Ohlédnutí za Essenem 2012 – 2. díl: Nová rozšíření her

Letošní Essen se vyznačoval ještě jednou věcí, a to koncentrací a množstvím rozšíření k úspěšným hrám posledních let. Takže řada lidí si odvážela více rozšíření než nových her. Nutno dodat, že bylo o co stát. Nové karty Dixit 3 jsou výborné, i když mají nového grafika, City k 7 divům světa umožňuje více interaktivity mezi hráči, Realms ke Small Wordu dodává modulární herní plán s různými scénáři.

Na konci najdete také obsáhlejší fotoalbum s vyfocenými novinkami letošního Essenu.

Rozšíření her – letošní novinky

Dixit 3
Přináší nový balíček karet ke hře Dixit, celkem již čtvrtý (Dixit, Dixit 2, Dixit Odyssey). Výtvarně mají jiný styl, což je dáno tím, že je maloval jiný výtvarník – Xavier Collette. Díky tomu vám umožní v obrazech vidět nové příběhy, a tím hru nenásilně a příjemně oživit. Stále platí, že každá karta je originální dílko. Obrázky mají především pohádkové motivy. Dixit 3 se prodává ve větší krabičce, takže si můžete karty vložit do obalů a v pohodě se vám do ní vejdou. Kdo má rád Dixit, neměl by si nechat toto rozšíření ujít.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)


King of Tokyo: Power up!
Po úspěchu hry King of Tokyo přišlo celkem logicky rozšíření, které dává hráčům nové taktické možnosti. Každé monstrum získává evoluční karty, které poskytují jednorázový nebo trvalý bonus. Ostatním znepříjemňuje život nebo získává vylepšení (například na hod koskami). Každé monstrum má svůj balíček osmi evolučních karet. Vzít si je do ruky může, když hodí tři srdce. Rozšíření také obsahuje varianty pravidel.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)


7 Wonders: Cities
Hra 7 Wonders (česky 7 divů světa) se ještě nevyčerpala. Rozšíření City doplňuje hru o řadu prvků, které vám zpestří hru. A pokud jste měli základní verzi již hodně nahranou, pak rozšíření oceníte. Přitom hru jako takovou zásadně nemění. Změnou je větší interaktivita mezi hráči – "dosáhnete" i na jiné hráče než na sousedy. Navíc získáte také další divy (Petras a Byzantium). Cities obsahuje nový typ černých karet města, které mají různé efekty (velvyslanectví vás osvobodí od vojenských povinností, takže vás při vyhodnocování vojenské síly prostě přeskočí; černý trh zas zdvojnásobí vaše zdroje). Doporučuji všem příznivcům 7 divů světa.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en) 


Small World Realms
Ke hře Small World vyšlo již rozšíření celkem dost (Curses!, Grand Dames, Tales and Legend, Be not afraid). Ta především přinášela nové rasy či události. Realms jsou trochu jiné. Obsahuje modulární herní plán a různé scénáře (celkem 12, ale vymyslet si můžete i vlastní), takže je hra variabilnější. Využijete je jak k základní hře Small World, tak k edici Underground.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)



Funkenschlag: Northern Europe/United Kingdom and Ireland
Nová oboustranná mapa ke hře Funkenschag je již dobrou tradicí Essenu, která těší všechny fanoušky této výborné hry. Tentokrát budete budovat sítě v severní Evropě (s novými elektrárnami) a ve Velké Británii a Irsku (zde ovládáte dvě samostatné sítě na dvou ostrovech). Každá mapa má opět své unikátní vlastnosti a několik specifických pravidel (například u UK a Irska může krok 3 přijít dříve). Hra jako taková se ale nemění.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en) 


Eclipse: Rise of the Ancients
Loňské novinka Eclipse zaznamenala mezi hráči velkou pozornost. Hra vyšla letos i u nás. Rise of the Ancients je první velké rozšíření. Do hry přináší nové prvky a doplňky: vzácné technologie, nové hráčské desky s novými rasami, warp portály. Využít můžete všechny, nebo jen některé. S rozšířením si zahrajete až v devíti hráčích. Připravte se také na nové hrozby, kterým budete muset společně čelit.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)



War of the Ring: Lords of Middle-Earth
Je to první rozšíření k druhé edici hry War of the Ring. Umožní vám vyzkoušet jiné scénáře, než jak je známe z knihy Pán prstenů. Elrondova rada se mohla rozhodnot jinak, strážci elfích prstenů se mohli postavit moci Temného pána. Rozšíření obsahuje nové akční kostky, nové karty událostí a nové postavy (Elrond, Galadriel, Sméagol, Gothmog, Balrog z Morie). Zájemci si mohli pořídit také upgrade kit k prvnímu vydání hry War of the Ring.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)  


Flash Point: Fire Rescue – 2nd Story
Flash Point u nás vyšel jako Záchranáři: boj s ohněm. Fire Rescue – 2nd Story je to rozšíření, které do hry vnáší třetí rozměr. Zachraňovat budete i v patře domu. Rozšíření obsahuje oboustranný herní plán a nové žetony (žebříky, okna). Hasiči tak musí zachraňovat na větší ploše. Díky oknům nemusí bourat konstrukci budovy.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)




Revolver – rozšíření 1.1 a 1.2
V Essenu bylo hned několik menších rozšíření hry Revolver: Ambush on Gunshot Trail a Hunt the Man Down. Obě rozšíření vám umožní uzpůsobit si balíček za Coltyho bandu i McReada, a to díky novým kartám. Získáte tak více taktických možností podle vašich představ a především zvýší znovuhratelnost. Ambus on Gunshot Trail obsahuje také karty přepadení, které se podkládají pod kartu bojiště. Colty získá dva nové bandity. Druhé rozšíření – Hunt the Man Down – zavádí dvě nové ikony ke hře, novou vítěznou podmínku pro hráče McReady a novou lokaci (vězení). Colty se může rozhodnout, zda osvobodí parťáka. Nová lokace neprodlužuje hru.


Les Dames de Troyes 
Toto rozšíření hry Troyes přináší nové karty postav, které můžete zařadit do hry. Nová akce umožňuje hráčům vykonat jednu z 16 činností mimo město. Každý hráč je reprezentován jednou fialovou kostkou, kterou si nemohou koupit ostatní hráči (představují hlavu rodiny). Umožňují provádět civilní, vojenské či náboženské akce – podle vaší volby. Rozšíření také obsahuje 27 nových karet aktivit a 6 karet událostí.
Odkaz: Rozšíření na BGG (en)




Novinky představené v Essenu 2012 obrazem



Související články:
***

Žádné komentáře: