Hanabi získala Spiel des Jahres 2013

Cenu německé kritiky Spiel des Jahres letos získala malá karetní hra Hanabi. Jejím autorem je Antoine Bauza. Nejspíš budete znát jeho 7 divů světa či Ghost Stories. Hanabi je originální karetní hra pro 2 až 5 hráčů od 8 let. Porazila nominované hry Qwixx a Augustus, viz nominace. Kinderspiel des Jahres2013 (dětskou hra roku) má hra Der verzauberte Turm a Kennerspiel des Jahres 2013 (hra roku pro experty/znalce) hra Die Legenden von Andor (česky vyšla jako Andor - dobrodružné legendy).

Cenu Spiel des Jahres zpravidla dostávají "velké" hry, takže jsem byl zvědav, zda se porota odhodlá zvolit malou karetku Hanabi. Hanabi zaujala již loni v Essenu svým originálním přístupem. Hráči společně sestavují z karet ohňostroje různých barev (vykládají je jako číselné řady). Vtip je ale v tom, že každý vidí všechny karty spoluhráčů, nevidí však, co má ve své ruce (karty drží rubovou stranou k sobě). Musí se proto vzájemně dotazovat na barvu či hodnoty karet. Počet rad ale není neomezený, je proto potřeba se ptát chytře. Hanabi je pěkná hra, která stojí za doporučení i bez ceny.

Hra Andor, která získala cenu Kennerspiel des Jahres (hra roku pro experty/znalce), je u nás již známá. Jen připomenu, že se jedná o kooperativní hru pro 2 až 4 hráče, která je zasazena do fantasy světa. Každý hráč má svou postavu. Společně pak plní úkoly podle daných scénářů. Autorem hry je Michael Menzel. Více viz recenze.

Ještě bych rád připomněl dvě hry, které patří mezi doporučené a které vyšly také u nás. Hry Terra Mystica a Mayský kalendář patřily mezi hity loňského Essenu. Ocení je především náročnější hráči.

Odkazy:
Související články:

***

Žádné komentáře: