Zprávy z Essenu 2011 - 2. díl

Máme za sebou první den veletrhu her v Essenu. Zatím mezi množstvím nových her, které se vydavatelům podařilo přivézt, žádná nevyčnívá. Musíme si počkat na alespoň základní otestování. Veletrh zabírá více prostoru, než tomu bylo loni (rozšířil se do haly 7). Nabídka je velmi pestrá. Skvělé je, že máte možnost získat i dříve vydané hry, ať už u vydavatelů, nebo v bazarech. Jejich cena je také velmi příznivá.

Pomalu se také začínají plnit veletržní žebříčky. Jeden spravují lidé z Board Game Geeku. Všichni zájemci dostanou registrační kód a mohou hodnotit novinky. Výsledek je průběžně on-line aktualizován a promítán. Druhý připravuje časopis Fairplay, u které ho se registrují zájemci z řad návštěvníků a jako skauti testují a hodnotí hry. Zatím je hlasů málo, ale naprvních místech se začínají objevovat hry, které by mohly stát za pozornost, například Mil (1049), Siberia, Tournay, Trajan, Quebec, Cité, Funkenschlag: Die ersten Funken, Dungeon Fighter.


Hry Pictomania a Dědictví v akci,
na stánku CGE.
Zatím jsem měl možnost vyzkoušet několik her. Pro opravdu náročné hráče je tu nová hra od Felda, která se jmenuje Trajan. Dostupné popisy uváděly, že hra využívá principy Mankaly. Je tomu tak. Hráči mají k dispozici žetonky v několika barvách, které přesoupají jako v mankale dokola, do každé misky jeden. A vykonají akci, kde skončili. Hra je určena 2-4 hráčům. Obsahuje velké množství herního materiálu. Samotná příprava zabere více času. Hrací doba je dlouhá. Je to komplexní hra, která hráčům umožní různé strategie. Je však otázka, zda půjde akce opravdu plánovat, protože s každým přesunutím žetonů se situace změní.

Místo pro hodnocení her.Zaujala mě hra Quarriors! Jednak tím, že využívá dominionový princip, ale ne pro balíček karet, ale kostky, jednak má úžasné provedení. Dostanete ji v plechové krabici ve tvaru kostky,která obsahuje velké množství kostek, karty a pytlíčky.  Letošní novinkou, která byla dostupná už před Essenem je hra King of Tokyo. Je to kostková party hra, ve které každý hráč představuje monstrum. Všichni bojují proti všem. Cílem je zůstat poslední ve hře nebo získat 20 bodů. Komu se to podaří, stane se králem Tokya. Hráč na tahu háže kostami. Celkem může třikrát. Na kostkách jsou různé symboly, které dávají životy, energii potřebnou k nákupu speciálních karet, zranění druhým a body.

Z karetních her jsem vyzkoušel Rapa Nui od Kosmosu. Hráči sbírají obětiny bohům, za něž získají na konci body. K tomu potřebují vykládat karty různých druhů. Karty se ale aktivují netradičním způsobem. Kdo odehraje své kolo, dobere si karty do ruky z nabídky, a tím "odkryje" kartu. Ta je aktivována a všem hráčům, kteří mají vyložen stejnou kartu, něco přinese, obětiny, dřevo, body. Hra bude fungovat v menším počtu hráčů, ve čtyřech se situace změní natolik, že se těžko něco plánuje. Jednoduchá hra, která neurazí. Z her, které ještě zaujaly, mohu zmínit Kingdom Builder, kterou připravil autor Dominionu. Má modulární herní plán a v každé hře mají hráči tři úkoly z deseti možných. Tím je zajištěna velká variabilita hry. Akce hráčů jsou rychlé. Zahrají kartu a podle ní umístí své domečky, za něž získávají body. Hru vydala společnost Queen Games. Dále se líbila hra Hawai od Hans im Glück.

Pokud jste byli zvědaví na to, jak bude vypadat nové vydání hry Walenstein od  Queen Games, máte smůlu. Na veletrhu není a bude k dispozici pravděpodobně v prosinci. Potěšující ale je, že se zde dá pořídit rozšíření k Shogunovi (což je nástupce Walensteina) za poloviční cenu, než byla původně prezentována.

Další fotky z veletrhu připravuji.

Před příchodem veřejnosti,
chvíle klidu.

Související články:

Žádné komentáře: