Co nového chystá CGE – 2. díl

Z posledních zpráv vyplývá, že v přípravě letošních novinek od CGE došlo k menším změnám. Vydání Bezva finty se prozatím odkládá a místo ní bude v Essenu představena jiná hra Zajíčci a losi. Hlavními hvězdami zůstávají hry Dungeon Lords a Loděnice. Příprava nových her finišuje. Můžete se podívat na obrázky, které ukazují finální grafiku. České verze budou nejspíš do konce listopadu, takže je možná najdete i pod vánočním stromečkem.

CGE připravují pro Essen dostatečný náklad, takže letos nevyužije formu předobjednávky her. Celkový náklad vychází z dohody s jednotlivými partnery, takže se nyní nedá vyčíslit. CGE opět spolupracuje se společnostmi Heidelberger, QWG, Rio Grande Games, Z-Man Games, Albi. "Dělat hry pro český trh by v takovéto kvalitě nešlo. A v cizině neumíme prodávat přímo. Musíme mít někoho, kdo bude naše hry prodávat v různých zemích," říká Petr Murmak z CGE. A dodává: "Českou verzi Dungeon Lords bude dělat Albi. Od nás ji dostane koncem listopadu. Loděnici u nás budeme distribuovat sami. O Zajíčcích a losech se ještě jedná." Z-Man Games je novým partnerem, který bude distribuovat hru Dungenon Lords v USA. 

Bezva finta tedy prozatím z připravované nabídky vypadla. Licenci na české vydání má nyní Dino, ale nevypadá to, že by hru letos vydalo. Hry se tedy nejspíš dočkáme až na jaře 2010. V Essenu CGE místo ní představí hru Zajíc, zajíc, los, los. "Je to funny hra doslova pro hráče i nehráče. Zábavné je i jen pozorovat hráče při hře," charakterizuje hru Petr Murmak. "I hráči, kteří preferují spíše náročnější strategie, se při testování výborně bavili." Zajíci a losi jsou určeni až pro šest hráčů a jedná se o rychlou hru do dvaceti minut. Všichni pomocí rukou na hlavě ukazují, jací jsou zajíci nebo losi. Chtějí se tak vyhnout pozornosti lovce, který chodí po lese. Autorem hry je Vláďa Chvátil.

Možná jste se těšili na rozšíření Space Alertu. Na ně si budeme muset také počkat. V Essenu nebude, ale CGE na něm již zapracovalo. Pokud se z vás stali zkušení astronauti, které při letu jen tak něco nerozhází, nebo prostě chcete vyzkoušet o něco těžší hru, pak se máte na co těšit. Rozšíření bude také obsahovat nový RPG prvek. Podrobnosti si necháme na jindy, až bude vydání rozšíření aktuální, nejspíš začátkem příštího roku.

Hry Dungeon Lords a Loděnice tvoří jádro letošních novinek CGE. Během jara a léta byly hry doladěny a nyní se finišuje. Ohlasy na představení prototypů v zahraničí byly pozitivní. Jak CGE hodnotí ohlasy na hry z testování? Odpovídá Petr Murmak: "Až překvapivě dobře. Na všechny hry, které vydáváme, jsme měli lepší odezvy, než jaké jsme očekávali. Asi nejmarkantnější je to u Loděnice, kde nás opravdu velmi mile překvapila pozitivní reakce německých hráčů na akci našeho německého partnera. Ostatně, většina hráčů tam prohlásila hry Dungeon Lords a Loděnice jako nejlepší předváděné prototypy."

Pro koho hry jsou a čím zaujmou? Loděnice je ekonomická strategie, ve které každý hráč buduje svou flotilu lodí. Osloví tedy především ty hráče, kteří mají rádi tento typ her. Ve finální podobě je hrací doba okolo hodiny a půl. A měla by být dobře hratelná i ve dvou hráčích. "Loděnice si mne získala tím, že si ve hře člověk postupně buduje své lodě a na konci hry má postavenou flotilu, je radost se pak dívat na dobře odvedenou práci," dodává Petr Murmak. Loděnice je eurohra se vším všudy. I když postavíte velký křižník s řadou děl a vojáky místo pasažérů, ani jednou si nevystřelíte. Při obodování vám ale může "vystřílet" výhru.

Dungeon Lords nejspíš ocení ti, kdo kdysi hráli počítačovou hru Dungeon Keeper, která Vláďu Chvátila inspirovala. Líbit se bude především hráčům, jednak svými mechanismy, jednak možnostmi pro rozhodování. "Není moc deskových her, kde všichni hráči hrají za tu špatnou stranu. Navíc ilustrátor se u Dungeon Lords fakt vyřádil, což je z obrázků hry vidět," odpovídá Petr Murmak na otázku, co na hře oceňuje. Hra pěkně propojuje téma s herními mechanismy. Hráči se chtějí stát vládci své podzemní říše. Musí však prokázat své schopnosti. Zdánlivě si tak každý hraje na vlastním písečku, ale střetávají se při volbě akcí, které jim umožňují plány realizovat. Dosud představená grafika výborně vystihuje hru a dotváří její atmosféru.

Brzy uvidíme, jak velký zájem vzbudí nové hry CGE v Essenu. Jeho zahájení se blíží. Držím palce.

Odkazy:
Související články:
OBRAZOVÁ PŘÍLOHA

Zajíc, zajíc, los, los (anglicky Bunny, Bunny, Moose, Moose) – ukázka karet
Loděnice – ukázka hráčské desky


Loděnice – ukázka desky s komponenty

Dungeon Lords – ukázka hlavní desky


***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

moc drzim palce v essene!!!

Filip řekl(a)...

Dungeon Lords vypadaj geniálně - hodně jsem na ně zvědavý...