Recenze: Funkenschlag

Funkenschlag - krabicePočet hráčů: 2–6
Doporučený věk: od 12 let
Délka hry: cca 120 minut
Autor: Friedemann Friese
Rok vydání: 2004
Výrobci: 2F-Spiele, Rio Grande Games, Albi
Jiné názvy: Vysoké napětí, Power Grid, Funkenschlag (second edition)
Ocenění: Meeples' Choice Award 2004 (vítěz), Spiel des Jahres 2005 (nominace), Hra roku 2006 (nominace), Hra roku 2007 (nominace – české vydání), Hra roku 2008 (nominace – české vydání)
Obvyklá cena: 950 Kč
Herní systém: ekonomická strategie, propojování měst do sítě
Čeština: hra vyšla kompletně v češtině pod názvem Vysoké napětí (s mapami Německo, Střední Evropa)

Funkenschlag je hra z trochu jiného soudku. Inspiraci si nebere z minulosti či fantazie, ale ze současnosti. Stáváte se zástupci společnosti, která vlastní elektrárny a usiluje o to, aby dodala elektřinu do největšího počtu měst. To se vám podaří, pokud si vybudujete dobrou síť a dokážete elektřinu vyrábět s co nejmenšími náklady. Zdroje jsou omezené.

Toto je druhé, přepracované vydání hry. První vyšlo v roce 2001.

Herní plán - NěmeckoK dispozici pro hru máte hned dva hrací plány: mapu Německa a USA. Jak je vidět na obrázku, mapa je rozdělena do několika oblastí (rozlišených barvou), města jsou propojena spojnicemi, jejichž propojením vznikne elektrická síť, její vybudování je ale různě nákladné - mají tedy různou hodnotu.

Samotná hra je rozdělena do tří epoch, které odpovídají různé poptávce měst po elektřině. V první je malá (každé město může být připojeno jen do jedné elektrické sítě a přibývá málo surovin), Ve druhé se poptávka zvyšuje (jedno město může být připojeno do více sítí, přibývají i suroviny). Ve třetí epoše je poptávka největší (je možné připojit jedno město až do tří sítí, ale docházejí zásoby surovin).

Hra probíhá v kolech, ve kterých se pravidelně střídá 5 fází: 1. určení pořadí hráčů, v jakém budou v daném kole hrát, 2. aukce elektráren (kdo zaplatí nejvíce, získá nejlepší elektrárnu - hodnotnější je ta, která dokáže dodat elektřinu do většího počtu měst, případně za menší náklady), 3. nákup surovin (ve hře je šest typů elektráren: tepelná na uhlí, tepelná na ropu, hybridní na uhlí nebo ropu, tepelná na odpad, jaderná na uran a ekologické a fúzní elektrárny, které nepotřebují suroviny), 4. připojování měst (stavíte rozvodnou síť do měst), 5. byrokracie (získávání peněz za dodanou elektřinu, nové suroviny přidány na trh, nová elektrárna pro aukci).

Hybridní elektrárnaNa obrázku je vidět hybridní elektrárna s číslem 29 (to určuje také vyvolávací cenu pro aukci) - k produkci elektřiny potřebuje uhlí nebo naftu a elektřinu dokáže dodat do 4 měst. Každý hráč může mít maximálně 3 elektrárny (při hře ve dvou až 4). Surovin není nevyčerpatelné množství, navíc s větší poptávkou roste cena. To jsou další okolnosti, které je třeba při výběru elektrárny zvažovat.

Hra končí v okamžiku, kdy jeden hráč propojí stanovený počet měst, vítězí však ten z hráčů, který v tomto posledním kole dodá elektřinu do většího poštu měst ve své elektrické síti. Pokud by na tom byli dva hráči stejně, zvítězí ten, kterému zbude více peněz.

Pro hru je zásadní určování pořadí. Kdo má na začátku nového kola propojeno nejvíce měst, stává se vedoucím hráčem (může si jako první vybírat z nabídky elektráren). Nákup surovin a propojování nových měst probíhá v opačném pořadí, začíná hráč s nejmenším počtem propojených měst. Tím získává výhodu, protože může nakupovat suroviny za nejnižší cenu. Je na každém hráči, jakou zvolí strategii, jak načasuje svůj rozvoj, aby "nepřepálil" začátek nebo naopak příliš "nezaspal".

Funkenschlag má výborný a dobře vyvážený herní systém. Náhoda hraje jen malou roli, záleží především na strategii každého hráče, jeho odhadu postupu protihráčů a jeho kombinačních schopnostech. Přitom je hra výborně hratelná v jakémkoliv počtu hráčů, ve dvou i šesti.

Nové elektrárnyK dispozici je i rozšíření, které přináší dvě nové mapy: Francii a Itálii, s úpravou pravidel (např. dostupnost surovin). Na podzim 2006 také vyšlo rozšíření Benelux a střední Evropa (kde je také Česká republika). V Beneluxu se více podporuje ekologická výroba energie, ve střední Evropě je pak omezeno využívání jaderné energie - díky politickým restrikcím. Vyšlo také minirozšíření Nové elektrárny se zcela novým balíčkem elektráren, který ocení všichni fanoušci této hry. Nové elektrárny můžete použít místo starých, nebo je zkombinovat. Novinkou jsou výkonnější elektrárny s hodnotou 46, 50, 52, 54, 57, 60. Jejich zavedením je třeba upravit i některé další parametry hry (např. celkový počet měst, počet odložených elektráren). Dalšími přírůstky jsou rozšíření Čína a Korea, Brazílie a Španělsko s Portugalskem, Rusko a Japonsko, Quebec a Baden-Wünttemberg, Severní Evropa a UK s Irskem, Austrálie a Indie

Česká pravidla jsou přiložena. Šikovné je mít u ruky nápovědní kartičku s přehledem všech fází kola, proto doporučuji stáhnout si české "přelepky". Po vytištění přelepte původní německý text. Samozřejmě jen v případě, že jste si nepořídili české vydání od Albi ;-) České vydání hry obsahuje dvě mapy: Německa a střední Evropy.

Nudit se nebudete, hru vřele doporučuji.

Ke stažení:
Odkazy:
Související články:

Chcete si koupit nové elektrárny?

2F Spiele Vysoké napětí Funkenschlag Nové elektrárny lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


***

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Super hra. Doporučuji vyzkoušet s někým kdo již hrál a má zažitá pravidla. Náhoda zde takřka neexistuje. Všichni hráči jsou neustále ve hře. Šikovnou taktikou se dá klidně vyhrát z posledního místa! Paráda!

Anonymní řekl(a)...

Tahle hra patří mezi moje nejoblíbenější - je moc dobře vyvážená, zábavná a má správnou industriální atmosféru.

Moje recenze: http://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/funkenschlag.aspx