Nové hry v Essenu 2009 – 1. část

Již příští čtvrtek 22. října začíná veletrh her SPIEL v německém Essenu. Je to jednoznačně největší akce věnovaná moderních společenským hrám pro veřejnost. Mnozí vydavatelé si schovávají své novinky, aby je představili právě zde. Pokud jste také zvědaví, co zajímavého Essen přinese, pak je tento článek určen právě pro vás.

Vybral jsem několik nových her, které by mohly stál za pozornost. Zatím to nevypadá, že by mezi nimi byla nějaká jednoznačná pecka, na kterou by hráčská veřejnost netrpělivě čekala (kromě Dungeon Lords samozřejmě). O to větší prostor je pro milá překvapení. Uvidíme již za pár dní.



Assyria
Autor: Emanuele Ornella
Vydavatel: Ystari Games, Rio Grande Games
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE
Odkazy: BGG
Popis: Emanuele Ornella je autorem například Oltre Mare, Il Principe. V jeho nové hře hráči vedou svůj kmen přes poušť. Jejich cílem je přežít, budovat studny a stavět zikuraty. Hra slibuje řadu různých strategií vedoucích k zisku bodů a vítězství.

Funkenschlag – Fabrikmanager
Autor: Friedemann Friese
Vydavatel: 2F-Spiele, Rio Grande Games, Filosofia Editions, aj.
Počet hráčů: 2–5
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: DE
Odkazy: BGG
Popis: Jedná se o novou, samostatnou hru Friedemanna Frieseho. Zasadil ji do obdobného industriálního prostředí jako Funkenschlag. Hráči tentokrát řídí chod továrny tak, aby vydělali co nejvíce peněz. Získávají pracovní sílu, snaží se o co nejefektivnější využívání energie. Hru by mohli ocenit především ti, kdo mají rádi náročnější ekonomické strategie.

Macao
Autor: Stefan Feld
Vydavatel: Alea
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: cca 90 minut, 25 minut na hráče
Pravidla ke stažení: DE
Odkazy: BGG
Popis: Macao je další z her, kterou vydává Alea a jejímž autorem je Stefan Feld (jako například V roce draka, Notre Dame). Půjde o obchodní strategii, ve které je možná překvapivě použita šestistěnná kostka pro získávání surovin. Hra vás zavede do přístavního města Macao v 17. století. Hráči představují odvážné dobrodruhy na něž čeká mnoho úkolů a rolí: kapitán, guvernér, mistr, učenec.

Pocket Battles: Celts vs. Romans
Autor: Francesco Sirocchi, Paolo Mori
Vydavatel: Z-Man Games
Počet hráčů: 2
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: EN
Odkazy: BGG
Popis: Je to válečná hra od Z-Man Games, která se vám vejde do kapsy. Každý hráč má svou armádu složenou z různých jednotek, jeden keltskou, druhý římskou. Autoři již připravují i další. Armády bojují ve třech sektorech, bitevních polích. Cílem je zničit alespoň polovinu síly protivníka. O zásahu rozhodují kostky.

Stronghold
Autor: Ignacy Trzewiczek
Vydavatel: Portal, Phalanx Games Deutschland
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: cca 120 minut
Pravidla ke stažení: EN
Odkazy: BGG | BGN
Popis: Hra je zasazena do středověku, nechybí ale ani prvky fantasy. Určena je pro 2–4 hráče, jde však o zápas dvou stran a o dobývání pevnosti. Hra je rozdělena do deseti kol, během nichž se útočník snaží pevnost dobýt a obránce se mu v tom ze všech sil snaží zabránit. Hráči najímají jednotky, stavějí dobývací stroje, ale i čarují, aby posílili své pozice. Grafika vypadá velmi zdařile.

Savannah Tails
Autor: Fraser a Gordon Lamontovi
Vydavatel: Fragor Games
Počet hráčů: 2–5
Herní doba: cca 30 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE
Odkazy: BGG | BGN
Popis: Po Snow Tails připravili bratři Lamontovi další závodní hru. Tentokrát hráči ovládají pštrosy, které musí provést spletitou tratí a vyhýbat se přitom nebezpečným zvířatům, která je chtějí sežrat – levhartům, krokodýlům, nebo mohou potkat například slon, kteří jim budou prostě překážet v cestě. K pohybu slouží opět karty a variabilní plán poskytne různé tratě.

