Vyzkoušejte abstraktní novinky i znovuvydané hry

Kromě nových rodinných her, které jsme si již představili, vydal letos Piatnik také několik nových a staronových abstraktních her. Díky jejich jednoduchým pravidlům si je zahrajete i se školáky. Colorio je rychlá hra, ve které je důležitá paměť. Ve hře Repello zas hrajete tak, abyste využívali řetězových reakcí k vytlačování kamenů z hrací plochy. Pentago jsou piškvorky s nových prvkem v podobě otáčivé hrací plochy. Rummikub je již klasická hra s čísly, která se k nám znovu dostává díky novému vydání.

Colorio
Autor: Jacky Bonnet
Věk: od 6 let
Počet hráčů: 2–5 hráčů
Hrací doba: 10 minut
Colorio je jednoduchá a rychlá rodinná hra, kterou si dobře zahrajete i se svým malým školákem. A potrénujete si při ní svou paměť. Hráči ve svém tahu odkrývají kloboučky na hrací desce, pod nimiž se objevují různé barvy. Buď je přesunou na dříve odkryté místo, nebo je odloží stranou. Musí si dát pozor na to, aby se na desce neobjevilo páté políčko stejné barvy. V takovém případě totiž jejich účast ve hře končí. Zvítězí ten, kdo zůstane jako poslední.

Odkaz: Colorio na BGG (en)

Repello
Autor: Arne Holmström
Věk: od 8 let
Počet hráčů: 2–4 hráči
Hrací doba: 30–60 minut
Repello je abstraktní hra, ve které se snažíte vytlačit co nejvíce hracích kamenů nebo protihráčů přes okraj hrací desky. Za ně totiž získáváte body. Kdo jich získá nejvíc, zvítězí. Základem hry je, že se jednotlivé předměty na desce odpuzují. Nemohou ležet vedle sebe. Díky tomu může jedním tahem dojít hned k několika řetězovým reakcím. Důležité je, abyste je dokázali využít ve svůj prospěch. Každý hráč má svůj zásobník s kameny, kterým pohybuje po hrací desce. Jeden kámen vždy zanechá na výchozím poli, takže se plocha postupně zaplňuje. Hráči mají řadu možností, jak táhnout.

Odkaz: Repello na BGG (en)

Pentago
Autor: Tomas Flodén
Věk: od 8 let
Počet hráčů: 2 hráči
Hrací doba: 15 minut
Pentago je variantou piškvorek. Hráči na hrací plochu 6 x 6 polí umisťují své kuličky. Cílem je, vytvořit nepřerušenou řadu pěti svých kuliček. Vtip této hry je v tom, že hrací plocha je složena ze čtyř desek, které se dají otáčet. Hráč nejprve položí kuličku, potom otočí jednou z desek o 90 stupňů doprava či doleva. Tím se situace výrazně změní. Hráči tak musí počítat i s tímto "pohyblivým" prvkem hry.

Odkazy:

Rummikub
Autor: Ephraim Hertzano
Věk: od 7 let
Počet hráčů: 2–4 hráči
Hrací doba: 60 minut
Rummikub je již klasická hra s čísly. Cílem je umístit všechny své kameny na stůl a získat co nejvíce bodů. Číslo na každém hracím kameni označuje jeho hodnotu. Kromě toho má jednu ze čtyř barev, černou, oranžovou, modrou či červenou. Každý začíná se 14 kameny. Pokud hráč nemůže nebo nechce vyložit kámen, musí si jeden nový vzít. Kameny se vykládají tak, aby na stole tvořily skupiny tří a více kamenů stejných hodnot, ale rozdílné barvy, nebo postupky alespoň tří za sebou jdoucích čísel ve stejné barvě. Zábavu hře dává hledání správných kombinací a manipulace s kameny. Můžete je přeskupovat nebo doplňovat, ale na konci každého tahu musí být všechny skupiny a postupky uzavřeny. Na stole nesmí zůstat ležet žádný volný kámen. Hra končí, když někdo umístí poslední kámen nebo když žádný hráč nemůže přiložit žádný další kámen.

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: