Představení hry: Alhambra

Alhambra

Počet hráčů: 2-6.
Doporučený věk: od 8 let.
Délka hry: 45-60 minut.
Autor: Dirk Henn.
Rok vydání: 2003.
Výrobce: Queen Games, Corfix.
Ocenění: Spiel des Jahres 2003 (1. místo), Hra německé veřejnosti 2003 (2. místo), Hra roku 2004 - nominace.
Obvyklá cena: 650 Kč.
Herní systém: budování civilizace, pokládání kartiček.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

V této hře se stáváte staviteli proslulé Alhambry, paláce, který stavěli výteční stavitelé 13. století z celé Evropy i arabského světa ve španělské Granadě. Díky tomu také představuje pestrou směs tehdejších stylů.

Hráči-stavitelé si najímají nejlepší kameníky a zahradníky z různých krajin a platí jim mzdu v jejich měně. A tak budují svou Alhambru: se zahradami, pavilonky, arkádami, paláci, komnatami a věžemi. Kdo postaví největší a nejhonosnější palác?

V průběhu hry za peníze různých měn nakupujete budovy ze stavebního trhu a připojujete je k již postaveným budovám, a tím rozšiřujete svůj palác. Přitom se snažíte postavit více budov určitého typu než ostatní a vybudovat co nejdelší zeď, tak si zajistíte více bodů ve třech bodovacích kolech (přicházejí zhruba v každé třetině hry a na konci). Kdo získá nejvíce bodu, zvítězí. V jednom tahu můžete udělat jednu ze tří akcí: 1. vzít si peníze z aktuální nabídky, 2. koupit si z trhu za příslušnou cenu budovu, 3. přestavovat. Pokud se vám podaří za budovu zaplatit přesně, máte možnost ještě jednoho tahu (a tím získat výhodu dvojího tahu).

Hra má spád, každý se dostane brzy na řadu - má akorát čas, aby si rozmyslel, co pro něj bude nejvýhodnější udělat při aktuální nabídce peněz a budov. Mohou ji dobře hrát jak úplní začátečníci, tak zkušení hráči. Záleží na zvolené strategii - jak si hráč naplánuje nakupování budov, jejich rozmístění a braní peněz. A chce to i trochu toho štěstí.

Optimální počet je 3-4 hráči. Při hře 5-6 hráčů se už špatně/hůře odhaduje, co zbude ke koupi, nebo je nutné se spoléhat na náhodu, která tak hraje větší roli. Ve dvou se hraje s mírně upravenými pravidly (s fiktivním hráčem).

Herní materiály jsou kvalitně připravené a grafika je velmi pěkná, ať už se jedná o karty nebo kartičky staveb - obrázky budov odpovídají těm skutečným v historické Alhambře. Je jen škoda, že kartičky staveb nejsou pojmenovány, jako je tomu v německé verzi.

Alhambra představuje velmi vydařenou rodinnou hru. Za večer zvládnete i několik partií, takže můžete vyzkoušet, která strategie bude nejúčinnější či oplatit první porážku.

K základní hře je možné dokoupit další rozšíření, která zpestří vaši hru - Vezírova přízeň (1. rozšíření), Brány města (2. rozšíření), Hodina lupičů (3. rozšíření), Die Schatzkammer des Kalifen (4. rozšíření). Existuje také samostatná hra Zahrady Alhambry.

Odkazy:

***

Žádné komentáře: