Novinka: Zeměplocha přichází v deskoherní podobě

České vydání deskové hry Zeměplocha: Ankh-Morpork je již na cestě. První zájemci se dočkají již příští týden. Hra je založena na oblíbeném světě knih Terry Pratchetta. V této hře usilujete o ovládnutí města Ankh-Morpork. Musí se vám to podařit dříve než některému ze soupeřů. Přitom se budete setkávat s různými postavami jako Mrakoplaš či velitel Elénius.

Zeměplocha je určena pro 2–4 hráče. Zábavná je především ve třech a čtyřech hráčích, protože tak více projeví interakce mezi hráči a vzájemné škození. Na začátku hry si každý tajně vytáhne jednu kartu osobnosti, která určí jeho cíl ve hře. Zvítězí ten, kdo na začátku svého tahu prokáže, že daný cíl splnil. Může jít například o ovládnutí určitého počtu území, zisk určitého jmění, umístění osmi ukazatelů potíží.

Akce hráči provádí prostřednictvím karet, kterých je velký počet s různými efekty. Ve svém tahu hráč zahraje jednu kartu, případně více, a dobere si do pěti. Všechny reflektují nějakou skutečnost či postavu z příběhu o Zeměploše. Akce umožňují například umístit do některé oblasti svého služebníky, postavit budovu, odstranit žeton problémů, provést akci na kartě, zahrát další kartu, odstranit služebníka soupeře. Mohou také vyvolat náhodnou událost, která ovlivní i ostatní hráče.

Důležité je, jak hráči dokáží karty zkombinovat a zda využijí všechny akce, které karta umožňuje. Musí také sledovat, co dělají ostatní a odhadovat, jaký je pravděpodobný jejich cíl ve hře. Pokud to podcení, pak někdo všechny převeze a zvítězí. Toto "nebezpečí" vytváří mezi hráči správné napětí.

Hra je jednoduchá na pravidla a rychlá, takže si ji můžete zahrát i několikrát za sebou a vyzkoušet různé přístupy podle daných cílů.

Je fajn, že hra vychází v češtině.

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: