Recenze: Revolver

Revolver je karetní hra, ve které zažijete nefalšovaný Divoký západ. Jedná se o asymetrickou hru pro dva hráče. Mají rozdílné cíle. Jeden představuje ruku zákona, druhý desperáta. Každý má k dispozici svůj speciální balíček karet, karty mají tedy odlišné. Pokud hledáte hru s atmosférou a příběhem pro dva, pak byste si Revolver měli vyzkoušet.

Téma hry
Téma je patrné už z obrázku na krabici – Divoký západ s přestřelkami, indiány, bizony, přepadením banky, dostavníkem, neohroženými muži zákona i nemilosrdnými psanci. Hra vás zavede do konkrétního města a vy se postavíte proti sobě v souboji muže proti muži, Jack Colty proti Nedu McReadymu. Psanec proti šerifovi.

Banka v Repentace Springs byla přepadena. Jack Colty se svou bandou prchá, aby zmizel i s lupem. Obětí zuřivé přestřelky se stal šerif Anton Dreyfus a další nevinní lidé. Po stopách nebezpečných vrahů se proto vydává obávaného plukovník McReady a jeho muži. Pokud se Coltymu podaří chytit vlak ze stanice Rattlesnake ve 3:15, má vyhráno.

Jak se hraje
Jeden hráč hraje za Jacka Coltyho a jeho bandu, druhý za plukovníka Neda McReadyho. Mezi hráči leží pět karet s pěti bojišti, kterými budou postupně procházet. První je samozřejmě banka v Repentance Springs, následuje Whiskey kaňon, Krkavčí vrch, Rattlesnake Creek a poslední je stanice Rattlesnake ve 3:15. Každý hráč si během hry dobírá do ruky karty ze svého balíčku, který má pečlivě zamíchaný. Kromě toho před Coltym leží karty šestnácti postav banditů.

Colty začíná, pak se hráči pravidelně střídají. Kdo je na tahu, dobere si dvě karty a zahraje libovolný počet karet na aktuální bojiště (kde se právě nachází ukazatel). Za každou zahranou kartu ale musí zaplatit její cenu, to znamená odhodit příslušný počet karet z ruky. Někdy je obtížné volit, kterou kartu si ponechat a kterou zahodit. Zpravidla se karty zahrávají na aktuální bojiště a stranu hráče, který ji zahrál. V některých případech i jinam.

Ve hře jsou tři různé typy karet. Karty palebné síly ukazují, jakou máte útočnou sílu. Blokovací karty zahráváte na stranu protivníka, a zužujete mu prostor pro vykládání útočných karet. Colty muže na své straně bojiště vyložit maximálně tři karty palebné síly. Karty s jednorázovým efektem se po vyhodnocení odhazují.

Plukovník McReady se ve svém tahu může navíc pokusit zabít jednoho banditu. Musí mít ale vyšší celkovou palebnou sílu než Coltyho banda. Je to cesta vedoucí k zvítězit, vystřílet všechny členy Coltyho bandy. Případně "stačí", když se banditovi Cortezovi nedodaří dostat na poslední bojiště. Plukovník musí bandity střílet postupně.

Colty vyhraje, pokud dostane na poslední políčko na bojišti Expres ze stanice Rattlesnake ve 3:15 nebo když z karty Mexická hranice odstraní všech 12 žetonů. 

Komu je hra určena
Revolver je hra čistě pro dva hráče. Líbit se bude těm, kdo vyhledávají karetní hry a hry s příběhem. Pokud máte rádi westerny, pak by vám tato hra neměla uniknout. Doporučuji vám ale, abyste první hru brali jako čistě seznamovací s pravidly a především kartami. Zahrajte si ji několikrát po sobě, postupně budete přicházet na přednosti různých kombinací karet. Hra pak bude zábavnější a napínavější. Vyměňujte si také role. Pokaždné budete muset hrát jinak.

Zpracování, grafika, pravidla
Hru pořídíte v pěkné plechové krabici s prolisem pistolníka na víku. Uvnitř najdete dva obsáhlé balíky karet pro každého hráče (je jich po 62) a další karty. Všechny mají výborné ilustrace vykreslující atmosféru Divokého západu. Dále je zde několik kulatých žetonů a dřevěných kostiček.

Pravidla nejsou dlouhá ani složitá, ale je potřeba si je dobře nastudovat, aby vám nic podstatného neuniklo. Efekty karet vám ukazují použité ikony (jejich vysvětlení najdete na zadní straně pravidel) a také texty. Upřesnění některých karet najdete také v pravidlech.

Zajímavosti a ocenění
Hra byla poprvné představena v Essenu 2011, kde se setkala se s dobrým přijetím, ale její potenciál hráči objevovali postupně. Nyní již exituje i druhá edice a několik rozšíření, která přinášejí nové karty a možnosti. Ty však nejsou k dispozici v češtině.

Hodnocení hry
Revolver je velmi pěkná karetní hra pro dva hráče s asymetrickým principem, který dobře funguje. Jisné pochybnosti panují o vyváženosti, ale na druhou stranu svou váhu hře dávají především hráči. Výhodu mají ti, kdo dobře znají karty a dokážou dobře využít jejich kombinace a správné načasování pro vyložení.

Pestrá skladba karet zaručuje dobrou variabilitu hry. Proto je dobré oba balíčky vždy pečlivě zamíchat. Připravíte si tak herní koktejl, to, jak která karta přijde do hry. Není to však na škodu, protože vás udržuje v napětí a nutí vás k rychlým rozhodnutím. Bez odvahy a chuti riskovat se do nejistých krajin Divokého západu nepouštějte.

Infobox o hře

 Počet hráčů:  2 hráči
 Doporučený věk:  od 12 let
 Délka hry:  45 minut
 Autor:  Mark Chaplin
 Rok vydání:  2011
 Výrobce:  White Goblin Games (česky REXhry 2012)
 Ocenění:  Golden Geek 2012 – nejlepší hra pro dva (nominace)
 Jiný název:  Infarkt
 Obvyklá cena:  cca 500 Kč
 Herní systém:  karetní hra pro dva s asymetrickými podmínkami
 Čeština: hra je kompletně v češtině


Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Revolver koupit?

Rexhry Revolver lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

Žádné komentáře: