Představení hry: Proroctví

Proroctví

Počet hráčů: 2-5.
Doporučený věk: od 10 let.
Délka hry: 180 minut.
Autor: Vladimír Chvátil.
Rok vydání: 2002.
Výrobce: Altar.
Jiné názvy: The Prophecy.
Obvyklá cena: cca 850 Kč (rozšíření 390 Kč).
Herní systém: fantasy dobrodružství, rozvíjení postavy.
Čeština: hra je kompletně v češtině.

V podtitulu hry stojí "Stolní hra pro všechny, kterým v žilách koluje krev dávných hrdinů". Proroctví patří do rodiny deskových her inspirovaných nebo přímo vycházejících z her na hrdiny (Dungeon and Dragons, Dračí doupě) a z deskové hry Talisman. I v této hře se představují hráči postavu hrdiny, který se vydává do nebezpečného světa plného nástrah a nestvůr, ale i pokladů a nových příležitostí posílit své schopnosti.

zvětšit obrázekLegenda: Lidé přišli o přízeň bohů a jejich dary - pět mocných artefaktů - i o krále, v zemi nastal chaos a bezvládí, pustoší ji démoni a jejich přisluhovači. Podle dávného proroctví chaos ukončí dědic královského trůnu. Stane se jím ten, kdo získá ztracené artefakty. Může to být některý z dobrodruhů.

Hráči se stávají těmito dobrodruhy. Zvítězí ten, kdo získá alespoň čtyři z pěti artefaktů. Na začátku si každý vybere jednu postavu, každá má svou sílu a vůli (fyzické a psychické dispozice) a může zdokonalovat své schopnosti výcvikem v příslušných dovednostech - zacházení se zbraněmi, kouzlení, speciální pohyb, obchodní a zlodějské dovednosti, atd. Při putování zemí shání zbraně a magické předměty, konají hrdinské skutky a i jinak se připravují na střetnutí s démonickými strážci astrálních sfér, aby jim vyrvali artefakty.

Hra má trochu složitější pravidla, ale po jedné dvou hrách si je bez problémů osvojíte. Zkušenější hráč se v nich rychle zorientuje. Pokud jste někdy hráli některou z her na hrdiny, bude pro vás proniknutí do pravidel jednoduché, pokud ne, tak to vůbec nevadí. Proroctví má svůj ucelený herní systém. Součástí pravidel je varianta pro zkušenější hráče. Pravidla jsou dobře propracovaná a vyvážená.

Herní materiály mají velmi pěknou grafickou úpravu. Na první pohled je k dispozici hodně různých kartiček (karty událostí, dobrodružství, předmětů, schopností), ty jsou ale jasně označeny - stejné symboly jsou použity i na hracím plánu, takže se rychle zorientujete. Skleněné "kamínky" představující životy, vůli, zkušenosti a zlaťáky jsou rovněž sympatické, jen pozor, abyste je nepoztráceli a aby se nedostali do dosahu malých dětí.

zvětšit obrázekProroctví se určitě bude líbit všem, kdo někdy hráli Dračí doupě. Především pak, pokud nemáte čas na dlouhá dobrodružství nebo vymýšlení příběhů. Hra vám dává k dispozici celou škálu herních možností. Rozvíjíte svou postavu, svedete opravdový zápas s nejrůznějšími příšerami i druhými hráči. Náhoda hraje svou roli, při soubojích a v tom, kde se objeví jaká stvůra či nová příležitost pro hráče, ale díky možnosti rozvoje postavy ji můžete hodně eliminovat. Záleží jen na vás, zda se budete spoléhat víc na sílu "meče" nebo "kouzel".

Oproti jiným deskovým hrám patří k těm, které trvají déle - počítejte se třemi hodinami. Nudit se ale rozhodně nebudete, hra má svou gradaci, bojujete se silnějšími protivníky a na závěr i s ostatními dobrodruhy o získané artefakty. Na turnajích se hraje s časovým limitem 150 minut (při dvou hráčích pak 120 minut).

Optimálním počtem pro hru jsou tři hráči, zkušenější i čtyři. Hra je dobrá i ve dvou, více se ale budete bavit ve třech - bude to závod o předměty, vlastnosti, zápas o získávání zkušeností, bude nutné lépe taktizovat a promýšlet další tahy a směr rozvoje vlastní postavy (když vám soupeř např. "vyfoukne" vyhlédnuté kouzlo nebo předmět.

zvětšit obrázekZa zmínku rovněž stojí, že se jedná o původní českou hru, kompletně navrženou Vladimírem Chvátilem a vydanou českým nakladatelstvím Altar, které se specializuje na fantasy hry (rozvíjí mj. Dračí doupě).

Proroctví má dvě rozšíření - Dračí říše a Vodní říše, která jsou doplňujícími moduly ke hře, rozšiřují nabídku postav a upravují vlastnosti některých karet. Zprávu o vydání rozšíření Vodní říše naleznete v článku Vodní říše - druhé rozšíření Proroctví.

"Sláva a čest všem hrdinům, živým i padlým!"

Odkazy:

***

Žádné komentáře: