Novinka: 7 divů světa – DUEL

Každá pěkná hra pro dva hráče je událost, kterou je potřeba zaznamenat. Takovou událostí je i očekávané české vydání hry 7 divů světa: DUEL, které připravil Blackfire. Vychází z úspěšné karetní hry 7 divů světa, kterou si zahrajete až v sedmi hráčích, a vypůjčuje si z ní některé herní prvky. Nabízí ale i nové věci, které z ní činí samostatnou a jedinečnou hru pro dva hráče. Zajímavostí také je, že autor původní hry Antoine Bauza si přizval jako spoluautora zkušeného designéra her Bruno Cathala.


Původní hra 7 divů světa je karetní hra zasazená do starověku. Hráči pomocí získávají karty tak, že si vyberou kartu a ostatní pošlou dál. Z karet staví své město a div světa. I DUEL vás zavede do starověku. Každý hráč v průběhu hry staví budovy a divy světa, jednoduše buduje své město. Má na to také celé tři věky, každý reprezentuje samostatný balíček karet budov. Během jednoho věku zahrají hráči okolo deseti karet. Díky nim získají mince, posílí armádu, rozvinou své město či uskuteční vědecké objevy.

Výrazně se ale mění podmínky vítězství. Celkem hra přináší tři různé možnosti, jak můžete porazit soupeře. Jednou z nich je vojenská převaha. Vojenská moc tak ve hře získává větší váhu, nesmíte ji podcenit. Reprezentuje ji samostatná deska ležící mezi hráči. Druhou možností je vědecká převaha, která také může hru rozhodnout v jejím průběhu. Potřebujete k tomu nashromáždit 6 různých vědeckých symbolů.Občanské vítězství přichází na řadu, pokud do konce třetího věku nikdo nezvítězil. Pak se sečnou body, které rozhodnou.



Nový je také způsob, jak hráči získávají karty. Pro každý věk jsou připraveny na stole tak, že jedna řada karet je odkrytá a přes ni další zakrytá. Některé karty tak postupně odhalujete. Tím, že si určitou kartu vezmete, zpřístupníte další, které jsou pod ní. Pro každý věk si připravíte karty podle jiného vzoru.

Ve hře vám rovněž pomáhají žetony pokroku. Pro každou hru je jich k dispozici pět a představují různé výhody, například mince navíc, body, levnější stavbu divu. Vojenský vliv pak využijete tak, že se snažíte přetlačit soupeře a posunout figurku konfliktu na jeho stranu desky. Výhody vám také přináší postavené divy, jednorázové nebo trvalé. Na začátku hry si každý postupně vybere čtyři (celkově je ale možné postavit maximálně sedm divů).



Nová hra 7 divů světa: DUEL není pouhou úpravou původní hry, ale svébytnou hrou pro dva hráče. Dává dostatečný prostor pro různé strategie, zároveň vyžaduje, abyste uměli reagovat na to, co dělá soupeř. Hru doporučuji především náročnějším hráčům, ale zvládnou ji i příležitostní hráči a děti od 10 let. Pravidla nejsou složitá, jen se musíte zorientovat v detailech. Jedna partie vám zabere okolo 30 minut. Určitě vyzkoušejte, je to jedna z nejlepších her pro dva hráče.

Za zmínku také stojí, že tato hra byla představena v roce 2015 na veletrhu v Essenu a nasbírala řadu cen, například IGA 2016, Golden Geek 2015.

Odkazy:


***

Žádné komentáře: