Cenu Spiel des Jahres 2016 získala česká hra Krycí jména

Jedno z nejprestižnějších ocenění, která moderní desková hra může dostat, je Spiel des Jahres. Letos ji získala hra Krycí jména jejímž autorem je Vláďa Chvátil. V pondělí 18. července ocenění převzal při slavnostním vyhlášení v Berlíně. Je to skvělý úspěch, který si pozornost rozhodně zaslouží. A nejvíce hra samotná, protože dokáže oslovit hráče i nehráče bez rozdílu věku.

Spiel des Jahres je cena německé kritiky, kterou uděluje odborná porota od roku 1979. Česká republika se zařadila mezi takové deskoherní mocnosti jako jsou Německo nebo Velká Británie.

Krycí jména je týmová asociační hra, ve které hráči pomocí nápovědy určují správné pojmy rozložené na stole. Stáváte se v ní detektivy-špióny. Hra je jednoduchá, rychlá a proměnlivá podle hráčů, kteří ji hrají. Každá partie proto bude jiná. Výhodou také je, že si ji dobře zahrajete v jakémkoliv počtu. Po cenách Golden Geek Awards (vítěz v kategorii Rodinná hra, Párty hra, 2. místo v kategorii Hra roku) je to další velké ocenění pro Krycí jména.

Při příležitosti udělení ceny Spiel des Jahres uvedl MindOK, český vydavatel hry:

"Hra Krycí jména (v originále Codenames) vyšla v roce 2015 a od té doby zaznamenala ve světě řadu úspěchů. Vyšla už ve 31 jazycích a ve světě se prodalo více než 400 000 výtisků. Toto číslo bude po zisku ocenění Spiel des Jahres nadále velmi rychle růst. Také získala již 8 významných světových ocenění, z nichž to dnešní má největší význam.

Jedná se o velký mezinárodní úspěch českého autora a české firmy, který velmi dobře vystihuje citát z rozhovoru Martina Klímy z Warhorse Studios pro web Tiscali.cz z 18. 8. 2013: „V ČR není v žádném kreativním oboru, ať mluvíme o knihách, filmu, počítačových hrách, nikdo, kdo by měl ve světovém kontextu takový význam, jako Vláďa v oboru deskových her.“ Tato slova se dnes potvrdila ve formě ocenění s celosvětovým dopadem."

Kennerspiel des Jahres

Současně byla udělena i cena Kennerspiel des Jahres 2016 – hra roku pro náročné hráče. Získala ji hra Isle of Skye od Lookout Spiele.

Kinderspiel des Jahres

Cenu Kinderspiel des Jahres 2016 (dětská hra roku) získala již 20. června hra My First Stone Age,

Odkazy:
***

Žádné komentáře: