Představení hry: Kronika panství

Počet hráčů: 2–4 hráči
Doporučený věk: od12 let
Délka hry: 60–120 minut
Autoři: Inka a Markus Brandovi
Rok vydání: 2011
Výrobce: Eggertspiele (česky Albi 2012)
Ocenění: Spiel des Jahres 2012 (vítěz – hra pro experty: Kennerspiel des Jahres), Deutscher Spiele Preis 2012 (vítěz), International Gamers Awards 2012 (nominace)
Jiný název: Village
Obvyklá cena: cca 850 Kč
Herní systém: strategická hra s umisťováním figurek na akce, zajímavá je práce s časem
Čeština: hra vyšla v češtině, herní materiál neobsahuje text

Ve hře Kronika panství si ověříte, že život na vesnici nebyl nikdy lehký. Budete řídit osudy členů svého rodu a usilovat o to, aby každý našel své uplatnění a přispěl svým dílem ke slávě rodu. Důležitou roli přitom hraje čas. Staří odcházejí, mladí přicházejí. Slabší povahy se musí připravit na to, že během hry budou přicházet o členy své rodiny. Buď je zapíší do kroniky, nebo je pohřbí. Je to jako v životě. Kronika panství je strategická hra, kterou ocení především náročnější hráči.

Když na stole rozložíte hrací plán, rozprostře se před vámi vesnice s kostelem, radnicí, tržištěm, řemeslnými dílnami. Za vesnicí pak začíná svět, kam se vydávají ti odvážnější. Tato místa hráčům poskytují akce, které jim přináší různé možnosti a uplatnění pro členy jejich rodu.

Připravená je také vesnická kronika, do které se budou zapisovat vesničané, kteří si zasloužili, aby byli uchováni v paměti. Ostatní skončí na hřbitově, který je umístěn příhodně hned za kostelem. Pěkně je nastaven konec hry. Určí ho zaplnění kroniky, nebo hřbitova.

Hráči získávají body prestiže, a to během hry i na konci. Záleží na tom, jak se členové jejich rodu vypracovali v jednotlivých oblastech života, na radnici v církvi, kolik toho procestovali. Zvítězí ten hráč, jehož prestiž bude na konci hry nejvyšší.

Ke každé lokaci se vždy na začátku kola umístí několik různobarevných kostiček vlivu. Ve svém tahu hráč vykoná akci tak, že si ze zvolené lokace vezme jednu kostičku. Pokud na některém místě již kostičky nejsou, není možné danou akci vykonat (nebo musí zaplatit). Hráči se díky tomu rychle střídají. Zvolit správnou akci však není jednoduché. Je potřeba sledovat ostatní, plánovat a své plány pružně měnit podle aktuální situace. Kolo hry skončí, když jsou vybrány všechny kostičky vlivu, a to symbolicky bohoslužbou (a vyhodnocením, kdo se vydá na církevní dráhu).

Každý hráč začíná se čtyřmi členy rodiny ve svém statku (to je první generace, je proto označena číslem jedna). Kdo si zvolí akci svatba, získá nového člena další generace. Hráčův dům slouží zároveň jako počítadlo času, který je vyměřen členům jeho rodiny. Čas plyne při studiích, cestování, ale i různých jiných aktivitách. Při překročení vyznačené hranice si pro některého člena přijde smrt. Odcházejí postupně po generacích, nejdříve ti nejstarší. Záleží ale na hráči, koho vybere.

Co budete ve hře dělat? Například sklízet obilí, které můžete později nechat umlít, a tak získat peníze. Nebo jím podpoříte některého člena rodiny v jeho církevní kariéře. Díky řemeslům si budete moci pořídit koně, pluh, vůz. Z příští sklizně budete mít víc obilí nebo koně a pluh prodáte na tržišti, za každého spokojeného zákazníka budete mít na konci hry další body prestiže. Vůz můžete také prodat nebo ho využít při cestování. Jak vidíte, možností je hodně a akce jsou vzájemně provázané.

Kronika panství je hra, která vás nemusí uchvátit na první pohled. Je potřeba nejprve nahlédnout pod pokličku, prostě si ji zahrát. Nesmí vás zaskočit velký počet možností, co můžete dělat. Pokud chcete uspět, musíte dobře plánovat a sledovat i ostatní hráče. Náhoda zde hraje jen okrajovou roli, vytváří podmínky, kterým se musíte pružně přizpůsobit. Jakmile přijdete této hře na chuť, budete se k ní rádi vracet. Vždy v ní objevíte něco nového.

Hra je solidně vyrobená a má příjemnou grafiku. Žetony jsou ze silného kartonu, kostičky a figurky ze dřeva. Herní plán je i přes pestrou skladbu přehledný a dobře se na něm orientuje. Pravidla jsou bohatě ilustrovaná příklady a dobře strukturovaná, takže jejich nastudování je bez problému. Počítejte s tím, že při první hře se budete s hrou seznamovat. A užijete si ji, i když ji nezahrajete nejoptimálněji.

Hra zaujme provázáním s tématem a netradičními mechanismy. Osloví především náročnější hráče. Realizace akcí je rychlá, jejich volba si ale může vyžádat více času, ne však více než je u strategických her obvyklé. Herní čas se proto může při různých partiích lišit. Řadu kroků si můžete promyslet a propočítat, musíte však kalkulovat i vlivem ostatních hráčů. Hra je nejlepší ve 4 hráčích, ale dobře si zahrajete v jakémkoliv počtu.

Kroniku panství doporučuji vaší pozornosti, stojí za vyzkoušení.

Odkazy:
Související články:
Chcete si hru Kronika panství koupit?

Kronika panství lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>


Píseň My Village na YouTube:




Obrazová příloha
Tržiště se zákazníky.

Každý hráč má svůj statek.
Všechny generace pohromadě.

Herní materiál.

Hra.

Zboží.


***

Žádné komentáře: