Představení hry: Wallenstein

Valdštejn

Počet hráčů: 3-5.
Doporučený věk:
od 12 let.
Délka hry: 60 až 120 minut.
Autor:
Dirk Henn.
Rok vydání: 2002.
Výrobci: Queen Games.
Jiné názvy: Valdštejn.
Obvyklá cena: cca 1200 Kč, v současnosti se Wallenstein nevyrábí, nahradila ho hra Shogun, která přebrala jeho systém.
Herní systém: budování, válečná strategie.
Čeština: hra obsahuje cizojazyčné prvnky, česká pravidla dostupná na webu.

"Rok 1618: Třicetiletá válka začala. Malé státečky Německa jsou rozděleny mezi katolickou nebo protestantskou stranu. Více než náboženské, mocenské či politické vlivy zasahují do dění cizí zájmy. Valdštejn, nazývaný "Císařův generál", Pappenheim a také švédský král Gustav Adolf, tito všichni se zúčastnili konfliktu. Není důležité, kterou stranu podporovali, každý chtěl získat co nejvíce především pro sebe."

Hrací plánV této hře se stáváte vojevůdcem v třicetileté válce (1618-48, např. Valdštejnem, Pappenheimem, Gustavem Adolfem). V roli generála řídíte jednu z armád a snažíte se obsadit co nejvíce zemí v 5 regionech (na které je herní plán rozdělen, viz obrázek s rozloženým hracím plánem). Přitom nesmíte zapomínat také na zajištění dostatečných zásob proviantu (obilí) pro armádu a obsazené země, jinak hrozí ztráty. Body získáváte rovněž za postavené budovy: paláce, kostely a obchody. Vlastní hra zahrnuje 2 roky války, každý rok je přitom rozdělen do 4 ročních období, ve kterých probíhají jednotlivé akce (jaro, léto, podzim) nebo započítávání bodů (zima). V každém období kromě zimy hráči plánují akce pro své země, k tomu slouží hráčská deska. Na políčko jedné z deseti akcí položí hráč kartu země, kde má akce proběhnout (přesun vojsk, stavba budovy, dodávka obilí nebo zlata, postavení nového vojska atd.).

Pokud hráč nemá dostatek obilí, zvyšuje se nebezpečí revolty v jeho zemích. Může se pak stát, že nebude bojovat proti soupeřům, ale sedlákům. Systém bitev je řešen vhazováním příslušného počtu armád do věže, komu věží propadne více kostiček (armád) vítězí bitvu (obsazuje zemi nebo ji ubrání). Při nerozhodném výsledku je země zpustošena a nepatří dále nikomu.

Hra je vymyšlena tak, že simuluje velmi věrně situaci během třicetileté války. Hrací plán odpovídá dobovému rozčlenění zemí (především Německa, ale i Českého království v rámci rakouského císařství), ale do hry se podařilo promítnou i další skutečnosti: revolty sedláků, ztráty armád v bitvách atd.

S vlastní hrou zatím nemám tolik zkušeností, abych se nyní pouštěl do jejího hodnocení. Působí ale velmi dobře, má kvalitní grafiku a propracovaný herní systém. Tak někdy příště se můžete těšit na pokračování.

Odkazy:

***

1 komentář:

Jakub řekl(a)...

Wallenstein se již nevyrábí a tedy ani nedováží. Nahradila ho však nová hra Shogun, která vychází z jeho herního systému. V podstatě jde o stejnou hru, má jen jiné téma (Japonsko 16. století) a tedy i grafiku.