašem tahu pomůže. Někdo vám přidá kostku navíc, jiný umožní změnit výsledek aktuálního hodu.

Rozložená hra (BGG)Kupec vám například umožní hodit znovu libovolným počtem právě hozených kostek. Filosof zas dokáže od jedné kostky odečíst libovolné číslo a jiné kostce ho přičíst. Z hodu 5-3-1 uděláte 3-3-3, což vám umožní získat přízeň strážného, který vyžaduje tři stejné kostky. Čaroděj pak otočí jednu kostku na libovolné číslo. Tímto způsobem "upravujete" své hody, abyste získali potřebnou číselnou sestavu.

Každý člen dvora může pomáhat jen omezenému počtu hráčů, čím výše je postaven, tím menšímu počtu hráčů pomůže. Vyjádřeno je to počtem karet ve hře (mění se podle toho, kolik lidí hraje). Rozhoduje tedy i "rychlost" vaší přesvědčivosti, protože na každého se nedostane.

Tím se dostáváme k tomu, jakým způsobem probíhá tah hráče. Všemi svými kostkami najednou hodíte. Tyto kostky jsou aktivní, z nich musíte alespoň jednu odložit. Se zbývajícími kostkami můžete házet znovu, a to hody opakovat, dokud máte nějaké kostky. Osobnosti mohou ovlivňovat jen aktivní kostky. Pak už si jen vezmete jednu kartu. Pokud se vám hod nevydařil, můžete si vzít alespoň šaška.

Hra je výborně zpracovaná. Obsahuje luxusní karty. Jsou silné a mají nádherné ilustrace dokreslující atmosféru královského dvora. Pod obrázkem je na každé kartě pomocí ikon a obrázků popsána jednak "cena" za její získání, jednak "přízeň" osoby. Krabička je poměrně malá, je o něco větší, než má Citadela, takže hodí i na cesty.

KostkyO korunu a límec je kostková hra, takže jistě očekáváte vysoký podíl náhody. Ano i ne. Svou chytrou hrou podíl náhody omezujete. Snažíte se získat ty osoby a v takové kombinaci, abyste své hody ovlivnili a upravili podle svých představ. Ale můžete se spolehnout na štěstí, že vám padnou právě ta správná čísla. Nezapomeňte ale, že k získání krále vám stačí hodit sedm stejných čísel.

Pravidla jsou krátká a jednoduchá. Zpočátku vám může dělat trochu potíž orientace v jednotlivých kartách osob. Pomůže vám jejich přehled (mějte ho po ruce). Během první hry se ale s nimi dobře seznámíte. Výborně si zahrajete ve třech hráčích. Jedna partie může trvat okolo půl hodiny. Velmi dobře si ale hru užijete ve dvou hráčích i ve větším počtu.

Hru O korunu a límec doporučuji všem milovníkům kostek. Dají se s nimi dělat kouzla.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: