Zprávy z Essenu 2011 - 4. díl (sobota)

Dnešní den je ve znamení EuropeMasters a mistrovství světa v Dominionu. V obou turnajích máme svá želízka, která reprezentují Českou republiku. Dominion hraje Jan Vaněček, mistr ČR. V EuropeMasters, turnaji čtyřčlenných týmů ve čtyřech hrách, reprezentují dva týmy, které uspěly v loňském Čtyřpoháru. Letos se hrají tyto hry: Troyes, NavegadorOlympos, 7 Wonders (7 divů světa). Držme našim borcům palce.


Vyzkoušeli jsme další hry (množné číslo je na místě, protože se setkáváme s dalšími návštěvníky veletrhu a společně testujeme). Začnu hrami, které vypadají celkem dobře. Kingdom Builder se ukazuje jako příjemná rodinná hra, která se hraje různým způsobem. Vybrané úkoly změní styl hraní. V každé partii tedy musíte hrát trochu jinak. Přístupná je také polská hra pro dva Drako. Je to souboj trpaslíků s drakem. Hra obsahuje herké figurky.

Vyzkoušeli jsme nové vydání hry Innovation. Je to karetní hra, ve které hráči postupně procházejí různými věky. Reprezentují je balíčky karet s různými efekty. Cílem hry je získat určitý počet bodů dominance dříve než ostatní. Hra má zajímavý princip rozvoje, ale velkou míru interakce mezi hráči. Ti si díky efektům karet velmi často škodí. Karty obsahují hodně textu, který je nutné přesně interpretovat a vykonávat. Nevypočitatelnost a náhodnost činí hru takovou, že si ji málokdo užije. Nemohu ji doporučit.

Další z novinek, která ná nezaujala (spíše zklamala) je Lost Temple od Faiduttiho. Využívá principu volby rolí jako v Citadele, ale místo stavění budov procházíte džunglí, v níž se skrývají různé překážky či příležitosti. Přes určitá políčka například nepřejdete, pokud nemáte mačetu. Hra je jednoduchá, v podstatě je to "závodní" hra, kde k pohybu slouží výběr postavy. Hra nemá žádný náboj. Také nemohu doporučit.

Ještě zmíním několik typů her, které zaujaly hráče. Líbí se hra Lancaster od  Queen Games. Své příznivce si jistě získá kooperativní hra na téma Star Treku od Rainera Knizii, kterou vydala společnost WizKids (Star Trek: Expeditions). Má velmi pěkné miniatury.

Související články:
Hry na EuropeMasters

7 Wonders

Navegador

Olympos

Troyes


Žádné komentáře: