Novinka: Valdojka aneb pasú ovečky Valaši

Dnešní novinka patří do kategorie výjimečných, protože je to hra, kterou nevydalo žádné zavedené vydavatelství. Hru Valdojka vytvořil a vydal Jaroslav Šimčík z Valašska. A tímto krajem a tradičním chovem oveček se autor inspiroval. Ve hře určené pro 2–5 hráčů od 8 let se na chvíli stanete valašským bačou. Během čtyř ročních období budete vyhánět ovečky na pastvu, pečovat o ně, chránit před rozmary počasí a přírody, zahánět je zpět do ohrady i s nimi obchodovat.

Herní plán představuje krajinu mezi Vizovicemi, Valašským Meziříčím a Velkými Karlovicemi, která je rozdělena na pastviny a neprostupné lesy. Každý hráč má svou ohradu a pastviny, ale během hry může obsadit pastviny i jiných hráčů. Na začátku má každý ve své ohradě tři ovečky.

Cílem hráčů je rozmnožit své stádečko tak, aby měli na konci zimy minimálně 8 bílých oveček. Komu se to podaří, zvítězí. Druhou možností, jak vyhrát, je hospodařit tak dobře, že si budete moci postavit fojtství (na začátku ale nemáte žádnou stavbu, postupně musíte vybudovat pajtu, ovčín, chalupu, a teprve nakonec fojtství).

Každé kolo hry představuje jeden rok rozdělený do čtyř ročních období. Na jaře vyháníte ovečky na pastviny, přičemž různé pastviny vám v letní fázi přinesou různý užitek, některé poskytnou výnosy (žejdlíky mléka či narození oveček). Hod dvěma šestistěnnými kostkami vám určí hodnotu pro přesouvání oveček mezi pastvinami. Ze které pastviny získáte v daném kole výnos, určí kostka. Je potřeba si dávat pozor na černé ovečky, protože ty výnos pastviny ruší. Musíte si tedy rozmyslet, kam kterou ovečku pošlete.

Na podzim zas vracíte ovečky do ohrady, protože jen doma jsou chráněny proto zimě. Pokud se vám na pastvině podařilo postavit salaš, pak zde můžete nechat jednu ovečku, zimu přežije. O ostatní ovečky, které nejsou v zimě pod ochranou ohrady či salaše, však přijdete. V zimě kromě toho můžete nakupovat ovečky či je prodávat a stavět.

Hra má netradiční krabici v podobě velké kostky s vyobrazením krajiny v různých ročních obdobích. Ukrývá překvapivě velký herní plán, karty, ovečky, salaše a dva plátěné pytlíky. Do menšího vložíte ovečky, větší vám poslouží pro cestovní zabalení hry. Grafika plánu a karet je jednoduchá, ale příjemná a účelná. Celkově je hra solidně připravená.

Pravidla hry jsou jednoduchá a jsou popsána na třech stránkách i s příklady, takže se s nimi seznámíte celkem rychle. Díky tomu je hra přístupná i různě zkušeným hráčům. Musíte se ale připravit na větší podíl náhody, která je dána hody kostkou (hodů je ale hodně, takže se pravděpodobnost vyrovnává).

Další prvek náhody představují karty vrtochů boha Radegasta. Některé něco berou, jiné dávají, mohou se týkat pouze jednoho hráče nebo všech. Do hry přichází v létě při vyhodnocování pastviny, na které je černá ovečka (takže spíše výjimečně). Náhodná je také hodnota pokladů rozmístěných po plánu (od 0 do 20 žejdlíků mléka).

Na jednu partii hry počítejte zhruba půl hodiny až hodinu času. Záleží na počtu hráčů. Hra není v běžné distribuci. Můžete si ji objednat na webových stránkách hry, kde najdete i další obrázky a informace o hře.

Odkazy:
***

Žádné komentáře: