Čeští hráči volí Vládce podzemí

Hráči registrovaní na webu Zatrolené hry zvolili nejlepší hry roku 2009. Po dvou nominačních kolech se do finálového hlasování probojovalo jedenáct her. Které z nich dobyly příčky nejvyšší? Zvítězila nejnovější hra Vládi Chvátila - Vládci podzemí. Druhou příčku obsadila také jeho hra - Through the Ages: Příběh civilizace. Zajímavostí pak je, že obě hry získaly stejný počet bodů - 68 - a o vítězi rozhodoval počet nominačních hlasů. Třetí hrou v pořadí skončila hra Small World.
O nejlepších hrách rozhodlo celkem 119 hlasujících hráčů ze Zatrolených her, kteří přidělili celkem 400 bodů. Hry na předních příčkách zvítězily s jednoznačnou převahou. Získaly skoro dvakrát tolik bodů než pátá hra v pořadí. Mezi nominovanými hrami jsou především ty, které jsou určeny zkušenějším hráčům. Z rodinných her se mezi ně vklínily hry Dominion, Pandemic a Tobago.


Zde je celkové pořadí všech nominovaných her:

  1. Vládci podzemí - 68 bodů (29 nominačního hlasů)
  2. Through the Ages: Příběh civilizace - 68 bodů (19 nominačního hlasů)
  3. Small World - 67 bodů
  4. Dominion - 62 bodů
  5. Pandemic - 34 bodů
  6. World of Warcraft - Desková hra - 32 bodů
  7. Le Havre - 25 bodů
  8. Notre Dame - 16 bodů
  9. Tobago - 13 bodů
  10. Tinner's Trail - 12 bodů
  11. Loděnice - 3 body

Všechny nominované hry prošly sítem. Patří mezi ty, které hráči oceňují - bez ohledu na to, kolik bodů nakonec získaly. Ve finále mohli hlasující přidělit jedné hře dva body, dalším až dvěma hrám pak jeden bod.

Je vidět, že Vláďovy hry bodují nejen ve světě, ale i u nás. Through the Ages je k dnešnímu dni na 5. příčce žebříčku na BGG, Vládci podzemí jsou již 48.

Odkazy:

Související články:
***

2 komentáře:

Kadaver řekl(a)...

Upozorňuji, že se v této anketě vyskytovaly jen hry, které vyšly v roce 2009 v plné české lokalizaci u jednoho z českých distributorů, nebo vyšly roku 2009 v zahraničí a byla pro ně přeložena pravidla (přičemž nesměly být nijak jinak jazykově závislé).
Jedná se tak o nejlepší československou hru roku 2009, nikoli o nejlepší hru 2009 obecně.

Jakub řekl(a)...

Ano, je to tak. Díky za upřesnění. Nominační podmínky již nejsou na stránce k anketě dostupné, proto jsem je neuváděl.