Tobago
Autor: Bruce Allen
Vydavatel: Gigamic, Rio Grande Games, Zoch Verlag
Počet hráčů: 2–4
Herní doba: cca 60 minut
Pravidla ke stažení: EN
Odkazy: BGG
Popis: Dobrodružná hra, ve které se hráči snaží objevit poklad. Během hry získávají stále víc informací, které je dovedou k cíli. Hra má modulární herní plán a nádherné komponenty. Díky menší náročnosti a podílu náhody spíše rodinná hra.

Vor den Toren von Loyang
Autor: Uwe Rosenberg
Vydavatel: Hall Games
Počet hráčů: 1–4
Herní doba: cca 100 minut
Pravidla ke stažení: EN | DE
Odkazy: BGG
Popis: Po Agricole a Le Havru třetí hra z řady od Uwe Rosenberga. Půjde o obchodní hru, ve které hráči produkují zboží – pěstují zeleninu, následně prodávají. K dispozici mají opět řadu pomocníků. Ve hře je velký počet karet. Uvidíme, zda se podařilo hru připravit tak, že přinese něco nového a originálního, co ji odliší od předešlých her.


Další nové hry
  • BasketBoss – ekonomicko-sportovní hry pro 2–5 hráčů od Cwali. Hráči sestavují nejlepší tým hráčů.
  • Campaign Manager 2008 – hra pro dva hráče od Z-Man Games. Simulace prezidentských voleb v USA.
  • Car(d)cassonne – karetní hra pro 2–5 hráčů vycházející z hry Carcassonne.
  • Carson City – hra pro 2–5 hráčů od Quined White Goblin Games (QWG). Hráči budují městečko na divokém západě.
  • Colonia – autorem je Dirk Henn, vydávají Queen Games. Hra pro 3–6 hráčů, kteří představují šlechtické rodiny, jejichž cílem je vlastnit největší sbírku relikvií. K tomu musí šikovně obchodovat, prosazovat své členy do městské rady.
  • Cyclades – autory hry pro 2–5 hráčů jsou Bruno Cathala, Ludovic Maublanc. Hra zavede hráče do světa antických bohů, jejichž přízeň si kupují, aby rostli a jako první postavili dvě města na řeckých ostrovech.
  • Gonzaga – hra pro 2–4 hráče, vydává daVinci games. Hráči soupeří o vliv v regionech Evropy.
  • Rise of Empires – civilizační hra pro 2–5 hráčů od Martina Wallace, vydává Phalanx Games. U nás by měl distribuovat Cofix.
  • The Adventurers – hra pro 2–6 hráčů od Alderac Entertainment Group (AEG).
  • Thunderstone – karetní hra pro 2–5 hráčů od Alderac Entertainment Group (AEG).

Nová vydání starších her a předělávky her

Antike – vydavatelství PD-Verlag připravilo nové vydání hry Mac Gerdtse, ve které použil princip rondelu pro výběr akcí. Hráči vedou svůj starověký národ k vítězství nad ostatními národy. Tato hra je z trojice Antike, Imperial, Hamburgum nejkonfliktnější.

Steel Driver – úspěšná loňská novinka od Martina Wallace se dočká nového vydání. Hráči kontrolují společnosti stavící železnice a přinesou jim na konci hry různou hodnotu. Vydává Pegasus Spiele.

Imperial 2030 – upravená verze hry Imperial, která je zasazena do budoucnosti. Buď si pořídíte celou novou hru, nebo set s novou mapou a komponenty, které doplníte k původní hře.

Odkazy:
Související články:
***

2 komentáře:

Filip řekl(a)...

Řekl bych že mám docela jednoznačnýho favorita - Stronghold! Jednak mi to nepřijde jako až zas tak moc profláklej námět a z obrázků vypadá opravdu dokonale...

Unknown řekl(a)...

http://pawlis.com/633/essen-2009-europemasters-text/#more-633