Novinky: Piatnik připravil sérii rodinných her

Piatnik v letošním roce přináší celou řadu nových her. Dnes se podíváme na několik menších dětských a rodinných her. Memo Match je jednoduchá paměťová hra pro předškoláky a školáky, v Quickominu uplatníte svou rychlost a postřeh. Dino park a Gold nuggets jsou rychlé hry od Rainera Knizii pro každého, kdo má rád kostky. Vhodné jsou pro rodinné hraní.


Memo Match

Autor: Brad Ross
Věk: od 4 let
Počet hráčů: 2–5 hráčů
Memo Match je jednoduchá hra pro předškoláky, zaměřená je na postřeh a paměť. Ve hře jsou karty s vyobrazením papoušků, členů ptačí rodiny, kteří si jsou velmi podobní. Rozdíly se však najdou, je potřeba se dobře dívat. Na stole jsou jako v pexesu uspořádány kartičky, na nichž je obrázek se zobákem, očima, nohama či chocholkou. Kdo jako první najde čtyři kartičky s vlastnostmi právě odkrytého papouška, ptačí kartu si vezme. Vyhrává ten, kdo získá tři karty. Ve hře si s dětmi procvičíte především paměť.

Quickomino

Autor: Ignasi Guila Agut
Věk: od 6 let
Počet hráčů: 2–4 hráči
Quickomino je rychlá a jednoduchá hra, která využívá princip domina. Kartičky jsou čtvercové s nejrůznějšími obrázky typu kytara, hodiny, jahoda, míč. Každý hráč obdrží svou sadu. Hra je akční, všichni rychle přikládají své obrázky k těm již vyloženým. Strany, které se dotýkají, přitom musí ukazovat stejný obrázek. Kdo se jako první zbaví svých kartiček, vyhrává.

Dino park

Autor: Reiner Knizia
Věk: od 7 let
Počet hráčů: 1–4 hráči
Dino park je kostková hra. Pomocí pěti speciálních kostek lovíte pravěká zvířata. Každá kostka zobrazuje lovecké náčiní – lano, jámu, palici, klec, síť – a dalekohled. Hráč na tahu hodí všemi kostkami a libovolný počet odloží (za každou umístí dobrodruha na jednoho dinosaura). Svůj tah může ukončit a vzít si uloveného dinosaura, nebo pokračovat zbylými kostkami. Pokud ale nemůže žádnou kostku odložit, jeho tah končí a žádného dinosaura nedostane. Dalekohled má zvláštní funkci. Když odložíte všech pět kostek a jsou mezi nimi dva dalekohledy, můžete hrát znovu. K ulovení každého dinosaura je potřeba určitý počet kostek a konkrétní lovecké náčiní. Od toho se odvíjí jejich hodnota. Ve hře vyhraje hráč s nejvyšším počtem bodů. Dinosauři jsou na kvalitních velkých kartách.

Odkaz: Dino park na BGG (en)

Gold nuggets

Autor: Reiner Knizia
Věk: od 8 let
Počet hráčů: 2–5 hráčů
Gold nuggets je také hra s kostkami. Opět jednoduchá a rychlá. Jak název napovídá, budete sbírat zlato. Kdo ho bude mít na konci nejvíce, zvítězí. Hra obsahuje sedm speciálních kostek, s obrázkem zlatého valounu, lasa a čísla 2, 3, 4 a 5. Hráči hází kostkami, dokud chtějí, ale jakmile nemohou odložit žádnou kostku, jejich tah končí bez zisku zlata. Po kostce mohou odkládat laso či nugget, čísla musí být alespoň tři. Hráč získá zlato za každý nugget a odložená čísla v příslušné hodnotě. Za laso není nic, ale pokud si odložil alespoň tři lasa, zlato za ostatní kostky si nebere ze společné zásoby, ale od některého z hráčů. Tak se hráči navzájem obírají o zlato. Náhoda hraje svou roli, ale záleží i na hráči, do jak velkého rizika půjde. Hra končí v okamžiku, kdy se rozebere poslední kousek zlata ze zásoby.

Odkaz: Gold nuggets na BGG (en)

***

Žádné komentáře: