Zprávy z Essenu 3. část: Testované hry

Veletrh her v Essenu je v plném proudu. Sobota je vždy den, kdy přichází nejvíce návštěvníků. Přesto se testování novinek probíhá, někteří na výstavišti, jiní volí klidné prostředí v místě ubytování. Ve zprávách z Essenu se nyní budu věnovat alespoň některým vyzkoušeným novým hrám, například Archipelago, Seasons, Ginkopolis, Tokaido, The Cave.

Letošní Essen zatím působí tak, že přinesl řadu her, které se dají pěkně zahrát, ale že tu není nic tak zajímavého, co by vybočovalo. Na náročnější hry se ale zatím nedostalo, takže se něco doporučeníhodného může ještě vyloupnout.

Tokaido (pro 2–5 hráčů od 8 let)

První hrou, kterou vám chci stručně představit je Tokaido. Je to nová hra od Bauzy (autora 7 divů světa či Ghost Stories). Hráči vyrážejí po staré obchodní cestě, která spojuje Kyoto s Edem. Cestou malují obrazy různých krajin, nakupují dárkové předměty, užívají si horkých pramenů, navštěvují chrámy, potkávají přátelské lidi a především se zastavují v hospůdkách, aby degustovali různé pochoutky. Graficky je hra vyvedena velmi jemně a detailně v japonském stylu. Využívá i původní japonské názvy.

Princip je jednoduchý, kdo je na cestě poslední, ten se může pohnout na kterékoliv volné místo před ním. Na něm něco získá, body, předměty, atd. Všichni se ale vždy musí společně zastvit v hospůdce a tam mohou něco dobrého pojíst. Ve hře se boduje průběžně,například za dokončené obrazy či kolekce předmětů, další body získají hráči na konci.

Tokaido je příjemná společenská hra, ve které všichni něco získávají, vzájemně si neškodí. Někdo může jen obsadit místo, které si jiný vyhlédl. Zároveň si ale musíte propočítat, co se vám hodí a co ne. Hru lze označit jako zenovou hru s cestováním.

Ginkgopolis (pro 1–5 hráčů od 10 let)

Ginkgopolis je příjemná hra, ve které se hráči stávají staviteli města ve vzdálené budoucnosti, kdy se ginkgo stalo symbolem harmonie života s přírodou. Za to získávají vítězné body, které rozhodnou o tom, kdo se stane nejlepším stavitelem.

Na začátku hry je k dispozici základ města. To hráči rozšířují do stran i do výšky. K tomu používají karty. Jak to probíhá? Všichni zároveň si vyberou jednu ze čtyř karet, která jim umožní akci. Mohou přestavovat, rozšiřovat, vzít si nový dílek... Potom zbylé karty pošlou dalšímu hráči a jednu kartu si dolíznou. Díky budovacím akcím mohou získat nové zdroje surovin, body či dílky města. Vybrat si ale mohou část města podle zvolené karty. Tím jsou omezeni. Na konci hry získají body za části města, v nichž mají převahu.

Náhoda hru ovlivňuje v několika směrech, v kartách a v dílcích města. Má to dopad na taktické rozhodování ve hře. Hráči se také dostávají do konfliktu (interakce), když si přestavují části města.

Seasons (pro 2–4 hráče)

Tato hra skloubila několi prvků, které do sebe pěkzapadají. Využívá kostky se speciálními znaky, příjemně graficky zpracované karty a suroviny. Jak název napovídá, podmínky ve hře se mění podle ročního období. Pro každé se používá jiná sada kostek (vždy o jednu více, než je počet hráčů). Kdo je na tahu, hodí, a jednu kostku si vybere. Získá za ni suroviny či magickou energii, kartu či body. Další hráči si vybírají podle pořadí. Potom mohou hráči zahrát karty, musí ale za ně zaplatit příslušnými surovinami a musí pro ni mít magickou energii.

Každý má na začátku svůj balíček karet, z něhož si vezme na začátku každého "roku" nové tři karty. Další karty získávají hráči ze společného balíčku. Je třeba s nimi dobře hospodařit, protože za nevyužité karty ztrácí na konci hry body.

Ve třech hráčích hra probíhala svižně. Kostky představují ve hře náhodný prvek, stejně tak karty, záleží ale hráčích, jak využijí všech jeich možností. Hra umožňuje různé nastavení úrovně složitosti. Jednodušší pro méně zkušené hráče. Náročnější si například mohou prohlédnout svůj balíček karet a vybrat si, v jakém pořadí je bodou brát.

Archipelago (pro 2–5 hráčů od 14 let)

Je to zatím nejsložitější hra, kterou jsem letos zkoušel. Má komplexní pravidla. Seznámení s nimi zabralo hodně času. Samotná hra je dlouhá v závislosti na počtu hráčů, ale také na nastavení obtížnosti. Může tedy trvat od 30 minut do 240 minut.

Na první pohled hra působí velmi dobře. Obsahuje šestiboké velké dílky s krajinou a mořem. Z nich se postupně vytváří svět, který hráči objevují (Evropané přicházejí do Nového světa). Zajímavý je prvek setkávání s původními obyvateli. Svým působením mohou hráči zvyšují riziko revolty. Pokud revolta přeroste velikost nové populace, hráči byli vypuzeni a prohráli hru. Musí tedy spolupracovat v tom, aby se tak nestalo. Nespokojenost roste například při výběru daní.

Hráči ve hře objevují nové části Nového světa, získávají suroviny, umisťují je na trh, prodávají je, zvyšují populaci. Pomáhá jim v tom budování měst, chrámů, přístavů a také speciální karty, které si mohou kupovat. Pořadí hráčů určuje zvlášní systém dražby. Kdo nabídne nejvíce peněz, určí pořadí. Ostatní ho mohou "podplatit". Hrát dříve než ostatní má výhodu.

Zajímavý je také konec hry. Každý hráč obdrží na začátku tajně kartu, která mu řekne, za jakých podmínek hra končí. Každý má ale jinou. Jakmile je podmínka splněna, ohlásí to ostatním a hra končí. Zároveň karta ukazuje jeden ze způsobů bodování. Kdo má v  součtu  nejvíce peněz, zvítězí.

Hra působí složitě množstvím použitých prvků, ale věřím, že po dvou třech hrách se všichni zorientují a hra bude probíhat dobře. Problematický může být závěr hry.

Among the Stars (pro 2–4 hráče)

Je to karetní hra na sci-fi téma, ve které každý hráč buduje svou vesmírnou stanici. Hra využívá princip ze 7 divů světa. Hráči si z karet v ruce jednu vyberou a ostatní pošlou dalšímu hráči. Za vyložení karty musí zaplatit penězi, zároveň musí dodržet několi podmínek. Například karty vyžadující energii musí být postaveny do určité vzdálenosti od reaktoru. Místé vyložení karty si hráč může vzít peníze nebo postavi reaktor.

Hráči získávají okamžité body za stavbu a na konci za vybrané karty. Nakonec se připočítají speciální bonusy za převahy v určitých prvcích (nejvíce částí určitého typu, nejvíce peněz).

Je nezbytné hrát na velkém stole, aby se na něj všechny stanice vešly, především ve 4 hráčích. Hra probíhá rychle a patří k těm, které nezklamaly a rád si je zahraju znovu.

The Cave (pro 2–5 hráčů)

V této hře se vydáte jako speleologové pod zem, abyste prozkoumávali dosud neobjevené krásy a podali o nich zprávu. To mimo jiné znamená, že nesmíte v podzemí uvíznout. Hra má fázi objevování. Každý hráč s vybavením v batohu vyrází na průzkum. Slaňuje, fotí zajímavosti, plazí se různě úzkými prostory, potápí se do jezírek. Za vše hráči získávají žetonky, které se na konci hry obodují.

Hráči si musí hlídat množství zásob. Když dochází jídlo, není jiné cesty než zpět do základního tábora pro nové. Jinak se jim nepovede dobře.

Hra má pěknou atmosféru, především tím, jak se postupně rozšiřují podzemní prostory. Zajímavá také je, jak ve 2D ztvárňuje 3D prostor, ale chce to trochu představivosti. Postupné objevování do hry vnáší dramatičnost, ale také hodně náhody, která někomu pomůže, jinému uškodí. Záleží i na štěstí, co si hráč vzal za vybavení (a zda to správné, které v dané situaci využije).

Escape (pro 1–6 hráčů od 8 let)
Mezi hry, které vzbudili zatím největší ohlas je Escape od Queen games. Je to rychlá akční kooperativní hra, která se hraje na 10 minut. Hráči musí v reálném čase splnit úkol a uprchnout z podzemí. Všichni mají k dispozici pět kostek s různými symboly. Musí hrát rychle a současně, protože je čas tlačí, a musí spolupracovat, aby zvítězili.

Whitewater (pro 2–6 hráčů od 8 let)
Whitewater.
Pro milovníky divoké vody mám tip na závodní hru. Pěkně simuluje sjezd raftem na divoké vodě. Rafty musí překonat rychlou vodu i záludnosti válců, aby zvítězily v závodě. Dva hráči vždy spolupracují v řízení jednoho člunu. Jednoduchá pravidla a přiměřený podíl náhody ze hry dělají pěknou hru pro každého.

Několik poznámek na závěr
  • Ceny jsou v průměru o 10 euro vyšší něž bývaly, v některých případech i více (cca 40 euro, i 60). Rozšíření pak stojí 15–25 euro.
  • Novinek je opět hodně, ale žádná zatím nevybočuje. Je znát posun k méně složitým dobře zpracovaným hrám. 
  • Objevuje se celkem hodně rozšíření ke hrám. Promo rozšíření, která bývala zdarma, nikdo neposkytuje. Musíte si je koupit nebo je dostanete k zakoupeným hrám.
Související články: 
***

Žádné komentáře: