Zprávy z Essenu 4. část: Máme mistra světa v Carcassonne

V Essenu jsme se dočkali i skvělého úspěchu. Martin Mojžíš se stal mistrem světa v Carcassonne. Mistrovství se dnes konalo v rámci veletrhu her. Na mistrovství se kvalifikovalo 27 hráčů z 26 zemí celého světa. V soutěži byli i zástupci z asijských zemí, například Japonska. Martin není na mistrovství nováčkem. Po dvou stříbrných umístěních (2008 a 2010) se konečně dočkal zlata. Gratuluji!

Úspěsně skončily také týmy z České republiky v EuropeMasters, což je neoficiální mistrovství Evropy čtyřčlenných týmů ve čtyřech hrách. Obsadily třetí a čtvrté místo.

Tým Poslední naděje.
EuropeMasters
Z našich týmů se na krásném 3. místě umístil tým Poslední naděje a za ním v těsném závěsu na druhotné kritérium tým Telka sýrová. Oba týmy získaly 59 bodů. Turnaje se zúčastnily ještě dva naše týmy: Třebotov a Pure evil. Nejlepším českým hráčem byl Martin Horáček, který zvítězil ve všech čtyřech hrách a pro svůj tým získal 20 bodů.

Turnaj proběhl v sobotu 20. října. Zúčastnilo se ho 33 týmů, resp. 132 hráčů, ze 13 zemí. Letos se hrály tyto hry: Village (Kronika panství), Airlines Europe, Vanuatu a Last Will (Dědictví).

Veletržní žebříček her časopisu Fairplay
V neděli v poledne byla na prvním místě žebříčku hra Terra Mystica. V první desítce byl i Mayský kalendář od CGE. Konečný žebříček naleznete na webu Fairplay.

Hlasování na BGG
Také letos mohli návštěvníci veletrhu hlasovat v systému, který připravil herní portál BoardGameGeek. Tentokrát se ale hry nebodovaly, ale hlasující označil hry, které se mu líbili (Like jako na Facebooku). V první desítce se nacházely i hry Mayský kalendář a Goblini od CGE.

Nedělí veletrh her v Essenu končí. Návštěvníků bylo oproti sobotě méně, takže bylo možné ještě nějaké hry vyzkoušet. Většina lidí ze zahraničí dokončuje nákupy a chystá se na cestu k domovu. Ani my jsme nebyli výjimkou. Z novinke si vezeme především rozšíření k hrám, novinek méně než v předchozích letech.

Odkazy:
Související články: 
***

Žádné komentáře: