Jaký byl Essen 2011 – první ohlédnutí

Říjnový veletrh her v Essenu je každoročně nejočekávanější herní událostí v Evropě. Velcí i malý vydavatelé zde ukazují veřejnosti své hry. Především je to velké setkání všech příznivců deskových her. A tak tomu bylo i letos. Novinek bylo opět nepočítaně, ale žádná letos nevyčnívala nad ostatní. Čekají na důkladnější otestování. Něco málo napoví dva žebříčky: Fairplay a BGG, které vznikly hlasováním návštěvníků veletrhu.

Neztratily se ani české týmy v turnaji EuropeMasters. Obsadily hned dva stupně vítězů: první a třetí. Na nejvyšší příčku vystoupil tým Třebotov, třetí místo obsadil tým z Ostravy One Day Heroes. Prolomily zakletí druhého místa. Gratulace patří oběma týmům.

Letošní veletrh nepřekvapil jednoznačnou peckou, hrou, která by zastínila ostatní. Přesto se objevila celá řada pěkných nebo nadějných her a mezi nimi se neztratily ani ty české. Pokud hledáte hru, u které se budete hodně bavit, pak vyzkoušejte hru Dungeon Fighter s netradičním pojetím házení kostkou na fantasy téma. Zábavná je také kostková hra King of Tokyo, ve které hráči zápasí mezi sebou. Zájemci o strategickou hru ocení hru Lancaster, rodinnější hráči hru Kingdom Builder. Uvidíme, které hry prověří další testování po Essenu.

Kdo si chtěl pořídit některou z loňských novinek, ten měl příležitost pořídit řadu z nich za příznivou cenu. Horší to ale měl ten, kdo raději nakupuje anglické verze her. Těch bylo letos k dostání výrazně méně než v minulých letech. 

Příjemné bylo zjištění, že se v Essenu neztratily ani české hry a že většína návštěvníky zaujala. Většinu můžeme hodnotit jako nadprůměrné ve svém žánru, jmenovitě Dědictví, Dungeon Petz, Space Bastards, Infarkt, Speedway.

Prezentace českých vydavatelů byla oproti loňsku dvojnásobná. Své tradiční místo v hale 4 mělo CGE. První dny byl jejich stánek s Dungeon Petz, Last Will (Dědictví), Pictomanií a ukázkou rozšíření Galaxy Truckera v neustálém obležení. O hru Dungeon Petz byl velký zájem, takže byla v sobotu vyprodaná. Je jen škoda, že se hry hrály jen na několika stolech. Větší prezentaci měla jen hra Pictomania, a to díky Pegasus Spiele (její německý vydavatel).

CBG byste také našli na stejném místě jako loni, v hale 9. Kromě Infarktu si zájemci mohli zahrát hru Speedway s plochodrážními motorkami. Obě hry uspěly v konkursu. Vedle her CBG zde měl svou prezentaci hra Arivée na téma cyklistických závodů a Altar s hrou Dorn, což je desková varienta her na hrdiny.

Vedle CBG byl stánek Jiras games s hrou Space Bastards. O něm dobře vědělo celé okolí, protože se od stánku často ozývalo hlasité zvolání: "Space Bastards!" Zájemci o hru pak dostali slevu. Hra zaznamenala velký úspěch. Na veletržním žebříčku Board Game Geeku byla hra i na prvním místě a do konce veletrhu byla vyprodaná.

Nově měla na veletrhu svůj stánek značka Stragoo games. Zájemci si mohli vyzkoušet hru Klondike 1896 od Vladimíra Suchého nebo Speedway. Plochodrážní motorky zaujaly nejednoho kolemjdoucího. Modely motorek jsou výborné.

Hodnocení her návštěvníky veletrhu 

Návštěvníci mohli nové hry hodnotit on-line na stánku Board Game Geeku. Každý záznam se okamžitě započítal. Na plátně byly po celý den vidět aktuální výsledky, ale jen ty hry s dostatečným počtem hlasů. V tomto žebříčku uspěla hra Dungeon Petz, skončila na 10. místě.

Ve druhém žebříčku hodnotili návštěvníci zaregistrovaní u stánku časopisu Fairplay. Dědictví se v konečném pořadí dostalo na 15. příčku.

Zde jsou konečné výsledky:


Žebříček novinek časopisu Fairplay


HraVydavatelHodno-
cení
Celkem
hlasů
TournayPearl Games1,7165

TrajanAmmonit Spiele1,8970

Ruhm für RomLookout Games2,288

Funkenschlag - Die ersten Funken2F-Spiele2,2265

HawaiiHans im Glück2,28107

HelvetiaKosmos2,31114

Ora et LaboraLookout Games2,3658

Rapa NuiKosmos2,4236

Santiago de Cubaeggertspiele2,4959

Coney IslandArgentum Verlag2,5169

Korsaren der KaribikPegasus2,5641

King of TokyoHeidelberger2,66101

Dungeon FighterHeidelberger2,7552

Innovations!Iello2,7836

Last WillCzech Games Edition2,7837

FortunaThe Gamemaster / HUCH! & friends2,8651

The CityAmigo2,9487

Žebříček BGG (GeekBuzz)

#
Název hry Hlasů Hodnocení
1
Stalag 17

25 4.5
2
Wilderness

29 4.4
3
Top-A-Top

29 4.3
4
Colonial: Europe's Empires Overseas

28 4.3
5
Pergamemnon

26 4.3
6
Takenoko

28 4.2
7
Antiquity

24 4.2
8
Québec

23 4.1
9
Ascension: Return of the Fallen

50 4.1
10
Dungeon Petz

95 4.1

Další pořadí na GeekBuzz:

Více o vybraných novinkách se dočtete příště.


Související články:

***

Žádné komentáře: