Novinka: Oeconomica učí myslet ekonomicky

Společnost Loris Games letos vydala kromě hry Malacca také deskovou hru Oeconomica, která vám zábavným způsobem přiblíží některé mikroekonomické zákonitosti a seznámí vás se základními finančními pojmy (náklady, výnosy, úvěr, zisk). Hra má tedy svůj vzdělávací přesah, který mohou využít učitelé na základních i středních školách. Hra je určena pro 3–5 hráčů.

Ve hře Oeconomica hráči představují podnikatele, kteří investují do nových podniků, nakupují a prodávají, úvěrem získávají kapitál, který jim umožní další rozvoj, ale nesmí zapomenout úvěr také splatit. Cílem je zisk, ale také společenská odpovědnost firmy. Vyhraje ten, kdo podpoří více veřejně prospěšných projektů (a na ně je potřeba vydělat).

Ve hře si vyzkoušíte, jak se tvoří ceny na trhu působením nabídky a poptávky. Vytvářejí ji sami hráči. Může se vám také stát, že zkrachujete, záleží na tom, jak si rozvrhnete své investice, ale i lidské zdroje ve firmě. Hru zpestřují události, které nečekaně přicházejí a všichni se s nimi musí umět vyrovnat.  

Hra obsahuje výukovou verzi, která představuje jednodušší, ale plnou hru, která zabere okolo 30 minut. Plná verze poskytuje více strategických možností a trvá zhruba 60 minut.

Oeconomica vznikla za odborné konzultace se společností Scio a s Institutem ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Učitelům je určena také metodická příručka, která pomůže zapojit hru do výuky. Určena je především pro střední školy, ale uplatnění najde také ve vyšších ročnících základních škol.

Díky hře nahlédnete do fungování podniků a seznámíte se se základními principy ekonomie. Přesto jde především o hru pro dospělé i děti.

Odkazy:
Související články:
***

Žádné komentáře: